Lectori Salutem - Gods Woord geeft antwoord

Lectori Salutem

Gods Woord geeft antwoord

Overal ter wereld bevinden zich mensen, die regelmatig in de Bijbel lezen. Mensen uit verschillende culturen, van verschillende rassen, in verschillende rangen en standen, worden geboeid door de Bijbelse boodschap. Dit is ook wel te begrijpen als wij bedenken, dat de Bijbel niet zomaar een ‘menselijk’ boek is, maar het levende Woord van de levende God. Daarom is de Bijbel ook zo'n bijzonder boek. Immers, hoe zouden wij God kennen, als Hij Zichzelf niet aan ons geopenbaard zou hebben?

Belangrijke vragen
Zonder de Godsopenbaring zouden wij overgeleverd zijn aan onze eigen godsbeelden, die voortkomen uit onze eigen gedachten. Ieder mens heeft een godsbesef in zich en wéét, dat er meer is tussen hemel en aarde dan het zichtbare: ‘er moet toch een hogere macht moet zijn’. Maar: wat of wie is die hogere macht? Is er contact mogelijk? Hoe leer ik hem kennen? Wat is Zijn plan met de wereld en met mijn persoonlijk leven? Dit zijn belangrijke vragen voor een mens, die zichzelf en zijn bestaan op aarde serieus neemt! 

Antwoorden
Welnu, in de Bijbel vinden wij een antwoord op dit soort vragen. Al op de eerste bladzijde worden wij bepaald bij die ‘hogere macht’: "In den beginne schiep God de hemel en de aarde" (Gen. 1:1).
De Bijbel geeft dus antwoord op de vraag hoe de wereld is ontstaan en wie daarvoor verantwoordelijk is.
Een paar regels verder lezen wij over het ontstaan van de mens: "En God schiep de mens naar Zijn beeld... man en vrouw schiep Hij hen" (Gen. 1:27).
De Bijbel verklaart dus ook waar de mens vandaan komt en wat het doel is van deze creatie, namelijk om God te dienen en te leven in Zijn heerlijke tegenwoordigheid.
En toen... kwam er iets tussen: de zonde deed zijn intrede in het menselijk geslacht. Het eerste mensenpaar hield zich niet aan het Gods Woord en kwam door de verleiding van de tegenstander ten val (zie Gen. 3). Gevolg? De mens werd een zondaar en de gemeenschap met God werd ernstig verstoord. Het kwam tot een breuk.
Omdat alle mensen, wie zij ook zijn, uiteindelijk van het eerste mensenpaar afstammen ging ook de zonde door tot in alle geslachten.

Verlosser
Direct na de ‘zondeval’ beloofde de Schepper bevrijding van de zondemacht in het zaad van de vrouw (Gen. 3:15). Die belofte van verzoening en verlossing vinden wij in de hele Bijbel terug en is vervuld in de Heere Jezus Christus. In en door Hem is God de Verlosser! Daarom is het Evangelie inderdaad een goede of blijde boodschap. Elk wonderteken, dat door de Heere verricht is destijds, had tot doel te laten zien dat Jezus de beloofde Messias is, de Verlosser. Lammen konden weer lopen, blinden konden weer zien, doden werden opgewekt. Het Koninkrijk, dat aangekondigd werd, kreeg gestalte in de tekenen van de toekomende eeuw.

Plan
Het plan van God is opgebouwd uit eeuwen en bedelingen. We leven nu in de “tegenwoordige, boze eeuw”, zoals Galaten 1:4 letterlijk zegt. Deze eeuw wordt ´boos´ genoemd omdat de boze, de tegenstander van God, regeert. En hij heeft ook een plan, zoals we in dit nummer nadrukkelijk zullen zien. De Bijbel roept op om de werken der duisternis te ontmaskeren (Efe. 5). Dat betekent dus (ook) nadenken over hoe het plan van de tegenstander concreet is en wordt in de wereld om ons heen. Gezien de toestand in de wereld zullen we daar in AMEN ook aandacht aan (moeten) besteden.

Daarnaast is het ook waar dat we leven in de ´bedeling der genade Gods´ (Efe. 3:2 SV). In deze bedeling werkt God op een bepaalde wijze, met het oog op de uitroeping van de Gemeente, het Lichaam van Christus, terwijl de kern van de blijde boodschap blijft: verlossing.
In deze bedeling wordt ieder die gelooft, behouden en krijgt deel aan een volheid van zegen: “…gezegend met alle geestelijke zegen in de hemelse gewesten in Christus” (Efe. 1:3). Daarin is dus geen materiële of lichamelijke voorspoed gegarandeerd, maar wel een geestelijke schat in Christus.

Zo mogen wij boodschap van God uitdragen, met alle middelen die ons ter beschikking staan, en als leidend motto: Gods Woord geeft antwoord.
Onze bede is, dat de Heere God dit getuigenis mag zegenen, tot eer van Zijn Naam!

Hartelijk dank voor uw liefdevolle ondersteuning in gebeden en gaven!

Peter Slagter

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'