Lectori Salutem - Goed voornemen

Lectori Salutem

Goed voornemen

Velen beginnen elk jaar opnieuw met goede voornemens, waar over het algemeen niet zoveel van terecht komt. Daarom is het een voorrecht de Bijbel te (kunnen) lezen, waarin het goede voornemen van God wordt geopenbaard.

Reeds vóór de grondlegging der wereld was Gods "eeuwige voornemen" (Efe. 3:11 - lett. plan der eeuwen) al bekend. Hij voert Zijn heilsplan uit en werkt daarbij “in alles naar de Raad van Zijn wil” (Efe. 1:11). En dat is zo geweldig. God laat Zich niet raden of beïnvloeden door mensen en/of omstandigheden. Hij is de Almachtige, Die boven alles is verheven. Hij heeft Zijn plan ontworpen en Hij brengt het ook tot uitvoering (zie Jes. 46:10,11). Daarom liggen alle tijden en gelegenheden vast in Zijn hand. In die zin hoeven ons geen zorgen te maken. Er is heel wat mis in de wereld vandaag. Maar wat er ook nog allemaal staat te gebeuren, Gods plan wijzigt niet. Hij zal op Zijn tijd orde op zaken stellen en Zijn Koninkrijk oprichten, met Jeruzalem als hoofdstad. Hij zal de volkeren gerechtigheid leren en Zijn vrede openbaren. Ja, eenmaal zal de aarde vol worden “…van de kennis van des HEREN heerlijkheid, gelijk de wateren de bodem der zee bedekken” (Hab. 2:14). In de Bijbel wordt het ons allemaal voorzegd.
Laten wij ons dus in ieder geval voornemen om Gods Woord te onderzoeken, opdat wij meer en meer Zijn wil leren verstaan en opgroeien in de rechte kennis van God (Kol. 1:9 e.v.).

AMEN 2006

Dit is het eerste nummer van het nieuwe jaar. Wij hopen ook nu weer zes keer te verschijnen, telkens aan het begin van de oneven maanden. Uitgangspunt daarbij is 40 pagina's; er is nog genoeg te schrijven. We merken ook, dat wij hiermee velen in het land dienstbaar mogen zijn, en dat stemt ons tot grote dankbaarheid. Wij moeten telkens weer constateren, dat -naast een heleboel goede dingen, gelukkig- er vele zaken gezegd en geschreven worden, die, hoewel soms anders gebracht wordt, ver af staan van de bijbelse waarheid. En dat drijft ons in de eerste plaats uit tot God met de bede: ´Here, houdt ons in afhankelijkheid maar heel dicht bij Uw Woord". Vervolgens worden we alleen maar gemotiveerd om de bijbelse boodschap uit te dragen, helder en duidelijk. We bevelen ons daarom ook voortdurend in uw aller voorbede aan!

Werken zolang het dag is…

Luther schijnt ooit gezegd te hebben: “Als ik wist dat Christus morgen zou komen, plantte ik vandaag nog een boom”.
Misschien vinden we dat wat overdreven, maar we begrijpen de gedachte. Zolang de Heer nog niet gekomen is en we het leven hebben, mogen wij ijverig voortgaan met het werk. Dat geldt uiteraard ook voor ons als redactie van AMEN. Wij hopen ook dit jaar weer vele boeiende en leerzame artikelen te verzorgen. En ons gebed is, dat het allemaal tot zegen van vele lezers mag zijn.

Bijdrage

U hebt waarschijnlijk al gezien, dat bij dit eerste nummmer van 2006 weer een girokaart is bijgesloten. Sommigen hebben daar niet op gewacht en zelf al een bijdrage voor dit jaar overgemaakt, waarvoor onze hartelijke dank!
Alle andere lezers vragen wij vriendelijk middels deze girokaart eveneens een bijdrage af te zonderen. Zoals inde colofon op pagina 39 vermeld, verwachten we van elke abonnee een vrijwillige bijdrage. Let wel, vrijwillig betekent hier, dat u de hoogte van uw bijdrage zelf mag bepalen. Zo kan ieder naar draagkracht meehelpen dit belangrijke werk mogelijk te maken. Maak alstublieft altijd iets over, al is het -door omstandigheden- maar een symbolisch bedrag. Uw bijdrage, hoe klein ook, wordt door ons gezien als bevestiging, dat u AMEN wilt (blijven) ontvangen. Ons beleid is, dat we geen vaste abonnementsprijs rekenen, omdat wij iedereen in de gelegenheid willen stellen AMEN te ontvangen. Niemand hoeft om financiële redenen AMEN te missen. We zijn bijzonder blij dat er velen zijn die wat extra´s overmaken, zodat het gemiddeld allemaal uit kan.
Alvast onze oprechte dank voor uw medewerking!
Met een hartelijke groet, en ook namens alle medewerkers, een gezegend nieuw jaar toegewenst!
Peter Slagter

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'