Lectori Salutem - Niet te geloven

Lectori Salutem

Niet te geloven

Gerrit Komrij (1944-2012), voormalig ‘Dichter des Vaderlands, schreef precies 25 jaar geleden het essay: ‘Niet te geloven’. Hij deed dat in het kader van de Boekenweek met als motto: ‘Mijn God’.

Gebrek
In een interview werd hem gevraagd wie zíjn God is. "Ik heb geen God", antwoordde hij. "In mijn leven is niets wat de rol van God zou kunnen vervullen. Mensen verzinnen tegenwoordig hun eigen godsdienst, met een eigen God, om een leegte op te vullen. Mensen hebben alles, daarom gaan ze iets aan de gevoelskant doen en mystieke dingen zoeken. Gelovigen menen dat je iets mist als je niet gelooft. Mijn optiek is dat mensen die geloven een gebrek hebben. Het officiële geloof is er nooit op uit geweest mensen vrolijker te maken. Het is een verbodsgeloof, dat strenge regels voorschrijft waar mensen geestelijk van kromgroeien".  

Zoeken
Rake opmerkingen en verwijten. Inderdaad is het zo dat materiële zaken de mens geen bevrediging schenken. Maar het is niet alleen maar de materiële verzadiging, die mensen drijft tot het zoeken naar mystieke ervaringen en dergelijke.
De Bijbel zegt, dat God het besef van de eeuwigheid in het hart van de mensen geplant heeft, aldus Prediker 3, vers 11. Dit verklaart het feit dat de mens zoekend is en de geestelijke leegte op wil vullen, bijvoorbeeld door religie, geloof, etc. Ten diepste beseft elk mens, dat er meer is dan het leven hier en nu alleen. Dat besef dwingt hem te zoeken, steeds maar te zoeken.
Uit Komrij’s opmerkingen blijkt ook de verwarring omtrent het geloof. Hij noemt het een ‘verbodsgeloof’. En inderdaad, zodra geloven slechts uit regels bestaat, gaat het fout. De kerkgeschiedenis is er een triest voorbeeld van. Helaas is het geloof van het christendom door de eeuwen heen een karikatuur geweest van het Bijbelse geloof. En dat maakt het voor ‘buitenstaanders’ vaak zo moeilijk en onaantrekkelijk.

Vinden
Het is daarom telkens weer een uitdaging voor Gods kinderen te laten zien in Wie ze geloven, Wie hun God is. Niet een Rooms-Katholieke, Gereformeerde, Hervormde of Evangelische God, maar de God van de Bijbel. En wie de Bijbel leest en bestudeert zal ontdekken, dat die God geen menselijke creatie of projectie is. Integendeel, Hij openbaart Zich als de Almachtige, Schepper van hemelen en aarde.

Wie oprecht zoekt naar God en serieus de Bijbel leest, zal Hem vinden!

Bovendien laat Hij in het Evangelie zien, dat Hij een God van liefde is. Hij heeft mensen lief en wil hen redden door Jezus Christus, Zijn Zoon. Wie dat ontdekt, hoeft niet verder te zoeken. En wie Hem gelovig aanvaardt en zich aan Hem overgeeft, zal net als Thomas destijds bij zijn ontmoeting met de opgestane Heer, zeggen: “Mijn Heere en mijn God” (Joh. 20:28). Die wordt vervuld met vrede en vreugde.

Genade
En wie dan de Bijbel gaat lezen en onderzoeken, zal ontdekken wie God werkelijk is, en dat Hij vooral een God van genade is! Geen God die het onmogelijke eist, maar juist alles wat een mens - in geestelijke zin - nodig heeft, geeft. Die zal met de psalmist gaan belijden: “Loof de HEERE, mijn ziel. HEERE, mijn God, U bent zeer groot; U bent met majesteit en glorie bekleed” (Ps. 104:1).
En ja, als je niet gelooft, mis je inderdaad iets. Dat kun je eigenlijk alleen maar begrijpen als je God persoonlijk kent en Zijn Woord omarmt.
Wie echt een kind van God geworden is door het (waarachtige) geloof in de Heere Jezus Christus, en in de Bijbel leest wat dat allemaal betekent, die wordt daar vrolijk van en zal slechts in verwondering uitroepen: “Niet te geloven!”

De wereld anno 2022
Die verwondering geldt ook voor de toestand in de wereld vandaag. Het is haast niet te geloven in watvoor bizarre tijden we leven. Bizar omdat het kwade doorgaat voor goed, duisternis voor licht, zoet voor bitter, om Jesaja maar eens te citeren (zie AMEN Actueel, pag. 16-17). Het wordt meer en meer een schijnwereld, waar de leugen regeert. Gelukkig heeft God ons houvast gegeven door Zijn woorden bekend te maken en die bieden ons vertrouwen en hoop. Immers, dwars door alles heen werkt God aan de uitvoering van Zijn plan en dat eindigt straks in de wederkomst van Christus. Hij zal zich openbaren als de Koning der koningen en Heere der heren, en orde op zaken stellen op aarde. Wanneer Hij gerechtigheid oefent, zal dat vrede op aarde uitwerken, zegt het profetisch Woord (zie Jes. 32). En dat resulteert dan in een wereld, waarin de waarheid zal zegevieren en de dingen zullen zijn zoals ze moeten zijn: naar het welbehagen van God en tot Zijn eer! Dat klinkt als ‘niet te geloven’, en toch is het zo. Let maar op: wat God zegt, gebeurt echt!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'