Lectori Salutem - Zingen

Lectori Salutem

Zingen

Er is scheiding gekomen tussen God en de mens door de overtreding van het gebod (Gen. 3). Om de mens in Zijn gemeenschap terug te brengen, heeft God actie ondernomen!

Liefde

God heeft de zondaar lief en wil hem redden. Deze liefde gaat ons menselijk verstand te boven. Ondanks onze fouten en tekortkomingen heeft God ons lief met een eeuwige liefde. En God heeft Zijn liefde bewezen door Jezus Christus, Die geleden heeft en gestorven is voor slechte mensen, voor dieven en overtreders. De Heere God is er niet op uit om mensen het leven zuur te maken en hen te straffen voor elke misstap die zij begaan. Integendeel, de Bijbel spreekt juist over de ´goedertierenheid en mensenliefde van onze Heiland en God´ (Tit. 3:4). God is rijk aan barmhartigheid en medelijden! In de Heere Jezus Christus is ´de grote liefde´ (Efe. 2:4) van God zichtbaar geworden. In de Bijbel lezen wij twee keer: "God is liefde" (1 Joh. 4:8 en 16). Voor veel mensen (ook christenen) vormt dit een probleem vandaag. Mensen, die in hun eigen leven teleurgesteld zijn, of in de medemens. Mensen, die in de wereld om zich heen zien: moord, terreur, onderdrukking, voedsel- en milieuproblemen, etc. Mensen, die de hardheid van het leven misschien aan den lijve hebben ondervonden. Voor hen kan het een grote vraag zijn of God wel liefde is. Toch is het antwoord: Ja, God is liefde! En dat God liefde is, dat kun je zien in de Heere Jezus: "Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden" (1 Joh. 4:10).

We zijn als mensen vaak kortzichtig. We zoeken de liefde van God in de omstandigheden van in de wereld of van ons eigen leven. En als die niet al te best zijn, gaan we twijfelen. Alsof wij de Allerhoogste daarvoor aansprakelijk mogen stellen. Gemakshalve gaan we voorbij aan de schuld van de mens; soms ook aan onze eigen schuld. Jesaja zegt in hoofdstuk 59, vers 1 en 2: "Zie, de hand van de HEERE is niet te kort dat ze niet zou kunnen verlossen, en Zijn oor is niet toegestopt dat het niet zou kunnen horen. Maar uw ongerechtigheden maken scheiding tussen u en uw God, uw zonden doen Zijn aangezicht voor u verborgen zijn, zodat Hij u niet hoort".
Het is juist de liefde van God die de scheiding wil(de) opheffen en de zonden wil(de) verzoenen. God zocht de mens nadrukkelijk op en heeft Zijn Zoon als middelaar gezonden, opdat de wereld door hem behouden zou worden (Joh. 3:17). En wie in Hem gelooft, ís behouden, en mag zingen:
Ja, Zijn Liefde zocht mij, en Zijn bloed dat kocht mij,
door genade ben ik een kind van God! (J. de H. 497)

Anno Domini 2014

Uiteraard willen wij u allen nog een goed, gezond en gezegend nieuwjaar wensen! Je hoeft geen profeet te zijn om te zeggen dat er (weer) veel turbulentie zal zijn dit jaar. Gelet op de nieuwjaarsboodschappen van premier Rutte en EU-baas Van Rompuy gaat het weer de goeie kant op met Nederland en Europa, dus we kunnen weer helemaal los gaan. We zullen zien…
Gelukkig is het wat ons betreft altijd Anno Domini, een jaar van onze Heere. Wellicht hebt u allerlei plannen gemaakt, wij ook, al hebben we niet zoveel noten op onze zang hoor. We hopen de Bijbelse boodschap onverkort te mogen (blijven) uitdragen tot eer van God en tot zegen voor de lezers. Er wordt momenteel gewerkt aan een update van de website amen.nl waarop inmiddels een archief aanwezig is van meer dan 1000 Bijbelartikelen! We denken eraan AMEN Actueel nog wat meer ruimte te geven op de site en liefst ook in het blad, want er veel te melden over zaken die in de gewone media niet (of nauwelijks) aan de orde komen. Bijvoorbeeld 8 extra pagina´s, zodat de ruimte voor de ´normale´ artikelen (32 pag.) volledig intact blijft.
We gaan kijken wat er mogelijk is, want twee dingen zijn daarbij ook belangrijk: tijd en geld.
Wat dat laatste betreft: wij nodigen u van harte uit, voor zover nog niet gedaan, een bijdrage voor deze jaargang over te maken. Van harte aanbevolen en bij voorbaat hartelijk dank!
Hoe dan ook, onze vertrouwen is en blijft vooralsnog op onze hemelse Vader, want Zijn hulp en genade zijn onmisbaar!

Een hartelijke groet, mede namens alle medewerkers,

Peter A. Slagter

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'