Lectori Salutem - Voortdurend gebed

Lectori Salutem

Voortdurend gebed

Het eerste gedeelte van de Kolossenzenbrief geeft ons inzicht in het gebedsleven van Paulus, de rentmeester van de bedeling waarin wij leven.

Danken

Vóór alles is er reden voor de apostel om te danken voor de gelovigen in Kolosse, om

  1. het geloof in Christus Jezus
  2. de liefde voor al de heiligen
  3. de hoop, weggelegd in de hemelen

De Here Jezus Christus stond centraal in hun geloofsleven en het belijden der Gemeente. Terecht want om Hem gaat het. Hij dient te allen tijde in het middelpunt te staan. Hij is immers de oorzaak van ons eeuwig heil. Belangrijk is ook oog te hebben voor mede-gelovigen. Het heil in Christus strekt zich uit tot allen, die geloven. Elk lid van het Lichaam heeft dezelfde genade en heiliging ontvangen en deelt op gelijke wijze in de heerlijkheid van Christus. De ene hoop, weggelegd in de hemel, spreekt van een gouden toekomst: de openbaring in Gods majesteit in een positie ver boven alles uit. Inderdaad, reden genoeg tot veel dankbaarheid.

Bidden

Daarnaast heeft Paulus ook iets te vragen aan de Here God. Iets dat hem zwaar op hart ligt. En dan gaat het niet om allerlei gewone, menselijke dingen als voedsel, welzijn, gezondheid, en dergelijke. Nee, Paulus maakt zich zorgen om iets heel anders, namelijk dat de gelovigen vervuld mogen worden met de rechte kennis van Gods wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht.
De apostel is ervan doordrongen, dat een Gode welgevallige wandel afhankelijk is van de rechte kennis (van de wil) van God. Rechte kennis (Gr. epignosis) betekent: volledig inzicht. Daardoor komt er antwoord op vragen als: Wie is God? Wat doet God? Hoe ziet Zijn heilsplan eruit? Met Israël en de Gemeente? Wat is Gods doel en wil in deze bedeling? Enzovoort.
Ongetwijfeld kende Paulus ook de klacht van God in Hosea 4, vers 6: “Mijn volk gaat te gronde door het gebrek aan kennis.”

Ook vandaag is er veel gebrek aan kennis! O ja, meningen en visies genoeg. Maar wie verdiept zich nog in Gods Woord. Bijbelstudie is in veel gevallen gedegradeerd tot gesprek rondom de Bijbel. Waar het echter om gaat is, dat wij onderwezen worden vanuit en door het Woord. Van God geleerd kunnen wij dan waardig wandelen, Hem is alles behagen en in alle goed werk vrucht dragen.
Bovendien – en dat is een mooi neveneffect – worden wij dan ook bekrachtigd met alle kracht tot alle volharding en geduld. Het Woord werkt iets uit!

God geve, dat wij net als Paulus, weten waar het op aankomt, ook in dankzegging en gebed.

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'