Lectori Salutem - Genade!

Lectori Salutem

Genade!

‘Genade’ is een regelmatig terugkerend begrip in AMEN. En nu we zojuist een nieuw jaar begonnen zijn, dat tevens het begin is van een nieuw decennium, komt dit woord opnieuw in beeld. Want, laten we eerlijk zijn, wat zouden wij moeten beginnen zonder de genade van God?

Werk

Gods genade bepaalt ons in de eerste plaats bij het verlossingswerk van de Here Jezus. “Toen de volheid des tijds gekomen was, heeft God Zijn Zoon uitgezonden, geboren uit een vrouw…” (Gal. 4:4). Onlangs stonden we weer in het bijzonder stil bij de komst van de Verlosser. Hij ging Zijn weg in volkomen gehoorzaamheid van de kribbe naar het kruis, waar Hij stierf tot een verzoening voor onze zonden. Zonder enige voorwaarde heeft God al onze zonden vergeven en ons gereinigd door het kostbaar bloed van Zijn Zoon. En Hij, Die Zijn leven heeft afgelegd in de dood is ten derde dage opgestaan, als Eersteling, als Fundamentlegger van de nieuwe schepping. Daarmee is de deur naar een eeuwige heerlijkheid wagenwijd opengezet. En het is allemaal genade!
Wel, die boodschap is neergelegd in het Woord van God, dat wij mogen kennen en verkondigen. En ook daarvoor hebben wij Gods genade nodig! Wat zouden wij kunnen doen zonder ons van de Here afhankelijk te stellen en zonder te mogen vertrouwen op Zijn hulp en leiding? Als we aan de toekomst denken en plannen maken doen we dat biddend, zoekend naar de weg die vóór ons ligt.

Boodschap

Paulus beschouwde het als een grote genade van God, dat hij de “onnaspeurlijke rijkdom van Christus” mocht verkondigen, zoals hij schrijft in Efeze 3. Die rijkdom wijst niet alleen op het verlossingswerk van de Heiland in het algemeen, maar vooral ook op het geheimenis, dat betrekking heeft op de Gemeente, het Lichaam van Christus.
We mogen mensen, jong en oud, vertellen wat het betekent dat we ´begenadigd zijn in de Geliefde´ en welke heerlijke zegeningen dat inhoudt. We mogen laten zien wat Gods liefde teweeggebracht heeft in de gave van Zijn Zoon. We mogen wijzen op een geweldig perspectief: een toekomst van glorie en overwinning!
In Efeze 1 lezen we van de zegen die wij hebben ontvangen in Christus en de plaats die God ons gegeven heeft in de hemelse gewesten. Met Christus zijn we verheven boven alle overheid en macht en kracht, etc. We hadden het zelf nooit zo kunnen bedenken, laat staan bewerken. Het is een geschenk van de Allerhoogste, die wij onze hemelse Vader mogen noemen. En dat niet alleen, heel het Woord van God is in alle delen belangrijk om te lezen, te bestuderen. God openbaart Zijn plan daarin en wij mogen daar kennis van nemen. Daarom gaan we ook vol goede moed het nieuwe jaar in, want wát er ook gebeurt, God houdt vast aan wat Hij ooit begon en zal al Zijn plannen uitvoeren. En dat leidt uiteindelijk tot een wereld van gerechtigheid, vrede en nog veel meer!
Kortom, we hebben een machtige boodschap, die het ten volle waard is om gepredikt te worden.

Speciaal

We zijn blij die boodschap in AMEN te mogen uitdragen. En voor ons is het ook wel een beetje speciaal jaar, want we hopen in mei het derde lustrum te vieren: 15 jaar AMEN!
We zijn ook blij dat u daar bij betrokken bent. Niet alleen als lezer(es), maar ook als een soort van medewerker/ster. Het is namelijk geweldig te weten, dat u met ons meeleeft zowel in het gebed alsook in de gaven, die nodig zijn om het werk te kunnen doen. In beide mogen wij overvloedig zijn, “...wetende, dat uw arbeid niet tevergeefs is in de Here” (1 Kor. 15:58). We bevelen ons in al het werk van harte in uw warme belangstelling aan!

Mede namens alle medewerkers Gods rijke zegen toegewenst.
Peter Slagter

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'