Lectori Salutem - Hoop!

Lectori Salutem

Hoop!

Nog slechts anderhalve maand en we hebben de eerste 10 jaar van het millennium erop zitten. Wat is er in het afgelopen decennium veel gebeurd. Vol verwachting keken we destijds uit naar de overgang van de vertrouwde telling 19-zoveel naar 2000-en nog wat. Zou de wereld er anders uit gaan zien in het nieuwe millennium? Een beetje beter welteverstaan?

Nu kijken we terug en moeten inderdaad vaststellen dat de wereld er heel anders uitziet dan tien jaar geleden. En –het moet gezegd– bepaald niet beter!

Nine Eleven

De eerste grote happening ligt ons allemaal nog vers in het geheugen: de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september (´nine eleven´) 2001. Dat heeft de wereld op z´n kop gezet. Een nieuwe oorlog werd geboren: War on Terror. Als gevolg daarvan kwam er een einde aan het bewind van Sadam Hoessein met als nasleep een verscheurd Irak.
Afghanistan werd ingenomen. Aanvankelijk omdat de kwade genius achter de aanslagen, Osama Bin Laden, zich daar zou ophouden. Hoe snel men achter de schuilplaats van Hoessein kwam en de ´misdadiger´ kon oppakken, zo lang duurt het nu al met Osama.
We kunnen tegenwoordig het kleinste vlekje op de maan waarnemen, we ´weten´ te vertellen hoe sterren op miljarden kilometers afstand er uit zien, maar Osama kunnen we niet vinden! Vreemd. Inmiddels zijn er vele twijfels ontstaan over de werkelijke achtergrond van Nine Eleven en de invallen in Irak en Afghanistan. Sommigen strijden er nog altijd voor om de waarheid boven tafel te krijgen.

Heftig

Het internet heeft zich de afgelopen jaren ook enorm ontwikkeld. Dat heeft ook invloed op de nieuwsvoorziening. Talloze websites vertellen ons nieuws dat in de gevestigde media niet (of nauwelijks) wordt gebracht. Dat maakt het ook wel lastig trouwens, want ´wie of wat kun je vertrouwen´?
Ondertussen heeft de War on Terror ook z´n invloed gehad op de (bewegings)vrijheid van de mensen. Overheden manifesteren zich meer en meer als een controleapparaten, die alle gangen van burgers het liefst zo nauwkeurig mogelijk volgen.
Even dacht men dat een messias was opgestaan toen in 2008 een andere Hoessein, Barak Obama, tot eerste zwarte president van Amerika werd gekozen. Vandaag is dat optimisme alweer behoorlijk getemperd, mede door de economische en (vooral) financiële crisis die de Amerikanen en de rest van de wereld treft. Best heftig allemaal. Daarbij grijpt thans het Mexicaanse griepvirus om zich heen en wordt op 1 december a.s. het Verdrag van Lissabon van kracht, de verhulde Grondwet van Europa. Hoe dan ook, je kunt niet zeggen dat het allemaal beter is geworden in het nieuwe millennium.

En aan de horizon verschijnen reeds de contouren van het nieuwe jaar: 2010.
En dan? We zullen het moeten afwachten, maar de recente ontwikkelingen in de wereld beloven niet veel goeds.

Rust

En toch… ondanks alles hoeven we gelukkig niet te wanhopen. Als de Here Jezus een ´rede over de laatste dingen´ houdt, zegt Hij: “Ziet toe, weest niet verontrust; want dat moet geschieden, maar het einde is het nog niet” (Matt. 24:6).
De geschiedenis moet z´n loop hebben, het is niet anders. Dat kan in de praktijk van het bestaan vervelende dingen betekenen. Maar… als gelovigen weten we dat er Iemand is, Die boven alles is verheven en ondertussen ook Zijn plan trekt. En dat geeft rust, te midden van alle onrust.
Wij mogen ons vasthouden aan Gods beloften die geven ons ruimschoots uitzicht op een geweldige toekomst. Niet het kwaad, niet de machthebbers, zelfs niet de dood heeft het laatste woord. Het laatste woord is aan God, in Zijn Zoon Jezus Christus, die gezegd heeft aan het slot van de Bijbel: “Zie, Ik maak alle dingen nieuw!” (Openb. 21:5). O ja, er is wel degelijk hoop!
En daar houden we ons aan vast, want God doet wat Hij belooft, dat is nog nooit anders geweest! En… volgend jaar hebben wij ook nog iets te vieren, maar daar komen we dan DV in het nieuwe jaar wel op terug.

Een hartelijke groet en heilbede, mede namens alle medewerkers!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'