Lectori Salutem - In de schaduw van de Almachtige

Lectori Salutem

In de schaduw van de Almachtige

Het is zo’n prachtig woord uit Psalm 91. Bemoedigend en rustgevend. Vooral in een onrustige wereld, waarin de dreiging op meerdere terreinen toeneemt. Toch mogen we zeker weten: niet de mensen of hun leiders, noch de boze machten hebben het laatste woord, maar de almachtige God!

Dreiging
Hebben we in West-Europa tientallen jaren tamelijk vreedzaam kunnen leven na WO II, de laatste tijd wordt het steeds onrustiger. Het is crisistijd:

  • Migrantencrisis – Door de situatie in het Midden-Oosten is de stroom van vluchtelingen en migranten nog lang niet opgedroogd. Dat veroorzaakt grote spanningen. De integratie van mensen uit compleet andere culturen komt niet van de grond en veroorzaakt steeds meer problemen.
  • Eurocrisis – De kloof tussen Noord en Zuid wordt steeds groter, ook al beweert de elite in Brussel anders. De Brexit was een klap in hun gezicht en motiveert andere landen om zich meer tegen ‘Brussel’ af te zetten (o.a. Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slowakije).
  • Vertrouwenscrisis – Politici moeten op hun tenen lopen om nog wat vertrouwen van de bevolking te ontvangen. Logisch, want eenmaal op het pluche, verkopen velen van hen de ‘gewone burgers’ bewust (!) knollen voor citroenen. En dan ook nog het lef hebben om ‘sorry’ te zeggen. Niet omdat er spijt is, maar omdat de verkiezingen in aantocht zijn. Veel van die gewone burgers trappen er niet in: 60% van de Nederlanders wil Rutte niet opnieuw als premier, volgens een peiling van Maurice de Hond (Bron: AD.nl – 23 aug.).
  • Bankencrisis – Zelfs in reguliere media wordt steeds vaker gewaarschuwd voor een nieuwe wereldomvattende crisis (lees: financiële en economische ineenstorting), die steeds dichterbij komt. Je geld op de bank is in gevaar. ‘Je kunt het beter aan een goed doel geven’, zei iemand. Tsja, best goed idee eigenlijk.
  • Geopolitieke crisis – Het Midden-Oosten staat al jaren in de brand. Het Euro-Aziatische machtsblok (Rusland, China, e.a.) wordt door de Westerse elite (o.l.v. Amerika) als een megabedreiging gezien. Een oorlog, te beginnen in en om Oekraïne, wordt door menigeen gevreesd.

Schuilplaats
Dreiging alom dus. Reden genoeg om je zorgen te (kunnen) maken. Maar de dichter van Psalm 91 zegt: “Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.” Wat er ook gebeurt, als gelovige mogen we te allen tijde weten, dat we veilig zijn bij Jezus. Wie anders wordt bedoeld met die schuilplaats, die schaduw dan de Zoon van God. Denk aan de woorden van Paulus in Kolossenzen 3 waar hij de gelovigen oproept de dingen te zoeken die boven zijn, “want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God” (vs. 3). Kijk, dat gaat ver boven alles uit. Hoezeer de dingen op aarde ons ook in beslag nemen en verontrustend zijn, we mogen vooral ook naar boven kijken. Want dáár is ons domicilie, ons thuis. Dáár is de Heer van ons leven lichamelijk aanwezig, in de (bovenste) hemel. En dáár is ons een plaats bereid, door Gods genade.
Alle gebeurtenissen in de wereld, hoe ernstig en ingrijpend ook, kunnen niets veranderen aan het plan van God, dat in de Bijbel wordt ontvouwd. Nu al mogen wij leven in de schaduw van de Almachtige, d.i. Degene die ALLE macht heeft, in de hemel en op de aarde. Nu nog is dat verborgen, maar de dag komt steeds dichterbij, dat Hij Zich openbaart in Zijn Zoon, de Heere Jezus Christus. En tot dan blijft er nog een geweldige belofte over: “Wanneer Christus geopenbaard zal worden (beter: verschijnt), Die ons leven is, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid” (Kol. 3:4).

Bijbelstudies
Graag wijzen we u nog op de agenda (pag. 31) van de Bijbelstudies in het land. Mooie gelegenheid om samen met anderen bezig te zijn met ‘de dingen van boven’. De koffie staat klaar; het is gezellig en leerzaam. Bijbelstudie is niet alleen mooi, maar ook noodzakelijk voor elke gelovige! Want alleen zo leer je God (beter) kennen en Zijn woorden en beloften. Reden genoeg dus om er naar toe te gaan. U bent hierbij van harte uitgenodigd!

Met vriendelijke groeten, namens redactie en medewerkers,
Peter Slagter


Bedankt…
…voor de ‘zomergiften’ die wij in de afgelopen tijd – voor het goede doel dus – mochten ontvangen. Daar zijn we erg blij mee! Voor ons ook reden om de Heere daarvoor te danken, en te bidden dat Hij ons telkens weer inspireert om de goede boodschap op deze wijze te blijven uitdragen. En u neemt daarin deel met uw gebeden en gaven. Nogmaals dank daarvoor!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'