Lectori Salutem - Het Woord aan het woord

Lectori Salutem

Het Woord aan het woord

Dit is alweer nummer 92 van AMEN (op naar de 100!). Ook dit keer weer met artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Wij hopen en bidden dat zij u tot zegen mogen zijn.

Laten wij altijd voor ogen houden, dat deze artikelen slechts een hulpmiddel zijn om Gods Woord beter te leren kennen. Wij adviseren dan ook de in de artikelen voorkomende tekstverwijzingen zelf in uw Bijbel na te lezen. U leest dan zelf wat het Woord zegt. U kunt daarbij nog andere teksten opzoeken, en zo Schrift-met-Schrift vergelijken.
Kortom, niet zomaar alles aannemen wat geschreven staat (dat geldt ook voor andere publicaties!), maar zelf aan de hand van Gods Woord ontdekken 'of deze dingen alzo zijn'.

Contactdag

Op zaterdag 18 september a.s. staat de contactdag op het programma. Elders in het blad kunt u er over lezen. We willen deze dag graag onder uw aandacht brengen en hopen dat u tijd kunt vinden om naar Harderwijk te komen. Het is een dag van ontmoeting, informatie en bemoediging. Dat laatste geldt ook voor ons als medewerkers. We zien er naar uit u persoonlijk te ontmoeten!

Kwartaalblad

We spelen met de gedachte om met ingang van het komend jaar van AMEN een kwartaalblad te maken in plaats van twee-maandelijks. Daar zijn een aantal redenen voor. Organisatorisch zou dat beter uitkomen – we verrichten veel werk met weinig mensen. Het bespaart wat kosten, ook daar moeten we op letten. En het geeft wat meer mogelijkheden voor wat betreft de inhoud. We kunnen wat uitvoeriger ingaan op bepaalde onderwerpen, zodat we er niet steeds vervolgartikelen van moeten maken. Bovendien, u ontvangt dan wel twee nummers minder per jaar, maar het aantal pagina´s zal op jaarbasis waarschijnlijk méér zijn. Een win-win situatie dus eigenlijk. In het volgende nummer, de laatste van deze jaargang, meer info.

Tenslotte

Wij hopen u te kunnen dienen met onze inzichten in het Woord, maar ook ons kennen is ten dele. Het is ons er ook niet om te doen 'gelijk' te willen hebben. Ons spreken (lees ook: schrijven) is een getuigenis. Ons verlangen is slechts het Woord van de levende God te (leren) kennen, zoals Hij het bedoeld heeft en daarvan getuigenis te geven. Als dat betekent, dat wij soms in aanvaring komen met allerlei traditionele opvattingen of leerstellingen (misschien wel die van onszelf!), dan zij dat zo. In de praktijk blijkt, dat waar een bepaalde mening niet zo gangbaar is, zij altijd onder druk staat. Dat wil echter nog niet zeggen, dat die mening - Bijbels gezien - onjuist zou zijn. Integendeel, de geschiedenis heeft ruimschoots bewezen, dat de waarheid zich zelden in de meerderheid kan verheugen, dus dat zou hier soms ook het geval kunnen zijn!
Dat er over bepaalde zaken verschillen van inzicht zijn onder gelovigen, dat is duidelijk, en dat zullen wij moeten accepteren. Laten wij echter elkaar altijd als Gods geliefde kinderen blijven respecteren, gezien ons gemeenschappelijk geloof in onze Here Jezus Christus en Zijn verlossend werk.
Het gaat erom, dat Hij tot Zijn doel komt in ons aller leven en daarvoor mogen, ja moeten, wij Hem de ruimte geven.

Allen Gods rijke zegen toegewenst in de leerschool van God!

Met vriendelijke groeten,
Peter Slagter.

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'