Lectori Salutem - Het geheim van Bijbellezen

Lectori Salutem

Het geheim van Bijbellezen

De Bijbel is een uniek boek. Het Griekse ‘biblia’ betekent: boeken. Het is dus eigenlijk een verzameling van boeken, waaraan zo’n 40 schrijvers hebben gewerkt over een periode van zo’n 15 eeuwen.

Uniek
Zij hebben geleefd in totaal verschillende tijden, op verschillende plaatsen en in verschillende culturen. Zonder enige onderlinge afspraak werd van eeuw tot eeuw het ene geschrift bij het andere gevoegd. Alleen daaruit blijkt al, dat het geen mensenwerk kan zijn: “Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid…” (2 Tim. 3:16).

Er zijn nog veel meer feiten waaruit blijkt dat de Bijbel niet zomaar een boek is als alle andere. De overlevering van de tekst is bijzonder, zoals o.a. aangetoond door vele archeologische vondsten. De literaire waarde van de tekst is door vele kenners (gelovig en ongelovig) geroemd. En dan de profetieën! Dat is nog wel het meest unieke en het belangrijkste bewijs dat de Bijbel het Woord van God is. Honderden profetieën spreken van gebeurtenissen die soms meer dan duizend jaar later daadwerkelijk gebeurd zijn of vandaag nog moeten plaatsvinden. Dit alles maakt dat de Bijbel een aparte plek in de wereldliteratuur heeft en ver uitgaat boven alle andere godsdienstige boeken.

Geheim
De Bijbel is onmiskenbaar het Woord van God en dat maakt het lezen ervan heel bijzonder. Destijds vroeg Filippus aan een kamerling uit Ethiopië, die in het boek van Jesaja zat te lezen: “Begrijpt u ook wat u leest?” (Hand. 8:30). Want dat is natuurlijk wel belangrijk.
Wat is nu het geheim van Bijbellezen? Het antwoord op die vraag vinden we o.a. in de 1e Thessalonicenzenbrief. Allereerst schrijft Paulus dat die mensen daar het Woord hebben aangenomen “met blijdschap van de heilige Geest” (1:6). Later getuigt hij van hen: “Daarom danken ook wij God zonder ophouden dat u, toen u van ons het gepredikte Woord van God hebt ontvangen, het ook aangenomen hebt, niet als een mensenwoord, maar (zoals het werkelijk is) als Gods Woord, dat ook werkzaam is in u die gelooft” (2:13).
Dat is dus het geheim, dat ook echt het Woord van God gepredikt wordt, dus: wat zegt de Bijbel? Vervolgens is het belangrijk dat de toehoorder c.q. lezer(es) het ook aanneemt als Gods Woord en dat ook gelooft! Want alleen dan zal het ‘werkzaam’ zijn, zal het ‘energie’ geven. Het zal iets uitwerken, het zal begrepen kunnen worden. Het Woord zal dan tot zegen zijn. En dan wordt de Bijbel een bron van rijkdom en vreugde, zoals de psalmist zegt: "Ik verblijd mij over Uw Woord als iemand die rijke buit vindt" (Ps. 119:162 – NBG ‘51).
De Bijbel lezen en bestuderen wordt dan een soort schatgraven. Je gaat de dingen zien zoals ze werkelijk zijn, want Gods Woord is de waarheid. Je gaat, met hulp van Gods Geest, ontdekken wie God is, je gaat Zijn wil verstaan, je krijgt zicht op Zijn plan met deze wereld. Je leert de dingen zien door de bril van God. En dat geeft dikwijls een heel andere en vaak ook nieuwe kijk op de dingen en het maakt de Bijbel zo uitermate boeiend en leerzaam. Het Woord is dan “…een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad” (Ps. 119:105). En dat is precies wat we nodig hebben, ook vandaag in een turbulente wereld. God geve, dat velen dit geheim kennen of nog mogen leren kennen!

Website
Om het Woord adequaat te kunnen verspreiden, maken we ook gebruik van internet middels de website van AMEN. Daarop zijn inmiddels meer dan 1200 artikelen te lezen! De site is helemaal aangepast aan de eisen van deze tijd: geschikt voor PC, tablet en smartphone. Ook belangrijk als het gaat om de jongere generatie. En ja, ook op Facebook zijn we te vinden. Regelmatig komen daar (actuele) items voorbij als aanvulling op het blad.
Kortom, genoeg werk aan de winkel en nog volop kansen! Mede daarom wijzen we nog graag op het kader hieronder en danken u allen alvast voor uw liefdevolle ondersteuning in gebeden en gaven!

Zomergift
We zijn dankbaar voor de uitgave van AMEN. Niet alleen als blad, maar ook als internetmedium. Het is een voorrecht om in deze tijd de Bijbelse boodschap te mogen verkondigen. En u kunt ons daarbij (blijven) helpen, allereerst door uw gebed. Daarnaast door anderen attent te maken op AMEN en nieuwe abonnees te winnen. En u helpt ons uiteraard ook met uw gaven ter ondersteuning van het werk.
We willen u graag uitnodigen om naast uw reguliere bijdrage(n) een extra ´zomergift´ over te maken middels bijgevoegde accept-giro of op andere wijze (kan ook via de website), ter bemoediging, zodat we ons werk krachtdadig kunnen voortzetten.

Alvast heel hartelijk dank!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'