Lectori Salutem - Volkomen herstel

Lectori Salutem

Volkomen herstel

Het eerste wonder na de uitstorting van de Geest is de genezing van een verlamde man, die dagelijks bij de poort van de tempel zat om een aalmoes te vragen. Zie Handelingen 3. Eigenlijk geeft de Heere God daarmee aanschouwelijk onderwijs. Nu de Geest is uitgestort is de tijd van het herstel aan gebroken... volkomen herstel, want met minder neemt God geen genoegen.

Zoals alle wonderen, die destijds plaatsvonden, was ook dit een ‘teken’. We lezen dat in Handelingen 4:22, waar bovendien nog vermeld wordt, dat de “mens aan wie dit teken van genezing verricht was, was ouder dan veertig jaar”.
‘Veertig’ staat in de Bijbel voor de tijd van beproeving, volharding, geduldig verwachten, e.d. De uitstorting van Gods Geest vond plaats op de 50e dag. Dat ligt dus voorbij de 40 (na 49 = 7x7). Deze (beperkte) uitstorting van de Geest was op zichzelf al een teken, want de profetie van Joël gaat eerst in de toekomst volledig in vervulling.
De boodschap van Godswege is dus die van het herstel. Daarbij is het de Heere in de eerste plaats te doen om de mens zelf. Dat wil zeggen: om zijn hart, zijn leven. De uitnodiging van Petrus naar aanleiding van dit wonder is dan ook niet: ‘Mensen komt dan hierheen en wordt genezen’, maar: “Komt dus tot inkeer en bekeer u...” (3:19).

Het grote voorrecht van iemand die de Heere Jezus kent als zijn of haar persoonlijke Verlosser en Zaligmaker is, dat de relatie met God hersteld is. Deze verlamde man was een type van het volk Israël en ook van de zondaar in het algemeen. Niemand is zo sterk, dat hij zichzelf kan redden. Niemand kan de ander daarin behulpzaam zijn. Er is slechts één Naam onder de hemel gegeven, waardoor mensen zalig (moeten) worden: de Naam van onze Heere Jezus Christus. Alleen Hij geeft werkelijk vrede, het ware sjaloom, d.i. volkomen welzijn, zoals God dat alleen kan geven.
Mooi is de uitspraak van Petrus in vers 16: “En Zijn Naam heeft deze man, die u ziet en kent, sterk gemaakt door het geloof in Zijn Naam. En het geloof dat er is door Hem, heeft hem in aanwezigheid van u allen deze volkomen gezondheid gegeven....”
Door het geloof in Jezus Christus is deze verlamde ‘sterk gemaakt’ en het geloof dat er is door Hem heeft hem volkomen herstel (lett.: heelheid) gegeven
Bij dat laatste gaat het dus om het geloof van Christus. Het geloof (= gehoorzaamheid) van Christus, zoals daar over gesproken wordt in o.a. Romeinen 3:22, 26; Galaten 2:16, 3:22 - zie Statenvertaling!), is de oorzaak van dit volkomen herstel.

Wat betekent dit nu voor ons?

Het leven, dat de Heere Jezus geleefd heeft op aarde was volmaakt in overeenstemming met de wil van God. Het voldeed aan al Gods eisen. Hij openbaarde het ware geloof, de ware gehoorzaamheid tot in de dood. Bovendien droeg Hij in Zijn dood onze zonden. Meer nog: de oude mens werd mede gekruisigd. Wel, nu mogen, ja, moeten wij onszelf “…rekenen als dood voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus, onze Heere” (Rom. 6:11).
Gods Geest in ons betekent: Zijn leven in ons, volmaakt, heilig, Gode welgevallig. Volkomen herstel! En daar waar wij nu nog dikwijls zuchten in onszelf (Rom. 8:23) en te kampen hebben met ziekte en gebreken, daar zien wij uit naar de toekomst, want ook die genezing ligt opgesloten in Christus’ verlossingswerk. Er wacht ons een verheerlijkt lichaam waarin de volmaakte heelheid, de volkomen vrede woont.
Daarom: wees blij in de Heer en zing verheugd. Leef slechts voor Hem en zie uit naar Zijn toekomst, waarin u als gelovige zult delen in Zijn volmaakte heerlijkheid: God heeft het u allemaal gegeven!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'