Lectori Salutem - Wat is waarheid?

Lectori Salutem

Wat is waarheid?

Er is een televisieprogramma dat heet: ´De leugen regeert´. Bepaalde berichten in de media worden onder de loep genomen en vaak blijkt de ´echte´ waarheid anders te zijn dan wat in de media werd verteld. Dit fenomeen lijkt steeds vaker voor te komen de laatste jaren. Elke dag horen, zien of lezen wij nieuwsberichten over politiek, maatschappij, milieu, economie, sport en noem maar op. En, zo blijkt achteraf vaak, het waarheidsgehalte is niet altijd even hoog.

Vragen

Daarvan komen we in de media talloze voorbeelden tegen. Politici, die ´nergens van wisten´, terwijl later blijkt dat ze wel degelijk op de hoogte waren. Soms kunnen er jaren overheen gaan, maar ooit komt de waarheid boven tafel. Uitzonderingen daargelaten, want sommige zaken worden nooit opgehelderd.
Na ruim 40 jaar is nog altijd niet duidelijk wie er achter de moord op president Kennedy zat(en). Vers in het geheugen ligt nog de inval van de Amerikanen in Irak, waarvan de reden (aanwezigheid van massavernietigingswapens) inmiddels ernstig betwijfeld wordt. Ook de ware toedracht van de beruchte aanslagen in New York op 11 september 2001 staat nog lang niet vast. Er gaan zelfs stemmen op dat dit vanuit regeringskringen is opgezet. Trouwens, hoe is het eigenlijk met Bin Laden? Onlangs verschenen berichten in de krant, dat men binnen de CIA precies weet waar hij is, en toch wordt hij niet opgepakt… Vragen genoeg dus.
Al dit soort zaken maken dat het vertrouwen van mensen in mensen afkalft: ´Wat moet je nog geloven?´ Dat brengt verwarring en desoriëntatie, want als we er niet meer op kunnen rekenen dat het nieuws dat tot ons komt waar is, dan is het eind zoek.

Massamedia

Natuurlijk spelen de media hierin een uiterst belangrijke rol. Niet zelden is er sprake van subjectieve of tendentieuze berichtgeving. Prof. Dr. Huntemann omschreef het destijds als volgt: “De massamedia bouwen dag aan dag een beeld op van de werkelijkheid, dat echter niet een exacte weergave hiervan is, maar een vervorming. De selectieve werkwijze en de tendentieuze simplificaties van de moderne massamedia worden op dezelfde manier gerechtvaardigd als de totale vervorming en misvorming van het waarheidsgehalte van de berichtgeving… Deze massamedia vertonen namelijk in hun methode van nieuwsgaring de neiging om steeds gedeeltes van de hele werkelijkheid weer te geven”.
We herinneren ons nog de zgn. ´embedded´ journalisten tijdens de oorlog in Irak. Zij mochten onder goedkeuring van de Amerikaanse legerleiding verslag doen van de oorlog. Hoezo gekleurd nieuws!

´God waarachtig en alle mensen leugenachtig´

Zo staat het in Romeinen 3:4. De mens is geneigd om te liegen en dat komt in de praktijk van elke dag tot uitdrukking.
De leugen zit in het systeem van deze wereld, die onderworpen is aan de ´god dezer eeuw´(2 Kor. 4:4), de duivel. De Here Jezus zegt over hem: “Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij naar zijn aard, want hij is een leugenaar en de vader der leugen” (Joh. 8:44).
Het moet ons dus eigenlijk niet verwonderen, dat de leugen regeert!

Maar goed, om terug te komen op de vraag boven deze LS, we kunnen daar een duidelijk antwoord op geven. Gods Woord is de waarheid! En daar mogen we maar wat blij mee zijn. De woorden van God blijven voor ons een houvast in onzekere tijden. Daarom is het zo belangrijk om dat Woord te lezen en te bestuderen. De Bijbel geeft ons inzicht in wie God is en wat Hij doet. Dat er een plan van de boze om deze wereld naar zijn hand te zetten. Daartoe moet de waarheid in ongerechtigheid ten onder gehouden worden (vgl. Rom. 1:18). Uiteindelijk zal hij, volgens Openbaring 16:13-14, duivelse geesten uitzenden om de wereldleiders te misleiden, zodat zij opstaan tegen God.
Aan de andere kant is daar echter ook het plan van God. Hij heeft het goede op het oog met mens en wereld. Hij is waarachtig en al Zijn beloften zullen dan ook naar Zijn Goddelijk Woord worden vervuld. En dat alleen geeft ons leven zin en doet ons uitzien naar de toekomst, want de Waarheid zal zegevieren!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'