Lectori Salutem - Licht in de duisternis

Lectori Salutem

Licht in de duisternis

Nu daagt het in het oosten,
het licht schijnt overal:
Hij komt de volken troosten,
die eeuwig heersen zal.

In veel kerken zal dit lied weer gezongen worden. In de donkere dagen voor kerst wordt het licht ontstoken. Jesaja kondigde de komst van de Messias aan en zei: “Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien” (hs. 9:1). Johannes leert ons in zijn Evangelie (zie Joh. 1:9 en 10) dat dit licht Iemand is: de Heere Jezus Christus.
Wat kunnen we er naar verlangen dat Hij Zijn licht laat schijnen over de gehele aarde. Want er is nog zoveel duisternis vandaag.

Hoe zit het dan met de mooie woorden van Gezang 8 en, nog veel belangrijker, de woorden en beloften van God in de Bijbel? Wel, die blijven onveranderlijk! Het licht zal overal gaan schijnen en Hij komt de volken troosten. Nog nooit heeft de Heere God Zijn beloften niet waargemaakt. Het is juist Zijn kostbaar Woord, dat ons nog hoop geeft. Het enige licht dat straalt te midden van donkere wolken is afkomstig van God. Zijn Woord is de waarheid en spreekt duidelijke taal, ook al wordt dat door menigeen ontkent (over duisternis gesproken!).

Laten wij dus maar vasthouden aan Gods beloften en getuigenis geven van het licht, dat nu al schijnt in de harten van Gods kinderen. Want de enige weg om uit die duisternis te komen, is de weg die God heeft voorgesteld in Zijn Zoon, Jezus Christus: “Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben” (Joh. 8:12).
Hij heeft alles volbracht om mensen te bevrijden van de zonde door Zijn kostbaar bloed, en ook om de deur te openen naar een geweldige toekomst, vol van heerlijkheid! En als Hij komt, zal het licht opgaan, over Israël en de volkeren.

Licht zonder duisternis
Mogen we al blij zijn dat er vandaag licht schijnt in de duisternis, het plan van God gaat nog veel verder. In Genesis 1:3 lezen we: “En God zei: Laat er licht zijn!” En op dat moment was er ook licht. In vers 14 lezen we opnieuw dat God spreekt: “Laten er lichten zijn aan het hemelgewelf om scheiding te maken tussen de dag en de nacht…” Sinds die tijd wisselen licht en duisternis elkaar af in dagen en nachten. In het laatste Bijbelboek lezen we over de nieuwe hemelen en aarde, met het Nieuw Jeruzalem. Openbaring 21:23 zegt: “En de stad heeft de zon en de maan niet nodig om haar te beschijnen, want de heerlijkheid van God verlicht haar, en het Lam is haar lamp.” En even verder: “En daar zal geen nacht zijn, en zij hebben geen lamp en ook geen zonlicht nodig, want de Heere God verlicht hen” (hs. 22:5). Hoewel dit met name over het Nieuw Jeruzalem gezegd wordt, ligt het voor de hand dat het een bredere betekenis heeft. Immers, Johannes schreef in zijn eerste brief “…dat God licht is en dat in Hem in het geheel geen duisternis is” (1 Joh. 1:5). En als de heerlijkheid van God de nieuwe schepping zal vervullen, betekent dat ook dat er geen duisternis meer zal zijn. En dat geldt uiteraard ook voor de duisternis in geestelijke zin. De macht der duisternis zal er niet meer zijn. Het licht gaat op om nooit meer uit te gaan. Wat een tijd zal dat zijn.

Vandaag
Ooit schijnt dus het licht overal en nu al schijnt het - zoals gezegd - in de harten van Gods kinderen. Paulus zegt: “Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde” (Kol. 1:13). Dat Koninkrijk is de sfeer van genade, liefde, ontferming, goedertierenheid en… licht. Het is een woord van troost en een bemoediging. Waar Christus geboren is in ons hart, daar schijnt het onvergankelijke licht.
Zijn we deze LS begonnen met een gezang, we eindigen met een psalm:

Bij mensen zijn verdriet en klacht
de metgezellen van de nacht.
Des avonds buigt de ziel zich neer,
maar ’s morgens daagt Gods goedheid weer.
Hij, Die het donker op doet klaren,
doet met Zijn licht mijn lofzang paren.

(Psalm 30:4 – Berijming Ds. C.J. Meeuse).  Kijk en luister.

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'