Lectori Salutem - Wijsheid

Lectori Salutem

Wijsheid

Wijsheid is één van de rijkste dingen die en mens kan bezitten. Salomo vroeg er om, velen hebben er naar gezocht. Uiteraard doel ik op de wijsheid van God, waarover in de Bijbel veelvuldig wordt gesproken. Mozes bad in Psalm 90 “Leer ons zó onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen” (vs. 12).

Bijbel

Het ontvangen van wijsheid begint met de afhankelijkheid aan de Here God – de ‘vreze des HEREN’. Eén van de kenmerken daarvan is eerbied en ontzag voor Gods Woord. De Bijbel lezen, niet alleen maar als een stichtelijk boek, maar vooral ook als de openbaring van God en Zijn plan.
Paulus zegt, dat wij hervormd moeten worden door de vernieuwing van ons denken en dat kan alleen maar door de informatie die wij van God ontvangen in Zijn Woord. Zo leren wij Zijn wil kennen en Zijn gedachten, zo worden we wijs. De Schriften kunnen ons wijs maken tot zaligheid en rusten ‘de mens Gods’ toe tot alle goed werk (vgl. 2 Tim. 3:14-17).

Kiezen

Mozes maakte destijds in zijn leven een radicale keuze. Hij verkoos de smaadheid van Christus boven de rijkdom van Egypte. Dat was een wijs besluit en had natuurlijk alles te maken met het Woord dat God tot Hem gesproken had. Immers het was ‘door het geloof’, dat hij deze beslissing nam. De ware wijsheid leer je niet op school, of op de universiteit. Goddelijke wijsheid ontvang je door de omgang met God en onderricht in Zijn Woord. Laten wij ons daarom richten op de wijsheid van God en ons daarmee voeden. Niet alleen om Hem beter te leren kennen, maar ook om steeds meer geschikt te worden voor Zijn dienst. Want daartoe zijn we toch allemaal geroepen, om God te dienen in ons leven, nietwaar?
Het is daarom in de allereerste plaats belangrijk om voor Hem te kiezen en vervolgens ook te kiezen voor het lezen en onderzoeken van de Bijbel. Dat gaat samen. Natuurlijk kost dat tijd en energie, we moeten prioriteiten stellen. Maar… we zullen ‘een wijs hart bekomen’.
We zullen meer en meer de grootheid en heerlijkheid van onze hemelse Vader leren kennen en waarderen. Een lofzang zal onze harten vervullen en het zal een vreugde zijn om Hem te dienen!

Wat is wijsheid?

Dat vragen we ons dikwijls af in het leven. Het valt niet altijd mee om de juiste keuzes te maken, de goede weg vinden, etc.
Als redactie van AMEN komen we die vraag ook wel eens tegen. We krijgen andere lectuur onder ogen, waarin dingen geschreven worden die met de Bijbel te maken hebben. Dingen waar je door bemoedigd wordt, maar ook zaken die bedroevend zijn. Met toenemende zorg slaan we gade hoe de Bijbel ook vaak misbruikt wordt. Teksten worden te pas en te onpas gebruikt, zonder te letten op verbanden en dergelijke.
Steeds vaker wordt ons gevraagd wat wij nou van bepaalde zaken vinden. “Moeten jullie daar in AMEN niet eens wat over schrijven?” Of: “Hoe kijken jullie daar nou vanuit de Schrift tegenaan?” En: “Waarom noemen jullie niet gewoon man en paard?” Kortom: kunnen we niet wat meer reageren op zaken die actueel zijn. Welnu, dat kunnen we zeker. De moeilijkheid daarbij is echter, dat reacties dikwijls met kritiek gepaard gaan, want er is ook naar onze mening veel mis in de samenleving en ook in het ´christelijk wereldje´. We willen te allen tijde voorkomen, dat we in AMEN als een soort criticasters alles belichten wat fout is of wat wij verkeerd vinden. Dat kan gemakkelijk leiden tot negativisme en die kant willen we niet op.
Aan de andere kant is het ook goed om dingen te signaleren, die afwijken van Gods Woord. Paulus schrijft in Efeze 5:11 “En neemt geen deel aan de onvruchtbare werken der duisternis, maar ontmaskert ze veeleer…”. De apostel stelt in zijn brieven ook dwalingen aan de orde en noemt daarbij soms ook namen (vgl. 1 Tim. 1:20, 2 Tim. 2:17-18). In dat opzicht bevinden we ons dus in goed gezelschap. Maar toch… wat is wijsheid?
Signaleren we alleen zaken of moeten we heel concreet de dingen (Lees: mensen, organisaties) bij de naam noemen? Misschien is dat vandaag wel nodig om duidelijkheid te verschaffen en gelovigen te waarschuwen opdat zij niet ongewild anderen volgen op hun dwaalweg.

Wat is wijsheid? We willen in ieder geval opbouwend bezig blijven, d.i. Gods Woord onderzoeken en uitdragen. Daarnaast willen we toch ook meer ingaan op de dingen, die ons omringen, dus: signaleren, ontmaskeren, waarschuwen. U ziet wel in welke vorm we dat gieten. Ondertussen blijven we bidden om veel… wijsheid!

Een hartelijke groet, namens alle medewerkers!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'