Lectori Salutem - De wedloop van het leven

Lectori Salutem

De wedloop van het leven

De maand februari stond in het teken van de Olympische Spelen. Inderdaad, met hoofdletters, want daar mag je best enig ontzag voor hebben. Tenminste, als je ziet hoeveel sporters erbij betrokken zijn, hoeveel toeschouwers de verrichtingen van hun ‘helden’ volgen, hoeveel geld er mee gemoeid is, en hoeveel eer er wel valt te behalen. Tja, je kunt er verschillend over denken. Bovendien: mensen kunnen beter met elkaar sporten, dan met elkaar vechten, nietwaar? Hoe dan ook, de wereld was in de ban van de prestigieuze wedloop.

Tegenstander

Een wedloop veronderstelt een tegenstander en wordt daarom ook wel een wedstrijd genoemd. Ook in de Bijbel blijkt dat. In Hebreeën 12 maant de schrijver ‘…met volharding de wedloop te lopen, die vóór ons ligt’. In 1 Timotheüs 6:12 lezen we: “Strijd de goede strijd des geloofs…”
‘Wedloop’ en ‘strijd’, allebei de vertaling van hetzelfde woord in de grondtekst. Het leven van de gelovige en de dienst aan God wordt in de Bijbel gezien als een wedstrijd. De uitdaging daarbij is ‘het kwade te overwinnen door het goede’. De tegenstander en zijn onderdanen zullen altijd proberen Gods werk dwars te zitten. Waar God werkt, daar werkt de tegenstander ook!
In Filippenzen 1 zegt Paulus: “Alleen, gedraagt u waardig het Evangelie van Christus… één van ziel medestrijdende voor het geloof aan het Evangelie, zonder dat gij u in enig opzicht door de tegenstanders laat beangstigen” (vs. 27-28).
Onze strijd is de strijd van het getuigenis, van de verkondiging, van de Gode-welgevallige wandel, van de dienstbaarheid aan de Here. Een positieve strijd, dat wel, maar vaak vol met hindernissen, moeilijke exercities en geduchte aanvallen.
Om daarin stand te houden is het nodig de wapenrusting Gods (geheel) aan te doen en het zwaard des Geestes op de juiste wijze te hanteren (zie Efe. 6:10 e.v.)

Overwinning

Nooit hoeven wij in paniek te raken, want onze overwinning staat bij voorbaat vast. Nou ja ‘onze’, het is de overwinning van de Heer, waarin wij mogen delen. Wij zijn zelfs “…méér dan overwinnaars door Hem, Die ons heeft liefgehad” (Rom. 8: 37).
Dit te weten is een geweldige bemoediging en een extra motivatie om onze plaats in te nemen.
Wij bevinden ons aan de goede kant van de strijd. De tegenstander, hoe machtig ook, zal niet het laatste woord hebben. De Here Jezus heeft reeds over hem gezegevierd en hij zal dus ook in de toekomst moeten capituleren.
Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot. De satan geeft zich niet gauw gewonnen. Maar het zal er toch van moeten komen. Daarom kunnen wij met het volste vertrouwen de toekomst tegemoet zien: ‘voor ons oog verrijst een heerlijk vergezicht’!

Voorwaarts

Daarom halen we de riem nog eens aan, strikken de veters nog eens goed vast, stropen de mouwen nog eens op. De race is bijna gelopen, de finish is in zicht.
Zolang we de wedloop nog niet hebben beëindigd, is er dus nog het een en ander te doen. En in de kracht van de Heer mogen wij moedig voorwaarts gaan.
Paulus spreekt in Kolossenzen 1 over zijn bediening om het geheimenis bekend te maken en te onderwijzen, en zegt dan: “Hiervoor span ik mij ook in, onder zware strijd, naar Zijn werking, die in mij werkt met kracht” (vs. 29).
Het woord ‘werking’ komt van het Griekse ‘energeia’, waarin we ons woord ‘energie’ terugvinden. De energie om de wedloop van het leven te lopen komt niet uit onszelf, maar uit God. Hij wil ons bekrachtigen en sterken. Hij voorziet in wat wij (volgens Hem!) nodig hebben. Zoals Nehemia destijds beleed: “De God des hemels, Hij zal het ons doen gelukken, en wij, zijn knechten, zullen ons gereedmaken en bouwen…” (Neh. 2:20).

AMEN

Dit nummer van AMEN is weer gereed gemaakt. We zijn steeds weer blij, in alle bescheidenheid, met vereende krachten dit blad te mogen uitgeven. We besteden zorg aan de opmaak en vooral aan de inhoud. We zijn dankbaar voor allen, die zich telkens weer inzetten om een nieuwe uitgave mogelijk te maken.
En onze bede is dat de artikelen weer leerzaam en opbouwend mogen zijn voor velen. Als dat voor u geldt, misschien wilt u daar naar anderen toe ruchtbaarheid aan geven. Spreek met anderen over AMEN, vraag eens wat extra nummers aan om uit te delen, stuur een mailtje naar vrienden en bekenden met vermelding van onze website www.amen.nl, of meld gewoon nieuwe lezers aan… Mogelijkheden genoeg! Grijp toch de kansen, door God u gegeven! Het zou fijn zijn als we de Bijbelse boodschap op deze wijze bij nog meer lezers mogen brengen.

Velen hebben de afgelopen tijd een bijdrage overgemaakt ter ondersteuning. Hartelijk dank daarvoor! Dat bemoedigt ons ook om verder te gaan. We gaan voor goud! En gelukkig… onze hemelse Coach vergist zich nooit…We gaan een gouden toekomst tegemoet!

Met vriendelijke groet, mede namens alle medewerkers,

Peter Slagter

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'