Lectori Salutem - Koningschap

Lectori Salutem

Koningschap

In de LS van het vorige nummer schreven we, dat het 200-jarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden wellicht een goede gelegenheid zou zijn voor koningin Beatrix om de scepter over te geven aan Willem-Alexander. En warempel, de inkt was nauwelijks opgedroogd of de troonswisseling werd aangekondigd. Werd er altijd maar zo goed naar ons geluisterd…

Geen Willem IV

Eerlijkheidshalve moeten we een kleine misrekening toegeven; het zal niet zijn: koning Willem IV, maar koning Willem-Alexander. Daarmee wijkt hij dus af zijn drie mannelijke voorgangers: koning Willem I (1815-1840), koning Willem II (1840-1849) en koning Willem III (1840-1890).
Geen Willem IV dus en waarom weten we (nog) niet. Misschien heeft het te maken met het feit dat koning Willem III bekend stond als een dwarsligger en vooral op latere leeftijd niet geliefd was. Hij werd in een anti-monarchistische brochure door S.E.W. Roorda van Eysinga Koning Gorilla genoemd vanwege zijn bij gelegenheid boerse uitvallen. Het volk respecteerde hem wel, hoewel hij zich vaak niet koninklijk gedroeg. Willem was zijn leven lang driftig, egoïstisch en boosaardig geweest, maar door zijn grillige karakter kon hij soms ook onverwacht vriendelijk en royaal uit de hoek komen. Tja, je kunt wat beleven met de Oranjes!

De Koning der koningen

Hoe anders is het als we denken aan de aanvaarding van het koningschap over de wereld. En dat moment komt ook steeds dichterbij. Wat een dag zal het zijn, als de Heere Jezus Christus, de Zoon van God, het koningschap aanvaardt, zoals het boek Openbaring beschrijft: “En de zevende engel blies op de bazuin, en er klonken luide stemmen in de hemel, die zeiden: De koninkrijken van de wereld zijn van onze Heere en van Zijn Christus geworden, en Hij zal Koning zijn in alle eeuwigheid” (Opb. 11:15). En deze Koning draagt meerdere namen. Geen Adam II of David II of zo. In Openbaring 19 ziet Johannes Hem als de Ruiter op een wit paard met vier namen, waarvan de laatste is: “Koning der koningen en Heere der heren” (vs. 16).
Vier namen en dat is niet voor niets. Zij stemmen overeen met het vier-voudige getuigenis van de Messias. Daarom zijn er ook vier Evangeliën in de Bijbel, die samen getuigen van Zijn komst en verlossingswerk. Hij is de Erfgenaam van alle dingen: Zoon van God (hemel), Zoon van Adam (aarde), Zoon van Abraham (land) en Zoon van David (troon)..

En…vóór alles draagt Hij de Naam boven alle naam (Filipp. 2). Niks tweede, derde of vierde… Hij is de Enige! Uniek in Zijn persoon en werk. Hem is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde. En straks zal Hij die macht opnemen en Zijn rechtvaardige heerschappij openbaren. Geen aardse koning kan in Zijn schaduw staan. Hij overtreft alles en iedereen. De Koning der Joden zal heersen over de gehele aarde en “Op die dag zal de HEERE de Enige zijn en Zijn Naam de enige” (Zach.14:9).
Inderdaad, wat een dag zal dat zijn als de Heere Jezus Christus Zijn koningschap zal openbaren en zal komen ´met grote macht en heerlijkheid´. Daar verbleekt 30 april bij!

Willem-Alexander

We zien wel wat het wordt met de nieuwe koning. Hij kan om te beginnen zijn naam eer aan doen. Willem komt van Wilhelm(us) en is volgens kenners een samenstelling van de Germaanse woorden 'wilja' dat wil of wens betekent, en 'helm' in de betekenis bescherming. De samengestelde naam zou dan ´de wilskrachtige beschermer´ kunnen betekenen.
Alexander komt voort uit de Griekse naam Alexandros. Dit is een samengestelde naam, gebaseerd op de Griekse woorden aléxo: afweren, beschermen, verdedigen, en anèr: man, een woord dat in uitbreiding andr- wordt. Er zijn veel Griekse woorden die beginnen met andr-, de meeste betekenen iets met man of mannelijk, en sommige ook mens. De betekenis zou dus kunnen zijn: mannelijke hulp/bescherming. Samen staan deze twee namen dus voor: wilskrachtige, mannelijke hulp/bescherming. Klinkt goed!

Benieuwd of de nieuwe koning deze betekenis waar zal maken in de uitoefening van zijn ambt. Van zijn (voor) vaderen moet hij het niet hebben. Integendeel, hij kan maar beter wandelen in de voetsporen van koning David bijvoorbeeld. Niet dat hij foutloos was, maar hij wist in ieder geval wie zijn Meerdere was en bij wie hij altijd terecht kon: “Luister, HEERE, en wees mij genadig; HEERE, wees mijn Helper (Ps. 30:11). Want de Heere alleen biedt wilskrachtige hulp en bescherming. En dat niet alleen voor koningen en koninginnen, maar ook voor eenvoudige mensen zoals u en ik!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'