Lectori Salutem - Koningschap

Lectori Salutem

Koningschap

In de LS van het vorige nummer schreven we, dat het 200-jarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden wellicht een goede gelegenheid zou zijn voor koningin Beatrix om de scepter over te geven aan Willem-Alexander. En warempel, de inkt was nauwelijks opgedroogd of de troonswisseling werd aangekondigd. Werd er altijd maar zo goed naar ons geluisterd…

Geen Willem IV

Eerlijkheidshalve moeten we een kleine misrekening toegeven; het zal niet zijn: koning Willem IV, maar koning Willem-Alexander. Daarmee wijkt hij dus af zijn drie mannelijke voorgangers: koning Willem I (1815-1840), koning Willem II (1840-1849) en koning Willem III (1840-1890).
Geen Willem IV dus en waarom weten we (nog) niet. Misschien heeft het te maken met het feit dat koning Willem III bekend stond als een dwarsligger en vooral op latere leeftijd niet geliefd was. Hij werd in een anti-monarchistische brochure door S.E.W. Roorda van Eysinga Koning Gorilla genoemd vanwege zijn bij gelegenheid boerse uitvallen. Het volk respecteerde hem wel, hoewel hij zich vaak niet koninklijk gedroeg. Willem was zijn leven lang driftig, egoïstisch en boosaardig geweest, maar door zijn grillige karakter kon hij soms ook onverwacht vriendelijk en royaal uit de hoek komen. Tja, je kunt wat beleven met de Oranjes!

De Koning der koningen

Hoe anders is het als we denken aan de aanvaarding van het koningschap over de wereld. En dat moment komt ook steeds dichterbij. Wat een dag zal het zijn, als de Heere Jezus Christus, de Zoon van God, het koningschap aanvaardt, zoals het boek Openbaring beschrijft: “En de zevende engel blies op de bazuin, en er klonken luide stemmen in de hemel, die zeiden: De koninkrijken van de wereld zijn van onze Heere en van Zijn Christus geworden, en Hij zal Koning zijn in alle eeuwigheid” (Opb. 11:15). En deze Koning draagt meerdere namen. Geen Adam II of David II of zo. In Openbaring 19 ziet Johannes Hem als de Ruiter op een wit paard met vier namen, waarvan de laatste is: “Koning der koningen en Heere der heren” (vs. 16).
Vier namen en dat is niet voor niets. Zij stemmen overeen met het vier-voudige getuigenis van de Messias. Daarom zijn er ook vier Evangeliën in de Bijbel, die samen getuigen van Zijn komst en verlossingswerk. Hij is de Erfgenaam van alle dingen: Zoon van God (hemel), Zoon van Adam (aarde), Zoon van Abraham (land) en Zoon van David (troon)..

En…vóór alles draagt Hij de Naam boven alle naam (Filipp. 2). Niks tweede, derde of vierde… Hij is de Enige! Uniek in Zijn persoon en werk. Hem is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde. En straks zal Hij die macht opnemen en Zijn rechtvaardige heerschappij openbaren. Geen aardse koning kan in Zijn schaduw staan. Hij overtreft alles en iedereen. De Koning der Joden zal heersen over de gehele aarde en “Op die dag zal de HEERE de Enige zijn en Zijn Naam de enige” (Zach.14:9).
Inderdaad, wat een dag zal dat zijn als de Heere Jezus Christus Zijn koningschap zal openbaren en zal komen ´met grote macht en heerlijkheid´. Daar verbleekt 30 april bij!

Willem-Alexander

We zien wel wat het wordt met de nieuwe koning. Hij kan om te beginnen zijn naam eer aan doen. Willem komt van Wilhelm(us) en is volgens kenners een samenstelling van de Germaanse woorden 'wilja' dat wil of wens betekent, en 'helm' in de betekenis bescherming. De samengestelde naam zou dan ´de wilskrachtige beschermer´ kunnen betekenen.
Alexander komt voort uit de Griekse naam Alexandros. Dit is een samengestelde naam, gebaseerd op de Griekse woorden aléxo: afweren, beschermen, verdedigen, en anèr: man, een woord dat in uitbreiding andr- wordt. Er zijn veel Griekse woorden die beginnen met andr-, de meeste betekenen iets met man of mannelijk, en sommige ook mens. De betekenis zou dus kunnen zijn: mannelijke hulp/bescherming. Samen staan deze twee namen dus voor: wilskrachtige, mannelijke hulp/bescherming. Klinkt goed!

Benieuwd of de nieuwe koning deze betekenis waar zal maken in de uitoefening van zijn ambt. Van zijn (voor) vaderen moet hij het niet hebben. Integendeel, hij kan maar beter wandelen in de voetsporen van koning David bijvoorbeeld. Niet dat hij foutloos was, maar hij wist in ieder geval wie zijn Meerdere was en bij wie hij altijd terecht kon: “Luister, HEERE, en wees mij genadig; HEERE, wees mijn Helper (Ps. 30:11). Want de Heere alleen biedt wilskrachtige hulp en bescherming. En dat niet alleen voor koningen en koninginnen, maar ook voor eenvoudige mensen zoals u en ik!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (116).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Uit het hart'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'