Lectori Salutem - Vrolijk Pasen!

Lectori Salutem

Vrolijk Pasen!

Pasen staat voor de deur. Geen 1 aprilgrap, maar bloedserieus. Na de Goede Vrijdag, waarop we denken aan de Goede Herder, Die Zijn leven gaf voor de schapen (Joh. 10:11). En na de Stille Zaterdag, waar gedacht wordt aan het graf “…opdat Hij door de genade van God voor allen de dood zou proeven” (Hebr. 2:9). En dan de ‘derde dag’: De Heere is waarlijk opgestaan!

En waarom is Pasen (in ieder geval voor gelovigen) vrolijk? Wel, laat ik het zeggen met de woorden van een oud lied, geschreven door de Nederlandse evangelist en jeugdboekenschrijver Eduard Gerdes (1821-1898):

“Want nu de Heer is opgestaan,
Nu vangt het nieuwe leven aan.
Een leven door Zijn dood bereid,
Een leven in Zijn heerlijkheid”
(Joh. de Heer 25)

Deur
Met Pasen heeft God de deur wagenwijd opengezet. Alles wat nodig was om het verlossingswerk tot stand te brengen, was gedaan: ‘Het is volbracht’. Daarmee rekende de Heere af met alles wat door de oude mens (Adam) in de wereld gekomen is: zonde, ongerechtigheid, etc.
De Zoon des mensen (d.i. de Zoon van Adam) heeft in Zijn leven op aarde een volmaakte gerechtigheid tot stand gebracht en als het volmaakte Offer de prijs der zonde betaald (Hebr. 7:27; 9:14,26; 10:10-12; 1 Petr. 1:19). En dat alles tot grote tevredenheid van de Almachtige, de Schepper van hemelen en aarde, de Vader der heerlijkheid: “Dit is Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik Mijn welbehagen heb!” (Matt. 3:17 e.a.).
De Heere Jezus had het al gezegd: “Ik ben de Deur, indien iemand door Mij ingaat, die zal behouden worden; en hij zal ingaan en uitgaan, en weide vinden” (Joh. 10:9 SV). Het gaat hier om het ingaan (vanuit de ‘schaapskooi’) in de vrijheid, waar de grazige weiden en de rustige wateren zijn (Ps. 23).
Anders gezegd: “Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed” (Joh. 10:10).
Wie door de Deur ingaat, wie gelooft in de Heere Jezus als zijn of haar persoonlijke Heiland en Verlosser, die gaat de vrijheid tegemoet: leven en overvloed.
Leven dat niet van deze wereld is, maar leven uit God: opstandingsleven, onvergankelijk leven (2 Tim. 1:10). En overvloed die niet te vinden is in deze wereld, maar eveneens uit God is: onpeilbaar en onbegrensd, veelkleurig en overweldigend…

Nieuw
Ongeveer aan het einde van de Bijbel lezen we: “En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw” (Openb. 21:5). Woorden van de opgestane, verhoogde en verheerlijkte Heer.
Dat ‘nieuw maken’ is begonnen bij de opstanding van Christus. Hij Die er al was, de Eerstgeborene van heel de schepping, is ook “de Eerstgeborene uit de doden, opdat Hij in alles de Eerste zou zijn” (Kol. 1:15 en 18).
Hij is het Hoofd van de nieuwe schepping, die nu al gestalte krijgt in allen die in Christus zijn (zie 2 Kor. 5:17) en op de bestemde tijd ook wereldwijd zichtbaar wordt: Wij verwachten nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, waarin gerechtigheid woont (2 Petr. 3:13).
Stiekem gaat het dus de goede kant op met deze wereld al zou je dat misschien niet zeggen als je om je heen kijkt. Het is verbijsterend om te zien wat er allemaal gebeurt op het wereldtoneel. Ook in ons eigen kleine landje. Terecht vragen velen zich af waar dit allemaal naartoe gaat. Naast de economische bloei en groei van dit moment, takelt het sociale klimaat razendsnel af op het gebied van mens en maatschappij.

Heerlijkheid
Terwijl Nederland mijn vaderland is, of zo u wilt, moederland (sommigen zouden - genderneutraal - zeggen: ouderland), ben ik maar wat blij dat mijn burgerschap in de hemel is (Fil. 3:20). Dáár is mijn domicilie, daar is mijn thuis. Daar is mijn leven en daar is de overvloed. En boven alles: daar is mijn Heer!
En de dag komt steeds dichterbij (nee, voorlopig nog even niet!) dat Hij zal opstaan van Zijn plaats en vanuit een geopende hemel in de wereld zal verschijnen: “En dan zullen zij de Zoon des mensen zien komen in een wolk, met grote kracht en heerlijkheid” (Luk. 21:27).
Dan zal Hij orde op zaken stellen in deze wereld en regeren in gerechtigheid (zie Jer. 23:5). De grote wereldsabbat breekt aan en vrede zal op aarde dagen (Jes. 32:17): Ere in den hoge voor God, en op aarde vrede in mensen van het welbehagen (Luk. 2:14). Wat een tijd zal dat zijn!
Uiteindelijk zullen de(ze) oude aarde en hemelen plaats maken voor nieuwe. Een compleet nieuwe wereld, gedrenkt in Gods liefde en goedheid.
En met dat werk is God al begonnen bij de opstanding van Christus… Met recht dus vrolijk Pasen!

NB Lees alle genoemde teksten zelf nog eens na, daar wordt je nog blijer van!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'