Lectori Salutem - Word innerlijk veranderd..!

Lectori Salutem

Word innerlijk veranderd..!

Het opschrift boven deze L.S. is overgenomen van de apostel Paulus. In Romeinen 12 doet de apostel een oproep aan gelovigen om ´anders´ te zijn in denken en doen. Dat wil zeggen: niet gelijkvormig aan deze wereld (Gr. aioon) maar aan Gods wil en Woord.

Rechtvaardiging

Dit hoofdstuk sluit, na het intermezzo van Romeinen 9-11, aan op de eerste acht hoofdstukken van deze imponerende brief, waarin de rechtvaardiging uit het geloof het grote thema is.
Het mooist komt dat wel tot uitdrukking in hoofdstuk 3, waar we het volgende lezen: “Want allen (d.i. Jood en heiden) hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God, en worden om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus” (vs. 23-24).
Dit ene vers omvat eigenlijk de complete evangelieboodschap: de mens is een zondaar, gescheiden van God en Zijn heerlijkheid, en heeft verlossing nodig. En die verlossing is er in en door de Heere Jezus. Paulus spreekt hier over het-gerechtvaardigd-worden uit Zijn genade, om niet. Zonder enige prestatie van onze kant schenkt God ons gerechtigheid en wel door de verlossing in Christus Jezus. Wie in de Heere Jezus Christus gelooft en Hem aanvaard heeft als zijn of haar persoonlijke Verlosser en Zaligmaker, die komt ‘recht te staan’ tegenover God. Die mag weten gereinigd te zijn van alle zonde door het kostbare bloed van het Lam. Die mag zich verheugen in een volkomen verlossing. Die mag God nu als hemelse Vader aanspreken. Wat een genade en liefde van Gods kant wordt hierin openbaar!

Overgave

Als Paulus hier over verder gaat in hoofdstuk 12 begint hij dan ook met de ‘ontfermingen van God’. Want ja, wij hebben het niet verdiend, het is door Gods goedertierenheid, dat Zijn liefde ons gezocht en gevonden heeft, waardoor wij als gelovigen nu mogen delen in het geweldige heil, voor altijd…
Nu, met beroep op Gods ontfermingen aan ons bewezen, doet de apostel een appèl op de gelovigen. Wat blijft er voor een mens die zo’n groot heil ontvangen heeft nu nog over? Eigenlijk slechts twee dingen:

  1. Stel je lichaam tot een levend, heilig en God welbehaaglijk offer (vs. 1)
  2. Word niet gelijkvormig aan deze wereld, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van je gezindheid/denken (vs. 2)

Zowel het eerste als het laatste heeft alles te maken met onze overgave aan God, of onze toewijding aan de Heer, zoals we dat ook wel noemen. Toewijding is niet een bepaalde (moeilijke) taak op je nemen of een bepaald ritueel ondergaan, of zoiets. Nee, het heeft te maken met de gesteldheid van je hart. De mate waarin wij de Heer praktisch (kunnen) dienen is mede afhankelijk van allerlei factoren, gezondheid bijvoorbeeld. De één kan meer aan dan de ander. Een duidelijke beslissing nemen om ‘de zending in te gaan’ is mooi, maar ook niet voor iedereen weggelegd. Kortom, het gaat in het algemeen om de overgave aan God. En dat is niet een soort morele plicht tegenover de Heere God, omdat Hij zo goed voor ons is, maar veel meer een vanzelfsprekendheid.
Immers, nu wij deze heerlijke verlossing van God -gratis- hebben ontvangen en alle zegeningen die erbij horen, wie zouden wij dan anders dienen dan Hem alleen?
Heeft Hij nu geen recht op ons leven? Is het niet geweldig om je krachten, tijd en gaven in Zijn dienst te mogen besteden, op welke plaats je ook gesteld bent? Overgave aan de Heer is niet slechts voor bijzondere gelegenheden, maar een dagelijkse manier van leven.

Bijbelstudie

En om de Heer te kúnnen dienen, is het nodig Hem te (leren) kennen. Er moet een nieuwe ordening (verandering) plaats vinden in onze gezindheid, ons denken, en dat kan alleen doordat we Zijn Woord lezen en bestuderen.
Daarin vinden wij de belangrijke informatie die wij nodig hebben: “Het opengaan van Uw woorden geeftt licht, het schenkt eenvoudigen inzicht”, zegt de psalmist (119:130).
Waar de apostel de gelovigen oproept zich te verdiepen in Gods Woord, daar bidt hij ook voor ze “…dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, zodat u wandelt op een wijze de Heere waardig…” (Kol. 1:9-11).
Bijbelstudie is dus niet een ‘hobby’ van enkele fanatieke gelovigen, maar essentiëel voor elk kind van God, dat Gode welgevallig wil leven in deze wereld.
Daarom blijft het zaak om voortdurend bezig te zijn met het overdenken van Gods Woord, want alleen daardoor wordt onze gezindheid, ons denken vernieuwd en vindt er een waarachtige innerlijke verandering plaats in ons persoonlijk leven!

Hartelijke groet en Gods zegen voor u allen,

Peter Slagter

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'