Lectori Salutem - Ik ben de eerste en de Laatste

Lectori Salutem

Ik ben de eerste en de Laatste

Deze woorden van de HERE, Koning en Verlosser van Israël (Jes. 44:6), klinken tegenstrijdig. Hoe kan iemand de eerste zijn en ook de laatste? In hoofdstuk 48:12 staat er nog bij: “Ik ben Dezelfde”.

Het geheim van deze woorden ontdekken we in het Nieuwe Testament, waar we het getuigenis van de Messias vinden. In het boek Openbaring klinkt tot driemaal toe de stem van de Zoon, de opgestane en verheerlijkte Heer: “Ik ben de eerste en de laatste...” (Openb. 1:17, 2:8 en 22:13) In de laatste tekst staat er nog iets bij: “Ik ben de alfa en de omega, de eerste en de laatste, het begin en het einde.”
Hierin wordt op drie-voudige wijze de majesteit van de Messias aangeduid. De ‘alfa’ en de ‘omega’ zijn respectievelijk de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet, de taal waarin het Nieuwe Testament is oorspronkelijk is geschreven. Hij is dus het Woord in eigen Persoon. Dat stemt overeen met wat Johannes zegt in zijn Evangelie: “In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God… Het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond” (hs. 1:1 en 14).
Vervolgens is Hij de eerste en de laatste: de oorsprong van alles, de zin van het bestaan en ook het doel, zoals Paulus omschrijft in Kolossenzen 1: “Hij is het beeld van de onzichtbare God, de eerstgeborene der ganse schepping…alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen…” (vs.15-17).
En daarom is Hij tenslotte ook het begin, de Schepper, en het einde, de Voleinder. In werkelijkheid blijkt de tegenstelling dus eigenlijk een eenheid te zijn.
In Genesis vinden we hiervan een indrukwekkende afschaduwing. In hoofdstuk 35 lezen we van Rachel, die een zoon baart en daarbij het leven laat. Zij geeft hem de naam Ben-Oni (= zoon van mijn smart/lijden). Zijn vader Jakob noemt hem later: Benjamin (= zoon van mijn rechterhand). Verschillende namen, maar één en dezelfde persoon. De smart en het lijden wijzen op vernedering, verdriet, dood. De rechterhand wijst op verhoging, vreugde, verheerlijking.
Wat een geweldig type van de Here Jezus Christus. Hij is de Vernederde, die geleden heeft en gestorven is. Maar Hij is ook de opgestane Heer, de Verhoogde, die leeft en zit ter rechterhand Gods!

Zo zien we, dat ‘eerste en laatste’ geen tegenstelling is, maar een wonderlijke eenheid in de persoon van Jezus Christus. Hij is het glanzende Middelpunt van Gods woorden en werken.
Hij staat centraal in de Bijbel. Hij is het begin en het einde van Israëls geschiedenis. Ja, voor elke gelovige geldt: Hij is met mij begonnen, Hij zal ook met mij eindigen: “Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen: Hem zij de heerlijkheid tot in eeuwigheid! AMEN.” (Rom. 11:36).

Om Hem gaat het, ook in dit bijbelmagazine. Moge de HERE u zegenen bij het lezen van de artikelen, tot eer van Zijn grote Naam!

Een hartelijke groet, ook namens alle medewerkers,

Peter A. Slagter

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (116).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Uit het hart'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'