“Hurvasynagoge is Derde Tempel”

“Hurvasynagoge is Derde Tempel”

JERUZALEM – De Hurvasynagoge in het Joods Kwartier in Jeruzalem is bijna klaar. Op 15 maart 2010 wordt het herbouwde gebedshuis heropend. Die datum zorgt echter voor de nodige onrust. Er zijn orthodoxe Joden die geloven dat de Hurvasynagoge de Derde Tempel in wording is.

Zij baseren zich op uitspraken van de 18e eeuwse rabbijn Vilna Gaon. Die gezaghebbende geestelijke heeft gezegd dat op 16 maart 2010 de bouw van de Derde Tempel zal beginnen. Orthodoxe Joden doen er daarom alles aan grip te krijgen op de synagoge.

Seculiere Joden verzetten zich daar fel tegen, zo meldde de Israëlische krant Haäretz vorige week. Zij vrezen dat de ultraorthodoxen het gebouw in bezit zullen krijgen en dat het monument daarmee verboden gebied zal worden voor vrouwen en toeristen. Zij hebben de staat –de overheid stopte miljoenen in de restauratie– gevraagd snel in te grijpen. De Hurva kan immers een toeristische trekpleister worden.

Claim

Ingrijpen van de overheid is volgens hen nodig omdat de ultraorthodoxe Joden een claim op het gebouw hebben gelegd door alvast een rabbijn voor de Hurva te benoemen. Ten tijde van de benoeming –drie jaar geleden– was de Hurva nog slechts een bouwplaats. De vroege benoeming van een rabbijn bij een nog niet bestaande synagoge riep protest op van verschillende bestuurders van Jeruzalem.

De Jeruzalemmers die niet willen dat de Hurva een ultra-orthoxe synagoge wordt, vinden dat in het gebouw ook archeologische vondsten tentoongesteld moeten worden. De synagoge moet ook voor andere inwoners van het gebied een functie krijgen.

De seculieren willen ook voorkomen dat er nog een synagoge bijkomt in het Joods Kwartier. Er zijn al tientallen synagoges en er is er niet nog een nodig, zeggen zij.

Het debat over de Hurva staat in een breder kader. Een deel van de inwoners van Jeruzalem protesteert tegen de toenemende invloed van ultraorthodoxe Joden in het kwartier.

Opgeblazen

De Hurva stamt uit de 18e eeuw. Korte tijd later verwoestten moslims het gebouw. In de 19e eeuw is de synagoge herbouwd. Het werd de belangrijkste synagoge van het land. In 1948 blies het Jordaanse Legioen de synagoge op, een paar dagen voor de val van het Joods Kwartier in de Onafhankelijksoorlog.

Tientallen jaren restte op het zogenaamde Hurvaplein in de Joodse wijk van de Oude Stad van Jeruzalem niet meer dan een stenen boog. In 1977 besloot de Israëlische regering deze boog op te richten op de plaats waar ooit de trotse Hurvasynagoge stond. Hurva betekent: ruïne.

Na jaren van debat besloot de overheid in 2001 tot herbouw. Na uitvoerig archeologisch onderzoek herrees het gebouw uit de puinhopen. Nu markeert de koepel van de synagoge weer de skyline van het Joods Kwartier.

Bron: Ref. Dagblad

Huis in Nazereth uit tijd van Christus gevonden

Israëlische archeologen hebben in Nazareth een woning blootgelegd die volgens hen stamt uit de tijd van Jezus Christus. Het zou volgens de onderzoekers gaan om een van de eerste huizen in Nazareth.
Deze ontdekking kan mogelijk nieuw licht werpen op de nederzetting zoals die eruit zag ten tijde van Jezus' jeugd. "De ontdekking, in deze tijd, in deze periode, is opmerkelijk," verklaarde de lokale dominee Jack Karam. "Voor mij is het een echt geschenk, zeker omdat ik christen ben."

De archeologen vonden de restanten van een muur, een binnenplaats en een primitief watersysteem. Ook vond het team vaten van kalk en klei, wat er volgens de wetenschappers op duidt dat de bewoners joods waren. Zij zouden simpel hebben geleefd. Dit zou blijken uit het feit dat er geen glasscherven of resten van geïmporteerde producten zijn gevonden. Archeologen vonden ook een watersysteem dat regenwater van het dak opving voor gebruik in huis. Het huis is gevonden onder de ruïnes van een binnenplaats dat deel uitmaakte van een vroeger klooster.

Het is onduidelijk wat de exacte afmetingen zijn van het huis, maar er is inmiddels wel 85 vierkante meter van de resten blootgelegd. "Dit zou heel goed een plek kunnen zijn die Jezus en zijn tijdgenoten kenden", suggereert archeoloog Yardena Alexandre. "Misschien heeft de jonge Jezus wel met zijn neefjes en vrienden rond het huis gespeeld."

Bron: The New York Times/Oneway.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'