Nieuw boek - Nieuw boek: SIMSON

Nieuw boek

Nieuw boek: SIMSON

“… hij zal beginnen Israël te verlossen …”

Wie kent hem niet: Simson. De man met het lange haar. De krachtpatser. De… vul maar in. Vooral in combinatie met zijn laatste vrouw Delila is hij wereldberoemd geworden.

Beroemd
Er zijn bekende schilderijen van hen, bijvoorbeeld van de Nederlandse Peter Paul Rubens (1577-1640), te zien in de National Gallery te Londen, en van de Vlaamse Antoon van Dyck (1599-1641).
Op 2 december 1877 was de première van de opera ‘Samson et Delila’ van de Franse componist Charels-Camille Saint-Saëns (1835-1921).
In 1922 werd de eerste film over hen gemaakt door de Oostenrijkse regisseur Alexander Korda: Samson und Delilah. Later volgden anderen, zoals Cecil B. DeMille in 1949.
De Schotse band Middle of the Road scoorde in 1972 een hit met ‘Samson and Delilah

Veel eerder al had George Gershwin (u weet wel, van Porgy & Bess) er een liedje van gemaakt, o.a. in 1946 uitgevoerd door Ella Fitzgerald. Het echtpaar stond centraal in de tweede aflevering van de wereldberoemde animatieserie The Simpsons. Ja, ze zijn zelfs de naamgevers geworden van twee zwarte katten, die als mascottes figureren van de Engelse voetbalclub AFC Sunderland.

Kortom, over belangstelling niet te klagen! Veel belangrijker dan die wereldse roem is echter, dat Simson en Delila in de Bijbel voorkomen. En daar heeft Boy Boelhouwer een boekje over geschreven. Een boeiende verhandeling over een markante man die in Hebreeën 11 vermeld wordt in de eregalerij der geloofsgetuigen. Simson handelde dus vooral door geloof, hetgeen wellicht niet direct bij je opkomt als je zijn geschiedenis leest. Hij was de twaalfde en laatste richter, van wie de Heere God via de Engel zei: “…het jongetje zal van de moederschoot af als nazireeër aan God gewijd zijn, en hij zal beginnen Israël te verlossen uit de hand van de Filistijnen” (Richt.13:5).

Richter
Simson leefde in de tijd van de richteren (ook wel: 'richters' of 'rechters') van Israël. Het Bijbelboek Richteren is er geheel aan gewijd. Als wij alle richters in dit Bijbelboek op een rij zetten en Barak - die Deborah ondersteunde - meetellen, komen wij op dertien personen. Simson is dan de laatste, de dertiende in dit boek. In de tijd van de richteren zien wij een repeterend patroon in de situatie van het volk Israël: het volk is ongehoorzaam, het wordt onderdrukt (door God bewerkstelligd), het volk roept om verlossing, God zorgt voor een richter die het volk verlost en er is voor een bepaalde tijd rust.

Type
Het leven van Simson (= als de zon; schitterende zon) staat bol van verwijzingen naar het leven van de Heere Jezus Christus. Ondanks de in moderne christelijke ogen (en in die van zijn tijdgenoten) te veroordelen levenswijze van Simson, was hij een werktuig in Gods handen. Maar het gaat er gelukkig ook niet om wat wij zien en doen, maar om wat Híj ziet, doet en heeft gedaan voor ons; niet ons werk, maar Zijn werk. Alles is genade, opdat niemand roeme. 'Zondaar' betekent zoveel als 'doel misser'. Zijn geschiedenis laat echter zien dat God wel degelijk tot Zijn doel komt met Simson!

INHOUD

Inleiding - Richteren

Hoofdstuk 1 - Simsons geboorte
Vergelijkbare situaties
De inzetting en belofte van de Engel van de HEERE
Nazireeër
De tweede verschijning van de Engel van de HEERE
Het grote geloof van zijn moeder
Het jongetje wordt groot en de HEERE zegent hem
Naamsbetekenissen

Hoofdstuk 2 - Simson in zijn bediening gesteld
Hij zocht een aanleiding ...
God gebruikt het zwakke
Een brullende leeuw
Nieuw leven komt uit de dood voort
De Leviathan
Honing en wijn
Het raadsel en de dertig metgezellen

Hoofdstuk 3 - Dood en wraak
Simson bezoekt zijn vrouw
Driehonderd vossen
Het getal 300
De dood van Simsons vrouw
Judeeërs leveren Simson aan de vijand uit
Water uit de rots
Afronding van Simsons leven

Hoofdstuk 4 - Het einde van Simsons leven
Simson te Gaza - een hinderlaag verijdeld en de stad opengelegd
Een oude belofte vervuld
Simson en Delila
Het binden van Simson
Ze vroegen er zelf om ...
Aan God de eer
Het getal 7
Het getal 4
Tot stervens toe
Op de loer liggen
Waarschuwing voor (de omgang met) de vreemde vrouw
Loskomen van aardse banden
Simsons herstel en overwinning
Onthoofding van de vijand
De verlosser begraven
Simson in de lijst van geloofsgetuigen
Het grote verlossingswerk

Zie voor meer info & evt. bestellen: Everread.nl

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (55).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'