Boodschap van de Verlosser!

Boodschap van de Verlosser!

De Bijbel is niet zomaar een boek. Het is Gods Woord, waarin de boodschap van de Verlosser centraal staat!

De Bijbel is het 'Woord der waarheid'. Dat wil zeggen:

1. Het is waar, omdat God Zelf DE Waarheid is
Jesaja 65:16: de "God der waarheid", lett.: de God van het Amen".
Jesaja 49:7 spreekt over de HERE, die "getrouw (amen) is".
In het Nieuwe Testament zegt de Here Jezus dikwijls: "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u..." (in het Joh. Ev. 25 keer). Lett.: "Amen, amen, zeg Ik u...", d.i.: het is absoluut waarheid wat Ik nu zeg!
Sterker nog: Hij is de Waarheid in eigen Persoon, omdat Hij God is, geopenbaard in het vlees, als mens.

2. De Bijbel is het Woord der waarheid, omdat het is opgebouwd uit waarheden van God
Het zijn waarheden die nodig zijn te weten om DE waarheid te kunnen verstaan.
Anders gezegd: Het Woord van God is opgebouwd uit de woorden van God. Die woorden zijn in waarheid gesproken en daarom is het Woord van God dé waarheid.
Om nu het Woord van God te leren verstaan is het belangrijk de woorden van God te leren kennen. Daarom is bijbelstudie belangrijk!

Door God (in)gegeven

De Bijbel is een wonderbaar Boek, waarin de woorden staan opgetekend, die zijn uitgesproken door God, de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft mensen gebruikt om die woorden vast te leggen op schrift, maar daarmee is de Bijbel niet een ´menselijk´ boek geworden.
2 Timotheüs 3:16 (SV) zegt: "Al de Schrift is van God ingegeven...".
God inspireerde de bijbelschrijvers door Zijn Geest:"..door de heilige Geest gedreven hebben mensen van Godswege gesproken..." (2 Pet.1).
En dat maakt de Bijbel zo bijzonder en waardevol en belangrijk!
Als wij daarbij bedenken, dat aan de totstandkoming van de Bijbel maar liefst 40 verschillende schrijvers hebben meegewerkt, over een periode van zo´n 1600 jaar, dan is er maar één conclusie mogelijk: de Bijbel is Gods Woord!
De Almachtige heeft Zich niet verborgen gehouden. Hij heeft Zich geopenbaard!
De Bijbel is niet maar een stichtelijk Boek. Het is de openbaring van God, van Zijn Persoon en van Zijn werken. In de Bijbel is de geschiedenis der wereld vanaf het allereerste begin beschreven, dus ook de geschiedenis van de mens.

Onderwerp

Het grote thema van de Bijbel is de Persoon van Christus.
Hij is God, geopenbaard in het vlees. Heel de Schrift is een getuigenis van Hem, die God is en Mens werd: de Schepper, de Verlosser en de Voleinder. Hij is het Begin en het Einde (en alles daartussenin!).
Hij is God, de Schepper van hemelen en aarde.
Hij is God, de Verlosser van een gevallen wereld.
Hij is God, de Voleinder: Hij maakt alle dingen nieuw!
Ieder, die in Hem gelooft heeft deel aan dat vernieuwende werk. Die zal in de nieuwe schepping geopenbaard worden. Die zal deel hebben aan de eeuwige heerlijkheid.
De bijbelse boodschap is: God, de HERE, is de Verlosser!
Het handelen van God, beschreven in de Bijbel, staat in het teken van de verlossing. Het hoogtepunt daarin is de komst van de Verlosser in het vlees om Zelf de verzoening en de verlossing tot stand te brengen.
Het is goed te bedenken: de komst van Christus in deze wereld is en blijft een wonder van Gods liefde en genade (vgl. Joh.3:16, Efe.2:1 e.v., Fil.2).

Verlosser

In Genesis lezen wij over de schepping van de mens en zijn val. De mens is geschapen naar het beeld en de gelijkenis Gods. God stelt de mens voor een keuze in de vorm van een gebod. Via de verleiding van de vrouw vindt dan de 'zondeval' plaats (Gen. 3). Vervolgens geeft de HERE God een geweldige belofte van verlossing (vs. 15). Die zou tot stand komen door het "zaad" van de vrouw. Het Oude Testament staat vol met beloften van de komst van die verlossing, oftewel: de komst van de Verlosser. De HERE zou die verlossing namelijk Zelf tot stand brengen,in eigen Persoon!

Dat leren wij bijvoorbeeld uit de profetie van Jesaja.
Jesaja 43:11 "Ik, Ik ben de HERE, en buiten Mij is er geen Verlosser"
Jesaja 45:21 "Er is geen God behalve Ik, een rechtvaardige, verlossende God is er buiten Mij niet".
In Jesaja 44:6-8 lezen wij woorden die ons verwijzen naar het boek Openbaring: "Zo zegt de HERE, de Koning en Verlosser van Israël, de HERE der heerscharen: Ik ben de eerste en Ik ben de laatste en buiten Mij is er geen God..."
In Openbaring 1:17 spreekt de verhoogde Zoon des mensen dezelfde woorden uit: "...Ik ben de eerste en de laatste...". Hij is Dezelfde als Degene, die in Jesaja spreekt.
Dus: De Verlosser is niemand minder dan de HERE, God Zelf. Hij is gekomen in het vlees en ontving bij die gelegenheid uitdrukkelijk de naam Jezus, hetgeen betekent: 'de HERE is redding'. Toen Hij op aarde was heeft Hij Zijn identiteit aangegeven door meerdere malen te zeggen: "Ik ben...". En: "...eer Abraham was, ben Ik" (zie Joh. 6:35; 8:12,58; 10:7,11; 11:25; 15:1)

Getuigenis van Jezus

Het Oude Testament is in alle opzichten een rijk getuigenis van de komst van de Verlosser, de Here Jezus Christus!
In Genesis 3 wordt in het verborgene al door God Zelf geïllustreerd HOE de verlossing tot stand zou komen (vgl. 3:7 en 3:21; dezelfde illustratie vinden wij ook in Gen. 4).
De mens was het beeld Gods kwijtgeraakt (zie Gen. 5:3). Dat beeld zou pas weer zichtbaar worden in Christus, die als mens het waarachtige beeld van God is (zie Kol. 1:15 en Hebr. 1:3).

De Oudtestamentische Schriften getuigen van de Verlosser, in woorden, beelden, geschiedenissen, etc. Daarvan zijn vele voorbeelden te noemen. Hier volgen enkele, die u wellicht zelf verder kunt lezen en uitwerken.

* Genesis 4 - Waarom was Abels offer goed? Hebr. 11.
Antw.:
1. Gehoorzaamheid aan Gods Woord
2. Offer ging gepaard met bloedstorting (Heb.9).
Typologie: de gehoorzaamheid en het offer van Christus.

* Genesis 22 - Het offer van Izak (vgl. Hebr.11:17-19).
Typologie: de Verlosser zou als Zoon op het altaar van de Vader gelegd worden, sterven, en opstaan uit de dood!

* Genesis 38 - Geboorte van Zerach en Peres.
Typologie: de komst van dé Zoon (uit de stam Juda) zou uit twee delen bestaan: lijden en heerlijkheid, daartussen zou een breuk zitten (vgl. 1 Pet.1:11).

* Exodus 17 - De geslagen Rots: beeld van het lijden van Christus.
Vgl. Exod.33 - Rots der heerlijkheid: ziet op Zijn opstanding en verhoging.

* Leviticus 16 - De hogepriester op de Verzoendag - Fil. 2
Typologie: Christus is de Priester/Koning, die Zich vernederd heeft om de verlossing tot stand te brengen (vgl. ook Fil. 2, Hebr. 5).

* Numeri 21 - De koperen slang, vgl. Joh. 3:14.

* Deuteronomium 18:17-19 - De ware profeet, die komen zou (vgl. Hand.3).

* Richteren 13 - De naam van de Engel des HEREN is: Wonderbaar, vgl. Jes.9:5,6.

* 2 Samuël 7:13 - Belofte van een zoon m.b.t.de troon. Vgl. Ps.89:21 e.v. en Ps.132:11 e.v.

* Jesaja 6 - De HERE, gezeten op Zijn troon, vgl. Joh.12:41.

* Jesaja 42, 49, 50, 53 - De lijdende Knecht des HEREN.

* Micha 5:1-4 - De Vredevorst
e.v.a.

Vervulling

In de Evangeliën wordt Zijn komst op aarde beschreven als vervulling van de aloude beloften: Jezus = JHWH (HERE) is redding!
Het is Gods verlangen, dat mensen in Hem geloven en daardoor behouden worden.
Daarom staat de Bijbel vol van Christus! In allerlei beelden, schaduwen, gebeurtenissen, profetieën vinden wij Hem terug. In het Oude Testament wordt Hij aangekondigd. Het Nieuwe Testament verkondigt Hem als de gekruisigde en opgestane Heer, in Wie het leven is (1 Joh.5:11,12).

Met betrekking tot Zijn lijden zijn alle profetieën nauwkeurig vervuld. Dat geeft ons zekerheid voor de toekomst. Alle onvervulde profetieën zullen werkelijkheid worden in de verheerlijkte Christus, de Koning, de Verlosser!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'