Nieuw boek - Bijbels bidden - De gebeden van Paulus

Nieuw boek

Bijbels bidden - De gebeden van Paulus

Er is al heel wat over bidden en gebed gezegd en geschreven. Sommigen hebben een intens gebedsleven. Anderen wat minder, maar leven wel in de gedachte dat de Heere altijd bij hen is en iedere gedachte kent. Heb je een nood op je hart dan kun je die direct bij Hem brengen. Veel gelovigen hebben een mening over het gebed en doen daar uitspraken over. Luther zei: ‘Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik bid’. En Dietrich Bonhoeffer: ‘Voorbede is het reinigende bad waarin het individu en de geloofsgemeenschap zich iedere dag moet dompelen’.

In sommige kringen is het ‘claimend bidden’ in zwang. Daarbij wordt zo ongeveer van God geëist dat Hij de dingen geeft waarom gebeden wordt. Anderen menen dat als je bidt in de Naam van de Heere Jezus, je altijd krijgt wat je wilt. Iets genuanceerder kan ook: ‘Als je dichtbij de Heere leeft, dan ga je ook meer en meer begrijpen wat Hij wil. Dit heeft dan tot gevolg dat je meer bidt in overeenstemming met Zijn wil, zodat je er dus ook de Naam van de Heere Jezus aan mag verbinden’. Een bekende zegswijze onder christenen is: ‘Het gebed is de sleutel van de morgen en de grendel van de avond’ - naar aangenomen wordt, een uitspraak van Corrie ten Boom. Hoewel dit waarschijnlijk ook een uitspraak van Mahatma Gandhi geweest is!

Een jong meisje bad eens: ‘Heere, deze keer vraag ik niets voor mezelf, maar geef mijn moeder alstublieft een knappe schoonzoon’. Herman Finkers zei: ‘Laten we bidden voor hen die het moeilijk hebben, en vooral voor hen die moeilijk doen’.

In dit boekje wordt eerst iets gezegd over de algemene betekenis van het bidden en hoe dit in praktijk gebracht wordt in de Bijbel. Vandaaruit komen we terecht bij Paulus, die door God voor deze tijd is “aangesteld als prediker en apostel (...) als een leraar van de heidenen in geloof en waarheid” (1 Tim. 2:7). Zijn woorden zijn geïnspireerd door de Heilige Geest! Zoals het met alle gebieden in ons leven is, geldt ook hier: menselijke woorden spreken meestal onze ziel aan, terwijl Gods Woord onze geest aanspreekt. Ronddwalen in onze ziel en in ons zieleleven geeft van tijd tot tijd hooguit een goed gevoel. Leven vanuit de Geest geeft ons vastigheid in onze wandel op de weg met God.

Hoe is het onder ons? Soms wordt gezegd dat gebed niet belangrijk is; God weet immers toch alles al van tevoren. Parallel hieraan loopt hoe wij aankijken tegen leiding. ‘Nu in deze tijd bemoeit God Zich niet met ons; als je je verstand maar gebruikt ...’.
Toch zie je dat Paulus een man was van gebed, die innig met de Heere leefde, en vanuit die gemeenschap ook Gods leiding ervoer.
Hoe zouden wij moeten bidden? Of eigenlijk: Wat vragen we van God? Bidden we het ‘Onze Vader’, omdat de Heere Jezus dat aan Zijn discipelen leerde? Waar leidt Gods Woord ons naartoe?

De inhoud van het boek

Hoofdstuk 1 - ‘Bidden’ in het Oude Testament
Palal - tussenbeide komen, bidden, aanbidden
Soewach - overdenken, overpeinzen, bidden
Athar - smeken, bidden, vurig / ernstig bidden, pleiten
Tsela – bidden

Hoofdstuk 2 - ‘Bidden’ in het Nieuwe Testament
Aiteo - aan een hoger geplaatst persoon vragen
om iets te geven
Deomai - vanuit een bepaalde nood iets
vragen; smeken
Parakaleo - ernaast roepen
Erotao - aan iemand vragen om iets te doen
Entungchano - in direct contact staan met
Proseuchomai - iets (hardop) uitspreken tot
Euchomai - iets (hardop) uitspreken, wensen
Hiketeria - olijftak
Samenvattend

Hoofdstuk 3 - De gebeden in de brieven uit de Handelingenperiode
De algemene brieven en de vroege brieven van Paulus
De gebeden in de brieven uit de Handelingenperiode
De brief van Jakobus
De brief van Judas
De twee brieven aan de Thessalonicenzen
De brief aan de Hebreeën
De drie brieven van Johannes
De twee brieven aan de Korinthiërs
De brief aan de Galaten
De brief aan de Romeinen
De twee brieven van Petrus

Hoofdstuk 4 - De gebeden in de late brieven van Paulus
De persoonlijke brieven van Paulus
De brief aan Filemon
De eerste brief aan Timotheüs
De brief aan Titus
De tweede brief aan Timotheüs
De gemeentelijke brieven van Paulus
De brief aan de Efeziërs
De brief aan de Filippenzen
De brief aan de Kolossenzen
Tot slot

Bijlage
Alle Nieuwtestamentische teksten met woorden die met bidden en danken kunnen worden vertaald

AUTEUR: HOITE SLAGTER | 64 PAGINA’S | PAPERBACK
(ook als E-book verkrijgbaar)

Meer info & bestellen:Everread Uitgevers

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (56).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'