Massale bomenkap

Massale bomenkap

Is het u ook al opgevallen dat er de laatste tijd zoveel bomen gekapt worden links en rechts? Dat gebeurt niet alleen om de natuur in stad en land wat netjes te houden. Eén van de belangrijkste redenen is: de biomassacentrales.

Biomassa is één van de steunpilaren van het Nederlandse klimaatakkoord. Er is maar liefst ruim 11 miljard aan subsidie voor toegezegd door het kabinet. Niet dat de kabinetsleden dat uit eigen zak betalen, nee, dat mag (lees: moet!) de ‘gewone’ burger -opnieuw- ophoesten.
Echter, volgens een Europese koepel van wetenschappers, de EASAC (European Academies Science Advisory Council) is het zinloos om miljarden te investeren in biomassacentrales, zoals de Nederlandse overheid in de vorm van subsidies doet. Volgens de deskundigen wekt de methode zelfs averechts. Naar verluidt moeten er over een paar jaar meer dan 600 centrales in ons land staan. Men noemt dit een ‘duurzame energiebron’. Dat is een ‘waanidee’, volgens hoogleraar Louise Vet, die namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de milieugroep van EASAC zit.
Want wat zijn de feiten? Roderick Veelo verwoordt het als volgt in een column op RTLZ.nl: “Afhankelijk van de grootte van de centrale levert het verstoken van hout 5 tot 20 procent meer CO2, fijnstof en stikstof op dan een kolencentrale. De kolencentrales gaan dicht. Vergeleken met een gascentrale is biomassa dubbel zo smerig (Bron: Trouw.nl). Maar huishoudens moeten van het gas af en krijgen er stroom van een biomassacentrale voor terug. Daar komt bij dat we bossen opstoken, die ons als geen ander kunnen helpen om CO2 uit de lucht te halen.”

Wat experts op dit gebied zeggen, wordt genegeerd door ‘gelovigen’, onder wie politici, bestuurders, milieuactivisten, e.v.a.
In de Tweede Kamer werd onlangs in een debat energiehoogleraar David Smeulders (nota bene lid van GroenLinks, zie vorige AMEN, pag. 7) geciteerd. Hij toonde aan dat berekeningen niet kloppen, vindt dat men veel te hard van stapel loopt en verkeerde beslissingen neemt, en legt uit wat verstandig zou zijn, op basis van gedegen, wetenschappelijk onderzoek. Dit werd door GroenLinks kamerlid Tom van der Lee badinerend afgedaan als ‘indianenverhalen’.
De conclusie van Veelo is veelzeggend: “Het is weerzinwekkend om te zien hoe politiek opportunisme en minachting voor voldongen feiten de weg bereiden voor grote ongelukken in de samenleving.” Waarvan akte.

Zie voor info: bomenkapmeldpunt.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'