Nieuw boek - Nieuw boek: Alles is zinloos!

Nieuw boek

Nieuw boek: Alles is zinloos!

Het boek Prediker & het dagelijks leven (144 pag.)

Auteur: Sebastiaan de Graaf 

Zin van het leven en zinloosheid
Veel mensen vragen zich bij gelegenheid af wat de zin van het leven eigenlijk is. Salomo, de schrijver van het boek Prediker, vraagt zich ook af waarom hij alles gedaan heeft en waartoe het heeft geleid. Ook kijkt hij naar de toekomst: hoe loopt het uiteindelijk met de mens af en waar eindigt hij? Dit alles gebeurt in een trant die ons als mensen nogal rauw op het dak kan vallen. Salomo is namelijk niet al te positief gestemd over de wereld en de mensheid en laat dit onomwonden blijken. Zo stelt hij al gelijk in Prediker 1:2 dat alles volstrekt zinloos is.
Hij sloopt alle menselijke autonomie en grootheidswaanzin. Het is ook in onze tijd nog de sloophamer voor wat Paulus in Kolossenzen 2:8, 22 en 23 omschrijft als "de overlevering van mensen", "de grondbeginselen van de wereld", "geboden en leringen van mensen" en "eigenwillige godsdienst". Het bestuderen en aanvaarden van de boodschap van Prediker helpt ons bij het kwijtraken van een heleboel overbodige ballast aan wereldse wijsheid. Daarbij geeft het ons een relativerende kijk op het menselijke bestaan. Maar bovendien leert het ons nog meer, op Wie wij onze hoop en vertrouwen mogen vestigen, namelijk Jezus Christus.

Hoop!
In Prediker zien wij drie kernbegrippen terugkomen die een belangrijke plaats innemen: 'vluchtigheid', 'zwoegen' en 'onder de zon'. Het gaat om leven en werken in het aardse bestaan. Het leven na de dood komt niet aan de orde. En Prediker laat verschillende malen zien dat, zelfs als jij je zaakjes tijdens je leven nog zo goed op orde hebt, dit geen enkele garantie biedt voor wat er na je dood gebeurt.
En toch is er… hoop! En die blijft gelukkig niet beperkt tot het ijdele zwoegen onder de zon, maar strekt zich hier ver boven uit doordat wij als gelovigen opstandingsleven hebben ontvangen in Christus Jezus. Daardoor eindigt ons leven uiteindelijk niet in het niets, maar in het alles van de volheid van Christus. In dit perspectief mogen wij ons aardse bestaan volbrengen, vanuit de wetenschap dat het leven wel degelijk zin heeft en de moeite waard is, zoals Paulus dat in 1 Korinthe 15:58 kort verwoord heeft:

"... wees standvastig, onwankelbaar, altijd overvloedig in het werk van de Heere, in de wetenschap dat uw inspanning niet tevergeefs is in de Heere".

Inhoud (Korte weergave per hoofdstuk)

  1. Inleiding op het Bijbelboek Prediker (Pred. 1:1-3)
  2. De zin van het leven (Pred. 1:12-2:26) - Zijn de bevindingen van Prediker een blauwdruk voor ons leven?
  3. Alles heeft Zijn tijd (Pred. 3:1-15) - Tijd en zondeval; Hoe krijgen wij inzicht in Gods plannen?
  4. Onrecht (Pred. 3:16-4:6) - Waarom ervaren wij als gelovigen nog onrecht?
  5. Eenzaamheid (Pred. 4:7-12) - Wat is de oorzaak van eenzaamheid?
  6. Belofte maakt schuld (Pred. 4:17-5:6)
  7. Hebzucht en hoe het anders kan (Pred. 5:7-6:12) - Onze denkfout: wij hebben rechten en bezit
  8. De (harde) realiteit - deel I (Pred. 7:1 en 2) - Een treurig leven?
  9. De (harde) realiteit - deel II (Pred. 7:3-14) - Wijsheid biedt schaduw en leven
  10. Een wijze raad - deel I (Pred. 7:15-29) - Waarom treft goede mensen slechte dingen en andersom?
  11. Een wijze raad - deel II (Pred. 8:1-9) - Gehoorzaam de overheid (Pred. 8:2-5a)
  12. Een wijze raad - deel III (Pred. 8:10-17) - Accepteer het leven, het duurt maar even (Pred. 8:15-17)
  13. Neem het leven zoals het is (Pred. 9:1-12) - Tijd en toeval treft ons allen (Pred. 9:11 en 12); Geniet van elkaar (Pred. 9:9)
  14. De wijsheid van de arme (Pred. 9:13-18)
  15. 'Tegeltjeswijsheden' (Pred. 10:1-11:8) - Overeenkomst met Spreuken; Het goede leven is betrekkelijk
  16. Geniet van de jeugd (Pred. 11:9-12:1) - Twee belangrijke principes om te kunnen genieten
  17. In de bloei van de ouderdom (Pred. 12:1-14) - Vernieuwing tijdens aftakeling
  18. Vrees God! (Pred. 12:9-14) - Een wijze raad

Zie voor info + evt. bestellen: Everread.nl 

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (56).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'