Nieuw boek - Acht gelijkenissen over het Koninkrijk der hemelen

Nieuw boek

Acht gelijkenissen over het Koninkrijk der hemelen

De boodschap van de gelijkenissen is niet voor de hand liggend en voor een buitenstaander ook niet gemakkelijk te begrijpen.

Wie over de gelijkenissen van de Heiland begint te spreken of te schrijven, begeeft zich op glad ijs. Er is over deze Bijbelgedeelten immers vaak gepreekt. De evangelieverhalen zijn overbekend en vrijwel iedere christen meent precies te weten wat de Heere met Zijn onderwijs heeft bedoeld. Hoewel er in rooms-katholieke, protestantse en evangelische kring niet exact dezelfde uitleg wordt gegeven, is men het wel eens over de hoofdlijnen. Van die standaarduitleg willen de meeste christenen niet afwijken.

Maar … is dat juist? Aan allerlei symbolen uit de verhalen (zoals de vogels in de mosterdboom, het zuurdeeg in het meel of de koopman van de parels) wordt in de gangbare uitleg namelijk een betekenis toegekend die niet overeenstemt met de uitleg van de Heere Zelf.
Bovendien beweert men dat de Heere gelijkenissen vertelde om Zijn boodschap te verduidelijken, zodat eenvoudige mensen Zijn onderwijs gemakkelijk konden onthouden. Maar volgens de Heere was dat niet de bedoeling. Deze vorm van onderricht was juist bedoeld om Zijn boodschap voor de menigten te verhullen! Alleen de leerlingen, die hun Leraar om nadere uitleg vroegen, werden in staat gesteld om Zijn gelijkenissen te verstaan (Matt. 13:10-17).
De boodschap van de gelijkenissen is dus niet voor de hand liggend en voor een buitenstaander ook niet gemakkelijk te begrijpen.

Bij de verklaring van deze gelijkenissen zou men van de volgende basisprincipes uit moeten gaan:

  • De uitleg die de Heere in enkele gevallen Zelf heeft gegeven, is maatgevend. Daarvan mogen we in geen enkel opzicht afwijken;
  • de verklaring van de beeldspraak in de gelijkenissen moet allereerst worden gezocht in het tekstverband. In tweede instantie kan men de uitleg zoeken in de rest van de evangeliën en in laatste instantie in "de wet en de profeten". De indruk die de beelden op kerkvaders (of zeventiende-eeuwse theologen) hebben gemaakt, is in geen enkel opzicht maatgevend;
  • bij de interpretatie moet worden gelet op de structuur van het Bijbelgedeelte waarin de gelijkenis voorkomt en op de plaats ervan in het betreffende evangelie;
  • aan details in de verhalen moet aandacht worden besteed, want wanneer de Heere van een gelijkenis een uitleg gaf, bleken zulke details van groot belang te zijn, en:
  • een uitlegger moet vasthouden aan het punt van de vergelijking, dat de Heere in Zijn vertelling heeft genoemd. Van dat hoofdpunt behoort men niet af te wijken. De gelijkenis van de zaaier heeft bijvoorbeeld betrekking op de groei en de opbrengst van het zaad. Niet op technieken die de boer had kunnen aanwenden om de kwaliteit van zijn grond te verbeteren.

Iedere Bijbellezer zal met deze uitgangspunten kunnen instemmen. En als er dan toch verschil van inzicht mocht zijn, is één ding belangrijk: "Onderzoek de Schriften en ga na of deze dingen zo zijn" (Hand. 17:11). Want hoe dan ook: De Bijbel heeft het laatste woord!

Klik hier voor meer info!

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (55).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'