Nieuw boek - Twaalf unieke gelijkenissen

Nieuw boek

Twaalf unieke gelijkenissen

In het Evangelie van Lukas zijn twaalf gelijkenissen van de Heere Jezus opgenomen die in geen enkel ander Bijbelboek te vinden zijn.

Het gaat om:

- het verhaal van de twee schuldenaars Luk. 7:41 en 42
- het verhaal van de barmhartige Samaritaan Luk. 10:25-37
- de onbeschaamde vriend Luk. 11:5-8
- de rijke dwaas Luk. 12:13-21
- de onvruchtbare vijgenboom Luk. 13:6-9
- de verloren munt Luk. 15:8-10
- de verloren zoon Luk. 15:11-32
- de onrechtvaardige rentmeester Luk. 16:1-13
- de rijke mens en de arme Lazarus Luk. 16:19-31
- de nutteloze slaven Luk. 17:7-10
- de onrechtvaardige rechter Luk. 18:1-8
- de Farizeeër en de tollenaar Luk. 18:9-14

De barmhartige Samaritaan en de verloren zoon zijn spreekwoordelijk geworden. De rijke man werd een symbool van vrekkigheid en de term Farizeeër werd een aanduiding voor een schijnheilig iemand. Omdat deze verhalen bij de meeste Nederlanders bekend zijn en omdat ze door talloze kunstenaars zijn uitgebeeld, zou men denken dat hun betekenis ook overbekend is. Dat is echter niet het geval. Men kan zich zelfs afvragen of de meeste Bijbellezers de bedoeling van de verhalen wel hebben begrepen. Wie zijn oor in allerlei kerken en kringen te luisteren legt, ontdekt namelijk het volgende:

1. In de gangbare uitleg worden de verhoudingen van de hoofdpersonen in een gelijkenis soms omgedraaid, zodat de uitleg de gelijkenis iets anders laat zeggen dan de Heere heeft bedoeld. Uit de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan wil men bijvoorbeeld afleiden dat een gelovige zijn vijanden moet liefhebben om het eeuwige leven te kunnen beërven. Maar klopt dat wel?

2. Van sommige gelijkenissen wordt een interpretatie gegeven die in strijd is met het tekstverband en uit bepaalde gelijkenissen worden conclusies getrokken die volstrekt ongerijmd zijn. Uit de verhalen van de onbeschaamde vriend en de onrechtvaardige rechter leidt men bijvoorbeeld af dat gelovigen die iets van God willen ontvangen Hem daar herhaaldelijk om moeten vragen … terwijl een enkel verzoek genoeg is, want de hemelse Vader weet wat we nodig hebben, voordat we het Hem vragen.

3. Bij het lezen van een gelijkenis heeft men dikwijls alleen maar aandacht voor een deel van het verhaal. In de gelijkenis van “de verloren zoon", bijvoorbeeld is een belangrijk deel gewijd aan de zoon die het ouderlijk huis nooit had verlaten. Juist die persoon kreeg aan het eind van de gelijkenis een opdracht!

4. Aan sommige gelijkenissen wil men een boodschap ontlenen die ook in andere Bijbelgedeelten is te vinden. Het verhaal van de rijke dwaas zou bijvoorbeeld een waarschuwing zijn tegen bezitsdrang. Uit het verband waarin Lukas deze gelijkenis plaatst, blijkt echter dat het verhaal geen moralistische maar een heilshistorische strekking heeft.

5. Aan één gelijkenis meent men gezaghebbende informatie over het leven na de dood te kunnen ontlenen. Het verhaal van de rijke mens en de arme Lazarus wordt als bewijstekst gebruikt voor de opvatting dat de doden in bewuste toestand voortbestaan, dat ze weet hebben van de situatie van de levenden, dat ze in het dodenrijk overleg kunnen plegen en dat ze al beloond of gestraft worden vóór ze zijn opgestaan. Is dat in overeenstemming met wat de Bijbel elders zegt over bewustzijn, wijsheid of kennis in het dodenrijk zegt?

Gelijkenissen zijn gemakkelijk te onthouden, maar moeilijk te begrijpen. Zelfs de discipelen van de Heere Jezus hadden moeite om Zijn onderwijs te verstaan. Het is dus niet verbazend dat ook wij de woorden van de Heere verkeerd kunnen interpreteren. Omdat vele gelijkenissen een profetisch karakter hebben, is het Bijbelwoord van toepassing dat "geen profetie van de Schrift een eigen uitlegging heeft" (2 Pet. 1:20). Wie een gelijkenis wil begrijpen, moet de betekenis van de symbolen zoeken in het tekstverband of in ‘de Wet en de Profeten’. En van een gelijkenis mag geen interpretatie worden gegeven die met de rest van de Schrift in strijd is.
Dit boek is een poging tot verklaring van gelijkenissen uit het Lukasevangelie, waarin aan deze uitgangspunten consequent wordt vastgehouden.

AUTEUR: AREN VAN WAARDE | 128 PAGINA’S | PAPERBACK (ook als E-book verkrijgbaar)

Info: Everread Uitgevers

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (56).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'