Nieuw boek - Getallen in de Bijbel

Nieuw boek

Getallen in de Bijbel

Door de eeuwen heen hebben mensen zich beziggehouden met de taal. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag wat er staat, maar ook om hoe het er staat. Anders gezegd: welke structuren zijn er in de taal te vinden en zijn er ook onderlinge verbanden te vinden tussen verschillende woorden? Zit er een bepaald systeem in de opbouw van de taal? Onderzoekers hebben zich daarin verdiept en sommigen zijn tot de ontdekking gekomen, dat men taal niet alleen kan lezen, maar ook (ver)tellen.
Zo kan een getalschrift waarbij de verbanden tussen woorden en zinsdelen getalsmatig zichtbaar gemaakt kunnen worden, verrassende conclusies opleveren. Ook in het Boek der boeken is dit getalschrift ontdekt, waarbij is vastgesteld dat het geopenbaarde Woord van God een uitermate verfijnde, ingewikkelde structuur in zich bergt. Voor velen is dit slechts een bevestiging van het unieke van de Bijbel als 'bovenmenselijk' boek: "Al de Schrift is van God ingegeven ..." (2 Tim. 3:16; Statenvertaling). Deze Goddelijke inspiratie heeft overigens gestalte gekregen in de Hebreeuwse (Oude Testament) en Griekse (Nieuwe Testament) taal. Deze talen vormen de zgn. grondtekst en moeten derhalve bij de bestudering van Gods Woord als uitgangspunt genomen worden. Tegenwoordig is het met behulp van computerprogramma's voor velen mogelijk de Bijbelse grondteksten te benaderen.

Het Hebreeuwse woord safar komt voor in woorden, die zowel met 'tellen' als 'vertellen' worden vertaald:
Genesis 15:5
"Toen leidde Hij hem naar buiten, en zeide: Zie toch op naar de hemel en tel de sterren, indien gij ze tellen kunt; en Hij zeide tot hem: Zo zal uw nageslacht zijn";
Job 38:37
"Wie telt de wolken met wijsheid af ...?";
Genesis 24:66
"En de knecht vertelde Isaak alles wat hij gedaan had" en
Exodus 18:8
"Toen vertelde Mozes zijn schoonvader al wat de HERE Farao en de Egyptenaren had aangedaan ter wille van Israël, alle moeiten die hen onderweg getroffen hadden, en hoe de HERE hen had gered".
God heeft het getal der sterren aan de hemel bepaald, ja, Hij roept ze alle bij name (Ps. 147:4). Hij heeft de wolken geteld en en maakte hen tot Zijn wagen (Ps. 104:3). Zelfs de haren op uw hoofd zijn alle geteld, zei de Heere Jezus tot Zijn discipelen. God telt en Hij vertelt in cijfers en letters, in getallen en woorden.

Het boek Getallen in de Bijbel (Eng.: Number in Scripture) is een standaardwerk van Dr. E. W. Bullinger. Na een boeiende uiteenzetting over het bovennatuurlijke ontwerp van Gods werk in de schepping, de natuur, de mens, geluid en muziek, kleur, etc., gaat Bullinger in op de unieke structuur van de Bijbel en de geestelijke betekenis van de getallen. Alles in zijn kenmerkende stijl van overtuiging en… bescheidenheid.
In het voorwoord omschrijft Bullinger het als volgt: “Enerzijds zullen we dit onderwerp nooit compleet kunnen samenvatten in een boek, omdat we steeds weer nieuwe dingen ontdekken.
Anderzijds zou het godslasterlijk zijn te denken dat de studie in dit boek compleet zou kúnnen zijn, want dát zou betekenen dat de bron niet onuitputtelijk is en dat alle schatten ontdekt zouden kunnen worden. Ik zal me daarom tevreden moeten stellen met het naar voren brengen van een aantal algemene principes, die ik illustreer aan de hand van enkele voorbeelden vanuit Gods Woord. Deze studie mag dan de basis vormen voor anderen die deze principes nader toepassen en zelf op zoek gaan naar weer meer voorbeelden vanuit de Schrift.
Moge het onderzoek van de getallen in de Bijbel in dit boek, het werk van Bijbelstudenten stimuleren; gelovigen versterken in hun allerheiligst geloof en twijfelaars overtuigen van de Goddelijke perfectie en inspiratie van het Boek der boeken, tot lof en heerlijkheid van God.”

Van harte aanbevolen!

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (56).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'