Nieuw boek - De gezonde leer - De brief van Paulus aan Titus

Nieuw boek

De gezonde leer - De brief van Paulus aan Titus

Wie een willekeurige 'inleiding' leest op het Nieuwe Testament ontdekt al gauw dat de brief van Paulus aan Titus tot de zogenaamde 'pastorale brieven' behoort.

Ook in Bijbeluitgaven die boven elk Bijbelboek een 'inleidend stukje' hebben, gebeurt dat. Het pastorale zou dan tot uitdrukking komen in de herderlijke aanwijzingen van Paulus aan zijn medewerker en persoonlijke vriend, Titus. Er loert echter een gevaar in deze - door mensen gegeven! - benaming 'pastorale brieven'. Door deze brief (samen met de brieven aan Timotheüs) te voorzien van een dergelijk etiket kan de Bijbellezer namelijk in een bepaalde denkrichting gezet worden. Dan worden de brieven aan bijvoorbeeld de Romeinen, de Korinthiërs, de Efeziërs en de Kolossenzen beschouwd als brieven met puur fundamentele waarheden over de gemeente, terwijl - zo zegt men - de pastorale brieven meer persoonlijk getint zijn. Zonder dat we ons ervan bewust zijn, nestelt daardoor de gedachte dat een pastorale brief minder te zeggen heeft over wat de gemeente is, zich in ons denken. En dat is jammer!

Dat de brief aan Titus niet als een puur 'persoonlijke' brief gezien kan en mag worden, blijkt al uit de eerste vier verzen. Titus zal, als medewerker van Paulus, zeker geweten hebben van het bijzondere in Paulus' bediening. Toch gaat Paulus uitgebreid in op wie hij is en wat zijn plaats is in Gods heilsplan. Zo spreekt hij ook tot ons - over het hoofd van Titus heen - opdat we als gemeente zouden weten, waar Paulus' boodschap om draait! Bovendien is het juist in de brieven aan Timotheüs en Titus, dat we zo uitvoerig worden geïnformeerd over de boodschap ten aanzien van het lichaam van Christus - de gezonde leer - en hoe daar praktisch mee om te gaan. Denk aan het gedrag van gelovigen, aanstelling van oudsten en diakenen, etc.

Kortom: de brief aan Titus is een kostbaar kleinood en verdient zeker geen minderwaardige plaats in ons denken! Het gaat in deze brief om de gezonde leer. Als je wilt weten wat deze leer is en wat ermee te maken heeft, doe je er als gelovige goed aan deze brief te lezen en te herlezen ... 

Klik hier voor meer info en evt. bestellen

De inhoud van het boek

Voorwoord

De structuur van de brief aan Titus

Hoofdstuk 1 - Briefhoofd en groet - Titus 1:1-4
Paulus
Uitverkorenen van God
Vóór de tijden der eeuwen
Hij heeft Zijn Woord openbaar gemaakt
Aan Titus ...
Genade, barmhartigheid en vrede zij u ...

Hoofdstuk 2 - Orde binnen de gemeente - Titus 1:5-9
De dienst van Titus op Kreta
Oudsten / opzieners
Het laatste kenmerk

Hoofdstuk 3 - Berisping van de (twistzieke) Kretenzen - Titus 1:10-16
Van de waarheid afgekeerd

Hoofdstuk 4 - De wandel en werken van gelovigen; Titus als voorbeeld - Titus 2:1-10
Structuur van Titus 2
Uitkomen voor wat bij de gezonde leer past
Praktische verhoudingen onder gelovigen
De middelste oproep - een vermaning voor 'jonge mannen'
Het voorbeeld van Titus

Hoofdstuk 5 - De genade van God is aan alle mensen verschenen - Titus 2:11-15
De gezonde leer
Het 'verleden' van de gezonde leer
Het 'heden' van de gezonde leer
Zit het dan werkelijk zo in elkaar?
De 'toekomst' van de gezonde leer

Hoofdstuk 6 - Oproep aan Titus om zich te herinneren - Titus 3:1-7
Herinner hen eraan ...
De goedertierenheid en liefde tot de mensen van God, onze Zaligmaker
Wedergeboorte en vernieuwing
Erfgenamen

Hoofdstuk 7 - De wandel en werken van gelovigen; Titus die anderen daartoe moet aansporen - Titus 3:8

Hoofdstuk 8 - Veroordeling van de (twistzieke) Kretenzen - Titus 3:9

Hoofdstuk 9 - Discipline binnen de gemeente - Titus 3:10 en 11

Hoofdstuk 10 - Briefeinde, groet en genadebede - Titus 3:12-15

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (51).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen Uit het hart

Uitgaven van Everread Uitgevers

Everread geeft naast de Morgenroodreeks ook andere Bijbelstudieboeken uit; jaarlijks verschijnen er 2 á 3. Wie een Everread-abonnement heeft, ontvangt deze Bijbelstudieboeken automatisch in huis  met een korting van 25%!

Schatten uit Gods Woord (4)

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'