Bijen nog niet veilig

Bijen nog niet veilig

Multinationals in beroep tegen verbod landbouwgif

Nog steeds maakt men zich zorgen om de massale bijensterfte van de laatste tijd. Bijen zijn uitermate belangrijk voor ons bestaan. Tachtig procent van de planten op aarde is afhankelijk van bijen. Bijen bestuiven de planten en zorgen ervoor dat ze evolueren en zich voortplanten. Zonder bijen zouden we geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken.
Honingbijen, wilde bijen en hommels bestuiven veel van onze landbouwgewassen. 4.000 van de in Europa verbouwde landbouwgewassen kunnen bestaan door het harde werk van bijen. Dat is zo’n 75% van de landbouwgewassen. Zonder de bij komt onze voedselvoorziening dan ook in gevaar. Einstein berekende al eens dat er zonder bijen binnen vijf jaar problemen ontstaan in de zaadteelt en de vruchtbaarheid van gewassen.

Insecticiden (chemische bestrijdingsmiddelen, landbouwgif) worden als de grootste oorzaak van de bijensterfte gezien. Eigenlijk gaat het maar om één groep bestrijdingsmiddelen en dat zijn de Neonicotinoïden. Het meest gebruikte middel is Imidaclopride.

Begin dit jaar maakte de Europese Voedselveiligheid Autoriteit, EFSA, een risico analyse openbaar, waarin alleen het gebruik van het middel acceptabel wordt geacht voor planten waar bijen geen gebruik van maken. Goed nieus voor de bijen dus.

Maar… nu de Europese Commissie besloten heeft deze insecticiden te gaan verbieden, komen twee fabrikanten, Syngenta en Bayer, in het geweer. Volgens een persbericht maakt Syngante ´zich grote zorgen over boeren die nu geen goede insecticides meer hebben om plagen te bestrijden´.
De strijd is dus nog niet voorbij. Volgens insiders zal het lastig worden de Europese Commissie te overtuigen. Afgelopen twee jaar kwamen er bijna 150 nieuwe studies naar de effecten van neonicotinoïden uit. De trend die uit deze studies naar voren komt is glashelder: het landbouwgif vervuilt oppervlaktewater, doodt bijen en andere dieren en blijft veel langer dan gedacht achter in bloemen, waardoor het nog langer zijn dodelijke werking heeft. Wetenschappers zien een urgente noodzaak om alternatieven voor het middel te vinden.

Bronnen: The Guardian, hetkanwel.net, sightdish.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'