Inleiding Nieuwe Testament - Deel 10: Efeze-brief

Inleiding Nieuwe Testament

Deel 10: Efeze-brief

Algemeen

In grote lijnen is de brief aan de Efeziërs te verdelen in twee delen. De hoofdstukken 1-3 gaan vooral over de positie in Christus, terwijl het tweede deel (de laatste drie hoofdstukken) meer handelt over de praktijk. Boven dit tweede deel zou je Petrus' woorden kunnen schrijven: "... heiligt de Christus in uw harten als Here ... " (1 Pet. 3:15).

Schrijver, ontstaan en bestemming

Met de Efeziërsbrief hebben we een brief die behoort tot de zogenaamde late brieven van Paulus. Deze late brieven zijn geschreven na de verklaring in Handelingen 28:28. De brieven aan de Efeziërs, Filippenzen, Kolossenzen en aan Filémon zijn in de twee jaren van Paulus' gevangenschap in Rome geschreven (zie Hand. 28:16 en 30). Van de zeven late brieven zijn er in totaal drie aan gemeenten geschreven, de overige vier zijn tot individuen gericht (Filémon, Timoteüs en Titus). Deze drie gemeentelijke brieven zijn elk aan heiligen en gelovigen "in Christus" geschreven. Verder zijn belangrijke kenmerken van deze brieven dat ze het verborgen plan van God met betrekking tot de Gemeente van nu, het Lichaam van Christus openbaren (zie vooral de brieven aan de Efeziërs en de Kolossenzen) en op die openbaring gestoeld zijn (vooral de Filippenzenbrief). Omdat we het ontstaan van de brief aan de Efeziërs moeten plaatsen in de bovengenoemde tweejarige periode, betekent dat, dat deze brief geschreven is in de periode 61-63 na Christus.

Structuur

AMEN 58 Structuur p15

Doel en inhoud

Ook voor de - in vergelijk met de structuren uit de voorgaande artikelen in deze serie - wat uitgebreidere structuur van de brief aan de Efeziërs geldt dat hetgeen bij de corresponderende letters staat (bijv. A en A; B en B, etc.) ook werkelijk verband met elkaar houdt. Meteen wordt uit deze opbouw duidelijk dat alles draait om Efeziërs 3:14-21 (punt G), waar de liefde van Christus en de volheid van God centraal staan. Dit alles staat verwoord in een gebed (het is de middelste van de drie keer dat Paulus het over gebed heeft in deze brief). Dit middelpunt omvat het omslagtpunt van positie naar praktijk; het is als het ware een spiegel, waarin de rijkdommen in Christus (hfdst. 1-3) gespiegeld worden naar de praktijk (hfdst. 4-6). Hebben we oog voor het gehele verband dat er in zo'n brief ligt, dan begrijpen we onmiddellijk dat we (de zeven punten van) de wapenrusting in Efeziërs 6 pas goed kunnen verstaan, wanneer we de (zeven) zegeningen in Christus in hoofdstuk 1 ons eigen gemaakt hebben!

Hiervoor schreven we al dat de brief de openbaring bevat van dingen die tot dat moment nog niet geopenbaard waren door de Heer. Dit komt ook tot uiting in de woorden en begrippen die gebruikt worden en die het bijzondere van de positie van de gelovige van vandaag nader omschrijven. Zo wordt Christus omschreven als het Hoofd van de Gemeente, Zijn Lichaam, wordt er gesproken over de nieuwe mens, gaat het over de wederverzoening, lezen we dat de gelovige mede-opgewekt is met Christus en dat de gelovigen een positie hebben in Christus in de hemelse gewesten. Al deze dingen zijn 'uniek' voor bijvoorbeeld de brief aan de Efeziërs en de overige late brieven; u zult ze in de rest van Gods Woord niet aantreffen! Eén en ander maakt deze brief tot een zeer belangrijke voor de gelovige van vandaag.

Kerntekst

"Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen" (hfdst. 3:8).

De structuren die in deze artikelenserie staan, zijn deels gebaseerd op die van Dr. E.W. Bullinger en C.H. Welch. Voor meer informatie over het ontstaan en de chronologie van de Nieuwtestamentische brieven verwijzen we u graag naar de Morgenrood-uitgave Gods Woord wijst ons de weg, ISBN 90-6694-199-5. Overige uitgaven over de brief aan de Efeziërs zijn Rijkdom, ISBN 90-6694-239-8 (vooral over Efe. 1) en Staan in de overwinning (over de wapenrusting in Efe. 6), ISBN 90-6694-213-4. Zie ook Het geheimenis bekendgemaakt, ISBN 90-6694-7255-X.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'