Inleiding Nieuwe Testament - Deel 9: Galaten

Inleiding Nieuwe Testament

Deel 9: Galaten

Algemeen

De brief aan de Galaten kunnen we zien als een soort 'kleine Romeinenbrief'. Dat wil zeggen: Veel van wat Paulus later in de Romeinenbrief schrijft, vinden we in beginsel al terug in de Galatenbrief. Daarbij denken we vooral aan het verschil tussen het leven uit de Geest en het leven uit het vlees. Onder dit laatste brengt Paulus ook de pogingen van mensen om door werken der wet gerechtvaardigd te worden. 'Dat komt uit het vlees voort en gaat dus in tegen de Geest', zegt de apostel als het ware. En zo kunnen we eigenlijk ook zeggen dat het in de Galatenbrief - evenals in een aantal hoofdstukken in de Romeinenbrief - gaat om 'Wet of genade'.

Schrijver, ontstaan en bestemming

Het openingsvers van de brief laat ons zien dat de brief door Paulus geschreven is en volgens hoofdstuk 6:11 deed hij dat "eigenhandig" en in "grote letters".
Het tweede wat duidelijk wordt uit de beginverzen, is dat hij schreef aan de "gemeenten van Galatië" (vs. 2). Volgens Handelingen 16:6 ging Paulus tijdens zijn tweede zendingsreis door het "Frygisch-Galatische land". Dit gebied bevond zich centraal in Asia (het tegenwoordige Turkije). Volgens datzelfde vers verhinderde de Heilige Geest Paulus en Timoteüs het Woord daar te spreken. Mogelijk heeft dit iets te maken met de lichamelijke toestand van Paulus toen hij daar de eerste maal was (zie Gal. 4:13 en 14). In die - waarschijnlijk korte - tijd heeft hij hen het evangelie verkondigd; hij moest echter al gauw door naar Mysië, een gebied helemaal in het westen van Turkije. Feit is dat wanneer er voor de tweede maal - namelijk tijdens zijn derde reis - sprake is van een bezoek van Paulus aan de Galaten er discipelen zijn, die versterkt moesten worden (Hand. 18:23). Dat zij 'vruchten' waren van Paulus' verkondiging moge blijken uit Galaten 4:19, waar hij ze als zijn "kinderen" omschrijft. Na zijn reis "door de bovenlanden" (Hand. 19:1), waarbij hij de discipelen in Galatië dus versterkte, kwam Paulus te Efeze, waar hij in totaal drie jaren verbleef (Hand. 20:31) en vanwaar hij de brief aan de Galaten schreef. Dit brengt ons op het jaar 57 / 58 als de tijd waarin de brief geschreven is.

Structuur

A. 1:1-5 Briefstijl en groet.
   &nbspB1. 1:6-2:14 Bezorgdheid.
          C1. 2:15-4:11 Leerstellige correctie.
     B2. 4:12-20 Bezorgdheid.
          C2. 4:21-6:10 Leerstellige correctie.
     B3. 6:11-14 Bezorgdheid.
          C3. 6:15 Leerstellige correctie.
A. 6:16-18 Briefstijl en lofzegging.

Doel en inhoud

Zoals uit de structuur wel duidelijk wordt, was er bij Paulus veel bezorgdheid. Deze zorg had vooral betrekking op het geloofsleven van de Galaten. Door de invloed van het Judaïsme (waarbij men de gelovigen weer onder de wet wilde brengen) sprak Paulus de vrees uit: "Gij zijt begonnen met de Geest, eindigt gij nu met de wet?" (hfdst. 3:3). Maar vóór Paulus inhoudelijk op de zaak ingaat, zien we in het begin van de brief al hoe dramatisch de situatie onder de Galaten is, want de apostel gaat eerst uitgebreid in op zijn apostelschap. De toon wordt wat dit betreft al gezet in het eerste vers van de brief: "... een apostel, niet vanwege mensen, noch door een mens, maar door Jezus Christus, en God, de Vader ...". En zie ook hoofdstuk 1:12, 17 en 20. Blijkbaar was het de manier van zijn tegenstanders om twijfel te zaaien over het apostelschap van Paulus. En als er geen vertrouwen is, is de basis om dingen over te brengen eigenlijk al weg. En het lijkt alsof de apostel vanuit die angst en zorg zijn brief schrijft. Het 'geloofsschip' van de Galaten was zinkende. Iets van dit alles proeven we in de volgende verzen - en leest u ze maar na in uw Bijbel: hfdst. 1:6, 10, 11; 3:1-4; 4:9-11, 16-20; 5:13 en 6:7. Paulus wisselt de gedeelten waarin hij zijn bezorgdheid uit, af door te schrijven hoe het allemaal leerstellig in elkaar zit voor de Galaten. Maar waar er geen vertrouwen is, wordt de waarheid van Gods Woord niet meer gelooft.
Gaat het in deze brief over Geest en wet dan is daar feitelijk sprake van het nieuwe en het oude verbond. De Galatenbrief werd immers ook in de tijd van de start van het nieuwe verbond geschreven. We weten uit historische bronnen dat er zich destijds in Galatië een grote en welvarende kolonie bevond van mensen die voortkwamen uit het oude bondsvolk van God. En natuurlijk was hen, in overeenstemming met de Handelingentijd, verkondigd dat zij hun plaats in de verbondsrelatie met God moesten innemen. Maar dit voor Israël geweldige evangelie werd tenietgedaan door mensen die hen in verwarring brachten en het evangelie van Christus verdraaiden (hfdst. 1:7), die hen als het ware betoverden (hfdst. 3:1), die hen buiten de genade wilden plaatsen (hfdst. 4:17), die hen in de weg kwamen (hfdst. 5:7).
Zonder het noodzakelijke vertrouwen kon Paulus de Galaten niet meer wijs maken, dat men slechts uit het geloof van (zoals het tot tweemaal toe letterlijk in Gal. 2:16 staat) Christus gerechtvaardigd kan worden

Kerntekst

"Gij zijt los van Christus, als gij door de wet gerechtigheid verwacht; buiten de genade staat gij" (hfdst. 5:4).

De structuren die in deze artikelenserie staan, zijn deels gebaseerd op die van Dr. E.W. Bullinger en C.H. Welch. Voor meer informatie over het ontstaan en de chronologie van de Nieuwtestamentische brieven verwijzen we u graag naar de Morgenrood-uitgave Gods Woord wijst ons de weg, ISBN 90-6694-199-5.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'