Column MN - Column MN 90 - De pianist

Column MN

Column MN 90 - De pianist

Van klassieke pianomuziek weet ik niet veel, maar elke werkdag word ik meegenomen in de wereld van wereldberoemde componisten en leer ik per rit een nieuwe klassieker kennen. Ik rij de voorstelling De Pianist over het verhaal van Wladyslaw Szpilman die het getto in Warschau overleefde mede dankzij zijn pianomuziek. De voorstelling wordt gespeeld door één acteur en één pianist. Eerst haal ik onze Wit-Russische pianist op. Nog voor we op snelweg zijn, haalt hij een cd uit zijn tas en zegt: ‘Zullen wij een stukje muziek luisteren?’ Terwijl hij de cd in de cd-speler laat glijden vertelt hij dat dit die en die meesterpianist is en dat we gaan luisteren naar Bach, Mozart of Schubert. Vanaf dat moment verstrijkt de tijd niet meer in minuten, maar in symfonieën. Van het huis van de pianist naar het huis van de acteur is, met file, één symfonie.

Halverwege de voorstelling speelt de pianist een stuk dat mij elke keer weer ontroert, hoe vaak ik het ook hoor. Als we in het verre Leeuwarden een nacht verblijven, vraag ik hem de volgende ochtend bij het ontbijt hoe dat stuk heet. ‘Het gaat van; tadada dada, tadada dada,’ probeer ik op mijn best pianomuziek na te zingen. Vreemd genoeg roept hij niet direct ‘je bedoelt Bach met…’ maar kijkt hij me fronsend aan en probeert iets te herkennen in mijn geneurie. ‘Wacht, ik zal wat spelen op die vleugel.’ Een paar hotelgasten genieten nog van hun late ontbijt. De pianist neemt plaats achter de vleugel die in de eetzaal staat en produceert uit het niets prachtige melodieën, zijn handen zweven over de toetsen, alsof hij ze nauwelijks aanraakt. Ik sta naast de vleugel en zeg dingen als: ‘Nee, nee, dat bedoel ik niet’ en ‘ehm..speel nog een klein stukje door’ tot ik na 5 minuten roep ‘Ja! Ja! Dat bedoel ik!’. Het blijkt de tweede sonate van Chopin. Zo mooi.

In de kerk hebben we ook een pianist. Hij speelt geen Johann Sebastian Bach, maar Johannes de Heer. Hij speelt niet op een Steinway vleugel, maar op een elektrische piano. Hij speelt niet onder theaterspots, maar onder gele tl-verlichting. Maar als hij begint te spelen vullen de eerste tonen van de lofliederen de kerk en bij het couplet zingt hij mee. De pianist zingt uit volle borst mee. Dát vind ik mooi.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'