Column MN - Column MN 90 - De pianist

Column MN

Column MN 90 - De pianist

Van klassieke pianomuziek weet ik niet veel, maar elke werkdag word ik meegenomen in de wereld van wereldberoemde componisten en leer ik per rit een nieuwe klassieker kennen. Ik rij de voorstelling De Pianist over het verhaal van Wladyslaw Szpilman die het getto in Warschau overleefde mede dankzij zijn pianomuziek. De voorstelling wordt gespeeld door één acteur en één pianist. Eerst haal ik onze Wit-Russische pianist op. Nog voor we op snelweg zijn, haalt hij een cd uit zijn tas en zegt: ‘Zullen wij een stukje muziek luisteren?’ Terwijl hij de cd in de cd-speler laat glijden vertelt hij dat dit die en die meesterpianist is en dat we gaan luisteren naar Bach, Mozart of Schubert. Vanaf dat moment verstrijkt de tijd niet meer in minuten, maar in symfonieën. Van het huis van de pianist naar het huis van de acteur is, met file, één symfonie.

Halverwege de voorstelling speelt de pianist een stuk dat mij elke keer weer ontroert, hoe vaak ik het ook hoor. Als we in het verre Leeuwarden een nacht verblijven, vraag ik hem de volgende ochtend bij het ontbijt hoe dat stuk heet. ‘Het gaat van; tadada dada, tadada dada,’ probeer ik op mijn best pianomuziek na te zingen. Vreemd genoeg roept hij niet direct ‘je bedoelt Bach met…’ maar kijkt hij me fronsend aan en probeert iets te herkennen in mijn geneurie. ‘Wacht, ik zal wat spelen op die vleugel.’ Een paar hotelgasten genieten nog van hun late ontbijt. De pianist neemt plaats achter de vleugel die in de eetzaal staat en produceert uit het niets prachtige melodieën, zijn handen zweven over de toetsen, alsof hij ze nauwelijks aanraakt. Ik sta naast de vleugel en zeg dingen als: ‘Nee, nee, dat bedoel ik niet’ en ‘ehm..speel nog een klein stukje door’ tot ik na 5 minuten roep ‘Ja! Ja! Dat bedoel ik!’. Het blijkt de tweede sonate van Chopin. Zo mooi.

In de kerk hebben we ook een pianist. Hij speelt geen Johann Sebastian Bach, maar Johannes de Heer. Hij speelt niet op een Steinway vleugel, maar op een elektrische piano. Hij speelt niet onder theaterspots, maar onder gele tl-verlichting. Maar als hij begint te spelen vullen de eerste tonen van de lofliederen de kerk en bij het couplet zingt hij mee. De pianist zingt uit volle borst mee. Dát vind ik mooi.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'