Column MN - Column MN 85 - Kunst in het park

Column MN

Column MN 85 - Kunst in het park

Honderden, zijn het, zeker honderden. Ze zijn gemaakt van licht, blank hout. Dunne planken en niet meer dan een meter hoog. Zorgvuldig zijn ze in het gras geprikt. Over het hele veld in het park heeft iemand kruizen neergezet, rij na rij na rij. In de zomer zitten hier de stadse mensen op een handdoek met een picknickmand in hun midden, lopen sportievelingen hard over het omringende schelpenpad en trappen jongens een balletje. Nu is er geen plek voor een potje voetbal. Nu staan er kruizen.

Het is een mooie, rustige dag. Nauwelijks wind, geen wolkje. Mensen lopen voorbij, omdat het lunchtijd is en het kantoor benauwd, omdat ze vrij zijn en verveling of plezier hen naar buiten drijft. Sommigen kijken verward, weten niet wat ze met die kruizen aan moeten en werpen elkaar vragende blikken toe. Anderen winden zich erover op. Hun onbegrip slaat om in woede. Een man loopt met langzame tred over de smalle paden die zijn ontstaan tussen de ontelbare houten kruizen. Hij bekijkt ze, één voor één. Ze blijken identiek, even groot en van hetzelfde hout. Verbaasd loopt hij verder. Een klein kereltje, niet veel groter dan de houtwerken, is niet verbaasd, eerder verrast. Hij kraait van plezier en met zijn handjes in de lucht rent hij over het grasveld. Zigzaggend om niets omver te lopen. Een vrouw op haar knieën kijkt even op. Glimlacht om zoveel blijheid. Ze zit geknield voor een van de kleine kruisjes. Turend kijkt ze over het veld naar al die kruizen die daar staan en lijken te wachten.

Vroeg in de ochtend is er iemand geweest die al die lege kruizen heeft neergezet. Om iets kenbaar te maken. Om woorden te ontnemen, om even stil te laten zijn. Hij of zij wilde misschien wel iets zeggen. Een boodschap zonder woorden. Over het kruis, dat voor iedereen is, dat er geen verschil is en dat je vrij bent om er naar toe te gaan. Een boodschap voor iedereen, niemand uitgezonderd. Het staat er om aangenomen te worden.

Maar misschien niet. Misschien is het wel alleen een kunstwerk.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Uit het hart'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'