Column MN - Column MN 93 - Amsterdamseraceweg

Column MN

Column MN 93 - Amsterdamseraceweg

Alsof er een gouden plak vanaf hangt, staan de fietsers met hun voorwiel zo dicht mogelijk tegen de witte streep. Eén been op de trapper, rug iets gebogen, het hoofd hangt al bijna over het stuur. Bij het groene licht springen de fietsers op hun stalen ros, de eerste paar slagen trappen de benen venijnig en met een hoop kracht op de trappers. Nog los van het zadel. Als de vaart er goed in zit, gaan ze zitten. Handen gebald om de handvatten, schouders gebogen en benen snel, snel, snel in de rondte draaiend. Fietsers die het tempo niet aan kunnen, worden zonder pardon voorbij gesjeesd. Het is net een peloton op snelheid met tientallen demarrages.

Terwijl dit slechts maandagochtend op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is. Haast. We hebben elke ochtend met z’n allen haast. Dat schept een band. Dat moet gezegd. Niet dat we tijd hebben om ook maar goedemorgen tegen elkaar te zeggen. Nee. Er moet gefietst worden, en hard. Want de trein wacht, een afspraak of gewoonweg de plicht. Maar toch schept het een band als je elke ochtend als een stelletjes malloten in recordtijd van de ene kant van de Straatweg naar de andere kant scheurt. Misschien ben ik zelf nog wel de ergste. Ik wil altijd vooraan. Ik rij iedereen voorbij om maar voor het peloton uit te rijden.

Hoe anders is dat op zondagochtend. Als de Straatweg er verlaten bij ligt en de herriemakers van de nacht net een paar uur op bed liggen. Slechts een enkele fietser kom ik hier op zondagochtend tegen. Maar nooit rijdt er iemand hard. Er is niemand om in te halen. Er is niemand waarom ik harder zou rijden. Dus zit rechtop en kuier in een rustig tempo voort. Ik heb de tijd, de bus gaat pas over 20 minuten. Bij de halte is er van de gehaaste sfeer op werkdagen ook al niets te merken. Er staan slechts twee vrouwen die elke zondag lijn 53 naar de kerk nemen. De ene zegt tegen de ander ‘Ik onthoud alles wel, maar ik vergeet het vanzelf weer’. De ander knikt. Bloedserieus.

Daarom houd ik van het busstation op zondagochtend. Omdat er geen aktentassen zijn, omdat er geen gedrang is bij de bus, omdat er geen vloek klinkt als de bus anderhalve minuut te laat is. Omdat er rust is.

En omdat er mensen zijn die alles onthouden, maar vanzelf weer vergeten.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'