Column MN - Column MN 72 - Geloven op de automatische piloot

Column MN

Column MN 72 - Geloven op de automatische piloot

Zeker weten, maar niet voelen. Al die mooie woorden en beloften in de Bijbel voor waar aannemen, maar het niet ervaren. Dat kan.

In de trein van Utrecht naar Gouda komt een meisje naar me toe met de vraag of ik een ov-studentenkaart heb. Nog een paar maanden mag ik van de voordelen van het student-zijn genieten en dus heb ik ook een ov op zak. Dan kan ze met mij mee reizen, want ze heeft als echte Hollander een kaartje met 40% korting gekocht (zonder de bijbehorende kortingskaart weliswaar). Ze gaat naast me zitten en uit een volgeladen oranje tas komt na wat gezoek een Bijbel te voorschijn. Volkomen ongegeneerd kijk ik over haar schouder mee, mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Het laatste hoofdstuk van Spreuken of het eerste hoofdstuk van Prediker is ze aan het lezen. Vlak voor mijn eindbestemming besluit de trein even te wachten. Het was ook warm, je kan niet aan een stuk door blijven racen in het leven. Wat dat betreft heeft de NS een mooie levensinstelling.

“Woon je in Gouda?” hoor ik van links. Van rechts zou raar zijn, daar staan koeien. Van een gesprek over ‘oh, ken je dan die en die’ en ‘ja, van vroeger op school en uit de kerk’, komen we al snel op het geloof. Net terug van een conferentie is mijn reisgenoot zichtbaar vol van het geloof. “Is het nu niet geweldig dat wij als gelovigen allemaal broeders en zusters van elkaar zijn?” Als vanzelf schiet ik in de automatische piloot en spreek vrome woorden als ‘ja mooi is dat, hè, dat is toch eigenlijk niet te bevatten’. De waarheid sprekende voelde ik mij alsnog een huichelaar.

De ratio heeft weinig twijfel. Het is het gevoel dat als verlamd en schijnbaar ongeïnteresseerd mee hobbelt en ja knikt. De Here God wetende in de hemel, maar er gevoelloos onder lijken. Nee, dan in Pinkstergemeenten. Daar lijkt de emotie de boventoon te voeren en wordt God, met al het gevoel aanwezig, geëerd. Laatst was op het journaal dat de Pinkstergemeenten in Nigeria sterk groeien. Met de verkiezingen op komst lijken de kerkleiders er met de macht vandoor te gaan: 50.000 mensen bij elkaar om te bidden. Politieke bijeenkomsten kunnen alleen maar dromen van dat soort aantallen. “Als ik zeg dat ze niet moeten gaan stemmen, dan stemmen ze niet”, spreekt de kerkleider met een lachje.
Wat dat betreft lijkt het geloofsleven op het aardse leven. Daar is het ook handig als verstand en emotie in evenwicht is.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'