Column MN - Column MN 81 - De waarheid van iets

Column MN

Column MN 81 - De waarheid van iets

“Een kunstenaar stelt vragen, een gelovige zoekt antwoord.” Het is een grijze herfstdag en het miezert. De regisseur en ik zitten in de auto en zijn onderweg naar het theater voor de eerste try out. Hij heeft weinig met geloof, hij heeft ook weinig behoefte aan antwoorden. Het stellen van vragen vindt hij meer van nut. “In voorstellingen stel ik vraagstukken aan de kaak, ik wil bepaalde zaken bespreekbaar maken, maar niet doormiddel van het geven van antwoord. Dat is aan de mensen zelf.”

De radio staat aan. “Wat wil je weten?” vraagt de presentator. “Nou…hoe, wat en waarom?”, klinkt het wanhopige antwoord. De context van het gesprek ontgaat me. Enkel deze vraag en dit antwoord krijg ik mee. Hoe, wat en waarom? Waarom zijn wij op aarde? Hoe is de wereld ontstaan? Wat is het nut van het leven? Waarschijnlijk waren het niet deze vragen die de nu in snikken uitgebarsten man wilde stellen. Maar het zijn wel drie vragen waar je een heel leven mee kunt vullen. Vragen die je wanhopig kunnen maken, vragen waarover je oneindig veel boeken zou kunnen schrijven, vragen waarover je prachtige voorstellingen kunt maken. Maar vooral vragen waarop je als mens antwoord wilt krijgen.

“Natuurlijk heb ik wel vragen,”gaat de regisseur verder, “maar het antwoord daarvan ligt buiten mijn bereik.” Zelfs als je gezegend bent met een boven gemiddeld werkend stel hersens, is een mens nog niet in staat het antwoord op de hoe, wat en waarom vragen te geven. Wij komen als mensheid een eind met onze mooie volzinnen en prachtig geformuleerde en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden, maar hoe diep we ook op deze vragen ingaan, er komt een punt waarop zelfs de ratio niet verder kan, nog voordat de waarheid gevonden is. Het laatste stuk naar de hoe, wat en waarom antwoorden is enkel te overbruggen met geloof, wat de Van Dale (de internetversie in elk geval) definieert als ‘het vertrouwen in de waarheid van iets’.

Kredietcrisis, oorlogen, en gruwelijkheden die wij onmenselijk noemen, maar wel uit de mens voortkomen, we horen er dagelijks van en hebben onze vragen. We zoeken naar antwoorden, terwijl er enkel meer vragen bij komen. Antwoorden lijken misschien buiten ons bereik te liggen. Maar gelukkig hebben wij vertrouwen in De Waarheid.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'