Van Pinksteren tot de volle Waarheid

Van Pinksteren tot de volle Waarheid

In Handelingen 2 lezen we over de introductie van de 3e fase in het profetische plan met Israël en de volkeren: de bediening van de Heilige Geest.

OUde Testament God sprak tot de vaderen door de profeten…
Evangeliën God sprak ‘tot ons’ in (de) Zoon (zie Hebr. 1:1)
Handelingen God spreekt door de Geest

De Here Jezus had daar in Johannes 16 al over gesproken: “Nog veel heb Ik u te zeggen, maar gij kunt het thans niet dragen; doch wanneer Hij komt, de Geest der waarheid, zal Hij u de weg wijzen tot de volle waarheid; want Hij zal niet uit Zichzelf spreken, maar al wat Hij hoort, zal Hij spreken en de toekomst zal Hij u verkondigen” (vs.12-13).

Op de pinksterdag wordt de belofte van de Vader werkelijkheid. De Geest manifesteert zich in een geluid als van een geweldige windvlaag (vgl. Joh. 3:8).
Bij de doop van Jezus zei Johannes de Doper: “Op wie gij de Geest ziet nederdalen en op Hem blijven, deze is het, die met de heilige Geest doopt” (Joh. 1:33). Hier zien we de vervulling van die woorden.
Joodse gelovigen werden gedoopt (ondergedompeld) in Geest en… de Geest nam bezit van een ieder van hen (vs. 3). Het gevolg was dat zij allen vervuld werden met de heilige Geest en zij begonnen met andere tongen (d.i. andere talen) te spreken, zoals de Geest het hun gaf uit te spreken (vs. 4).

In Jeruzalem waren ‘vrome mannen’ aanwezig ter gelegenheid van het Feest der weken (Lev. 23). Dit is één van de drie ‘hoge feesten’, waarop alle mannen “…voor het aangezicht van de Here HERE, de God van Israël” moesten verschijnen (zie Exod. 23:17 en 34:23 e.v.).
Al deze ‘buitenlanders’ waren dus Joden → “mannen van Israël”

  1. Zij horen hen in hun eigen (bestaande) taal
  2. Zij horen hen spreken over de grote daden Gods

Het kwam nogal vreemd over op de mensen. Sommigen spraken zelfs van dronkenschap (vs. 13). Petrus legt het uit: deze mensen zijn niet dronken, maar dit is het, waarvan gesproken is door de profeet Joël (niet: de vervulling van de profetie! Het gaat om het verklaren van dit verschijnsel) De profetie van Joël gaat over de ‘laatste dagen’; dat heeft in het profetisch Woord betrekking op terugverzameling en het herstel van Israël in de toekomst.
De tekenen, die Joël noemt (en Petrus hier) horen bij de beëindiging van de tegenwoordige eeuw en het begin van de toekomende.

Verkondiging

Petrus spreekt dus tot de inwoners van Jeruzalem en de mannen van Israël (vs. 14, 22, 29 en 36).
De uitstorting van de Geest op de pinksterdag is het startsein voor de verkondiging van het Evangelie, met name aan Israël. De rest van het boek Handelingen beschrijft hoe het afloopt. Aanvankelijk staat de bediening van Petrus en de zijnen op de voorgrond. Later schakelt de Geest ook Paulus c.s. in. Hij gaat in het buitenland op zoek naar Joodse centra en verkondigt hen de blijde boodschap van de opgestane Heer Jezus.
Al gauw blijkt, dat de Joodse leiders daar niet van gediend zijn en er ontstaat een soort klopjacht op de apostel. Waar hij geen gehoor vindt, wendt Paulus zich ook tot heidenen.
Uiteindelijk wordt hij gevankelijk naar Rome vervoerd. Daar spreekt hij uitvoerig met een voorname Joodse delegatie. Het resultaat is teleurstellend. Op een minderheid na wijzen de Joden (opnieuw) de boodschap van het heil af.
Vervolgens haalt Paulus de profetie van Jesaja 6 aan om hun ongeloof te benadrukken en zegt dan: “Het zij u dan bekend, dat dit heil Gods aan de heidenen gezonden is; die zullen dan ook horen!” (Hand. 28:28).
Deze belangrijke bekendmaking markeert een nieuwe wending in de heilsgeschiedenis.
Israël wordt als volk terzijdegezet en God richt zich tot alle volkeren, waaronder het Joodse volk enige jaren later wordt verstrooid.

Geheimenis

Het betekent voor Paulus een nieuwe bediening, waarover hij schrijft in zijn laatste (gevangenschaps)brieven. Het is zijn opdracht om “…in het licht te stellen de bediening (SV: bedeling) van het geheimenis, dat van eeuwen her verborgen is gebleven in God, de Schepper van alle dingen…” (Efe. 3:9)

In Kolossenzen 1 zegt hij over zijn (zware) taak ten behoeve van de Gemeente, het Lichaam van Christus: “Haar dienaar ben ik geworden krachtens de bediening, die mij door God is toevertrouwd, om onder u het woord van God tot zijn volle recht te doen komen, het geheimenis, dat eeuwen en geslachten lang verborgen is geweest, maar thans geopenbaard aan zijn heiligen” (vs. 25-26).

Zo heeft de Heilige Geest de dienaren van God geleid tot de volle waarheid, door het geheimenis te openbaren, dat “…dat de heidenen mede-erfgenamen zijn, medeleden en medegenoten van de belofte in Christus Jezus door het evangelie…” (Efe. 3:6).
Gezegend met alle geestelijke zegeningen in de hemelse gewesten in Christus Jezus mogen wij vandaag profiteren van de “overweldigende rijkdom Zijner genade” (Efe. 2:7)!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'