Voor zover bekend is het de eerste keer dat in een van de kleine gereformeerde kerkgenootschappen een kind van een homopaar is gedoopt.
Het paar is vorig jaar getrouwd. De kerk wilde het huwelijk niet inzegenen. De in januari geboren baby is verwekt door kunstmatige inseminatie met donorzaad.
De kerkenraad - die zich heeft laten adviseren door een adviescommissie uit de kerkelijke regio - stemde volgens Ottens unaniem in met het besluit de doop te bedienen. “Een kind dat wordt geboren uit een of twee gelovige ouders, is bij de geboorte opgenomen in het verbond van de Heer. De doop is daarvan het teken en zegel. De moeder is een gelovige vrouw die belijdend lid is van onze gemeente. Daarom hebben wij besloten de doop te bedienen.” “Een meerderheid” van de gemeenteleden is het daarmee eens, aldus Ottens.
Reguliere doopvragen
De moeder heeft de reguliere doopvragen beantwoord. De partner van de vrouw, dooplid van de gemeente, kreeg de vraag of ze steun wilde geven aan de geloofsopvoeding van het kind.
In de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) wordt dit najaar het onderwerp homoseksualiteit landelijk besproken. Dat gebeurt mede op initiatief van Emmeloord, dat het besluit wil bespreken van de kerk in Utrecht om homoseksuelen met een relatie toe te laten tot het ambt. Volgens Ottens heeft Emmeloord hierover nog geen standpunt ingenomen. “Wij zijn over homoseksualiteit in gesprek met de gemeente. Er is een conceptdocument, maar dat moet nog worden vastgesteld.”
De kerk in Emmeloord werkt samen met de plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerk.
Bron: Ned. Dagblad - www.nd.nl