Het getal 15

Het getal 15

Als veelvoud van het getal 5 draagt het getal 15 iets van de betekenis in zich van 5 evenals van het getal 3. 15 is immers uit beide getallen opgebouwd (3 x 5). Zoals we gezien hebben1, is 5 het getal van de genade en 3 het getal van Goddelijke volmaaktheid. Daarom verwijst het getal 15 in het bijzonder naar daden die tot stand gebracht zijn door de werking van de genade van God.

Het getal 15 bepaalt ons ook bij de Godheid, want het is opgebouwd uit de Hebreeuwse letters jod (getalswaarde 10) en hee (getalswaarde 5). Beide letters vormen de verkorte versie (Jah) van de onuitspreekbare Naam van God (Jahweh), Die de Bron is van alle genade. 15 bestaat dus uit de som van 10 + 5. Omdat de Joden Gods heilige Naam niet wilden schenden door het voortdurend gebruik van deze beide letters, gebruikten zij twee andere letters om daarmee het getal 15 aan te geven. Zo ontstond een andere en kunstmatige combinatie, die bestond uit de teth (getalswaarde 9) en de waw (getalswaarde 6). Zo werd het getal 15 dus aangegeven door middel van de som van 9 + 6; waarmee tegelijk de bijzondere betekenis die in 15 ligt opgesloten, verdween.
Zien we het getal 15, behalve als product van 3 x 5, als de som van 8 + 7 dan zien we er ook een verwijzing in naar de opstanding als een bijzondere uiting van de werking van Gods genade in heerlijkheid.

Enkele voorbeelden van het gebruik van het getal 15 zijn:

  • De wateren waarop de ark dreef, stegen 15 el boven de hoge bergen (Gen. 7:19 en 20);
  • Hizkia kreeg 15 jaren aan zijn leven toegevoegd (2 Kon. 20:6);
  • in de geschiedenis van Ester, werden de Joden van de dood verlost op de 15e dag van de maand (Est. 9:18 en 21). Dit is in het bijzonder opvallend omdat, zoals we eerder zagen1, hun doodsvonnis verbonden was met het getal 13;
  • Betanië, waar de opwekking van Lazarus plaatsvond en vanwaar onze Heer ten hemel voer, was ongeveer 15 stadiën verwijderd van Jeruzalem (Joh. 11:18);
  • na 13 dagen van getob en beproeving ging het schip waarop Paulus zich bevond veilig voor anker bij een diepte van 15 vadem (Hand. 27:21 en 27-29);
  • op de 15e dag van de eerste maand was het feest der ongezuurde broden (Lev. 23:6) en
  • op de 15e dag van de zevende maand was het Loofhuttenfeest (Lev. 23:34).


Dit artikel is de vertaling van de paragraaf ´Fifteen´ uit het boek ´Number in Scripture´ van Dr. E.W. Bullinger. Dit boek is bij Everread Uitgevers in vertaling en zal D.V. begin volgend jaar worden uitgegeven. Wie nu al het één en ander wil weten over de bijzondere betekenis van getallen in de Bijbel, verwijzen we graag naar het Morgenroodboekje ´Bijbelse getallen´ van Peter Slagter (€ 5,50). Zie ook de bestelbon op de knippagina in deze AMEN op blz. 29.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'