Bijen spoorloos?!

Bijen spoorloos?!

In Amerika en Europa (ook in ons land) is sprake van een mysteriuze terugloop van de bijenpopulatie. In Amerika verdwijnen hele korven tegelijk, nochtans gevuld met voedsel en larven.

Mogelijk door een ziekte, maar er worden ook geen dode bijen teruggevonden, dus dan zouden ze de korf moeten verlaten om elders te gaan sterven. Mogelijk hebben antibiotica en fungicides die gebruikt worden om de bijen te vrijwaren van ziektes er iets mee te maken. De wetenschap heeft nog geen antwoord.
Dat dit veel verdergaande gevolgen heeft dan "geen honing meer", staat buiten kijf. Een honderdtal teeltgewassen, van amandel tot appel hangt er voor bestuiving van af. En verleden jaar hadden imkers al de handen vol om aan de stijgende vraag te voldoen. En wilde bijenkolonies zijn er wel, maar die zijn niet talrijk en voor de commerciële teelt te onbetrouwbaar.
Voldoende om de overheid nu ook de ernst van de situatie te doen in te zien. Het fenomeen heeft een naam gekregen: "colony collapse disorder". Voorlopig slagen wetenschappers er niet in de snelheid van verdwijnen te meten, bij gebrek een gegevens (http://objectief.be).

Twee Engelse kranten, de Daily Mail en The Independent, schrijven dat het mogelijk te verklaren is door de opkomst van de mobiele telefoon. Ze baseren zich daarbij op verschillende onderzoeken aan de Duitse Landau Universiteit en een studie van de Amerikaanse overheid. Bijen weigerden terug te keren naar hun bijenkorf zo gauw er mobiele telefoons omheen werden geplaatst. Het zou verklaren waarom sommige nesten ineens leeglopen en het bijenvolk gedesoriënteerd naar een wisse dood vliegt.
De gevolgen hiervan zijn enorm, aangezien bijen in belangrijke mate bijdrage aan bevruchting van voedselgewassen en het instandhouden van het ecosysteem. Albert Einstein berekende zelfs eens dat de mens zonder bijen maar vier jaar te leven had, aldus de Engelse verslagen. De kranten schrijven verder dat eerder onderzoek in Duitsland ook al uitwees dat de bijen hinder ondervinden van hoogspanningskabels. Over de hele wereld zijn inmiddels vele honderden bijenkorven om onbekende reden abrupt verlaten. In Amerika gaat het om het verlies van zestig tot zeventig procent van de commerciële bijenpopulatie (De Telegraaf).

Andere mogelijke oorzaken zijn de gifstoffen die gebruikt worden bij de teelt van gewassen en /of de manipulatie ervan, zoals dat in Amerika veel gebeurt. Over de precieze oorzaak tast men echter nog in het duister.

Het leven der bijen

Er is onder de bijen een koningin die wel 1500 eitjes per dag kan leggen. Een deel daarvan wordt bevrucht: dat zijn de vrouwtjes (werksters); een ander deel wordt niet bevrucht: dat zijn de mannetjes (darren). Bijen produceren honing. Het leven der bijen wordt gekenmerkt door 'orde'.

Dabar

Bij het woord ´dar´ (mannetjesbij) denken we al gauw aan het Hebreeuwse woord ´dabar´, hetgeen vertaald wordt met: woord. De naam Deborah is ervan afgeleid en betekent: bij.
De bij en het Woord (van God) hebben dus eigenlijk alles met elkaar te maken!
Dabar betekent: ordenen/verordenen (overeenkomst met het leven der bijen). We kunnen er ook onder verstaan het feit dat bij het Woord de feitelijke daad inbegrepen is; zie Ps. 33:4-9; Ps. 56:11, 12; Ps. 119:9, 16, 17, 25 (het woord is levendmakend; zie ook vs.28), 65, 160. De verbinding met 'honing' in Psalm 119 vinden we in de verzen102-104. Honing wordt geproduceerd door (honing)bijen.

Honing - Honing is een beeld van het Woord in het algemeen, maar in het bijzonder van de zware dingen.
Algemeen:
Exodus 16:31 - Het manna smaakte als honingkoek. Van het manna wordt gezegd in Deuteronomium 8:3 dat het uit de mond des HEREN uitgaat.
Zware dingen:
Honing spreekt van de overvloed (melk en honing). Denk aan Johannes en Ezechiël: boekrol als honing.
Zie Spreuken 25:16, 27 over het eten van honing. In 1 Samuël 14:24-30 lezen we dat Jonathan honing eet, waardoor zijn ogen (weer) helder staan (vgl. Efe. 1:15-18 over de “ verlichte ogen des harten” om de Here recht te kennen).

Christus

Als de bij een beeld is van het Woord, dan is dat uiteraard ook van toepassing op het vleesgeworden Woord, de Here Jezus Christus, speciaal in Zijn relatie tot Israël. Mooi om het leven der bijen in dat licht te bestuderen!
Nog één ding in dit verband. Zoals gezegd wordt de dar (mannetjesbij) geboren uit een onbevrucht eitje, dus zonder tussenkomst van natuurlijk zaad. Dit doet zich meer voor in de natuur en wordt in vaktermen genoemd: parthenogenese, oftwel: maagdelijke geboorte. Zo is Jezus verwekt door Gods Geest en geboren uit de maagd Maria!

De bij en het Woord. Laat de mysterieuze verdwijning van bijen toch niet een teken zijn van de verdwijning van het Woord. Einstein heeft ooit gezegd, dat als er geen bijen zouden zijn, de mens(heid) nog slechts vier jaren te leven had!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'