Overweldigende rijkdom!

Overweldigende rijkdom!

“In het begin schiep God de hemelen en de aarde.” Zo begint de Bijbel, het boek waarin God Zich bekendmaakt. Een wonder van taal en structuur in de grondtekst, gesproken door God Zelf. Daarom spreken we ook van het ´Woord van God´. Het is onvergelijkbaar met enig ander boek. Het Woord bepaalt ons bij de bron van overweldigende rijkdom: Christus.

De Bijbel is samengesteld uit een groot aantal boeken, geschreven over een periode van omstreeks 1500 jaar, opgetekend door 40 schrijvers. De eenheid van de tekst is zo verbluffend, dat het onmogelijk geacht moet worden dat het mensenwerk is. Een dergelijk ander boek bestaat ook niet. De kans daarop is dus nul.

Geschiedenis

In de Bijbel ontrolt zich de geschiedenis van de schepping vanuit het gezichtspunt van God, vanuit Zijn gedachten en handelen. Je zou kunnen zeggen de ´ware geschiedenis´ van het bestuur van God. Ook de toekomst en de afloop worden vermeld. Elk mens beleeft dus een stukje van deze geschiedenis. Hij ervaart het wel, maar vaak met weinig of geen besef.
De ware geschiedenis gaat ook over de vijandschap tussen God en de satan, een in opstand gekomen machtig geestelijk wezen, dat ook Eva en Adam daartoe brengt.
God zoekt Adam evenwel op, Hij kiest voor de mens, en Hij zegt dat de vijandschap eenmaal zal verdwijnen met de vernietiging van de satan. Dat zal gebeuren door het Zaad van Eva, de moeder van alle levenden.

Christus

De geschiedenis is verder gegaan, met veel vertoon van vijandschap, en het Zaad is gekomen in de Persoon van Christus. God is Zelf mens geworden. Hij heeft Zich vernederd, en is de minste, de geringste, de armste geworden: Hij is het Lam van God, dat de zonde van de wereld weggenomen heeft. De straf op de zonde, waardoor elk mens de dood verdient, was op Hem. Hij heeft Zijn offer, Zijn bloed bij God gebracht, en God heeft dat aanvaard, en heeft Hem weer verhoogd tot in de hoogste positie: in de rechterhand van God. Hem is gegeven alle macht: Hij is de Almachtige, maar het is nog niet zover dat Hem alles onderworpen is. De satan is nog steeds de god van deze eeuw, en de aarde is nog steeds vervloekt. God is zelfs verborgen.
Toch is het heil van God nog nooit zo groot geweest, al bijna twee duizend jaar. Dat heil is met één woord aan te duiden: de Here (de Almachtige, God) Jezus (de Verlosser) Christus.
Sinds Handelingen 28 is Hij naar de volken gezonden (zie vs. 28). Allen die in Zijn naam geloven is een overweldigende rijkdom van genade te beurt gevallen. Christus was eerst slechts gezonden tot de verloren schapen van het huis van Israël, en Hij heeft Zijn missie doorgegeven aan Zijn apostelen (“gelijkerwijs de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u”!). Dit moeten we laten staan. Dit zijn essentiële teksten, die we moeten erkennen voor een goed verstaan van de Schrift. Nu, sinds Handelingen 28, is Hij gezonden naar de gehele wereld, alle volkeren

Eigenlijk zouden we Handelingen 28:28 moeten vieren. Dat is de feitelijke bron van onze overweldigende rijkdom van genade. Waaruit bestaat in grote lijnen onze overweldigende rijkdom?

  • Wij zijn verlost uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon Zijner liefde (Kol. 1). We zijn dus ingegaan in Zijn Koninkrijk, en kunnen daarvoor danken.
  • Wij zijn hemelburgers (Fil. 3). Is dan de bede: “Uw Koninkrijk kome” (op de aarde) aan de orde? Dat Koninkrijk wordt gevestigd als Christus terugkomt op aarde voor Israël.
  • Wij zijn gezegend met alle geestelijke zegen in de hemel, in Christus (Efe. 1).

Onze rijkdom ligt op geestelijk terrein, op het terrein van de onvergankelijkheid, ver boven alle dingen van deze aarde, die nog steeds vervloekt is. We hebben daar nu niets heilzaams te zoeken. We zijn evenwel nog met deze aarde verbonden door ons lichaam, het lichaam van de vernedering. Maar daarvan worden we verlost, dát is onze hoop. Voor nu geldt echter: gij zijt gestorven, en uw leven is met Christus verborgen in God (Kol. 3:3). Dit vat alle zegen samen. Christus is de heerlijkheid van God, het voorwerp van Zijn welbehagen. Hij, de Liefste van God, is de geringste geworden op deze vervloekte aarde, om ons tot Zijn niveau te kunnen verheffen. Dat is nu de overweldigende rijkdom van God voor de Gemeente vandaag, namelijk dat Hij “als Hoofd boven al wat is, gegeven is aan de Gemeente, die Zijn lichaam is, vervuld met Hem, Die alles in allen volmaakt” (Efe. 1:22-23).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'