Waarheid & Leugen

Waarheid & Leugen

Ook als het gaat om het milieu moet je vaststellen, dat een mengelmoes van waarheid en leugen tot ons komt. De één beweert, dat de aarde op de drempel van een catastrofe staat, volgens een ander is er hoegenaamd niets aan de hand.

Sommigen benaderen de kwestie met een dosis humor en adviseren helemaal niets te doen (zie kader)

Red de wereld, stop met ademen
Twee wetenschappers van de universiteit van Bristol denken de oplossing voor het klimaatprobleem te hebben gevonden: stop met ademen.
Dr. Mark Steer en zijn collega dr. Andrew Impey kregen deze briljante ingeving tijdens hun zoektocht naar een manier om de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer terug te brengen. De wetenschappers zien ook in dat hun idee enigszins drastisch is en stellen daarom voor om simpelweg minder te ademen.

Koolstofdioxide
Een gemiddeld mens haalt volgens Steer en Impey 24.000 keer per dag adem en stoot daarbij ongeveer 800 gram CO2 uit. Op jaarbasis is dat 290 kg koolstofdioxide, voor de gehele wereldbevolking van 6,5 miljard mensen gaat het 1,88 gigaton. ‘Wanneer iedereen één op de drie ademteugen zou overslaan, levert dat een gigantische besparing van 0,63 gigaton CO2 op,’ stellen de onderzoekers. ‘Dat heeft hetzelfde effect als het redden van zo’n 12 miljoen hectare bos.’

Niets doen
Ook menen zij dat sportievelingen een wezenlijke bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Door vijf keer per week de aanbevolen 30 minuten te sporten, adem je op jaarbasis 1,3 kilo extra CO2 uit. Het sportende deel van de wereldbevolking is dus jaarlijks verantwoordelijk voor tonnen extra uitstoot.
Bang voor opwarming van de aarde? Blijf lekker op de bank hangen, adviseren Steer en Impey daarom. Ze vinden dat ze met hun briljante doch simpele oplossing recht hebben op de prijs van 25 miljoen dollar die Virgin-baas Richard Branson heeft uitgeloofd.
Het onderzoek is gepubliceerd in het online Journal of Unlikely Science.
Bron: Elsevier.nl

Geld

Duidelijk is wel, dat de ´oplossingen´ die worden voorgesteld veel geld kosten. Om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken, is de wereldburger gemiddeld 225 euro per jaar kwijt. Dat heeft het klimaatpanel van de VN becijferd. Bedenk wel, dat er miljoenen mensen zijn, die moeten rondkomen van amper een halve euro per dag.
Prof. dr. Salomon Kroonenberg, hoogleraar toegepaste geologie aan de TU in Delft, adviseert: “Wetenschappelijk gezien zijn er zo veel onzekerheden over de relatie tussen de stijging van de temperatuur en het broeikaseffect, dat het onverstandig is grote uitgaven te doen om het broeikaseffect tegen te gaan. Met het onder de grond stoppen van broeikasgassen zou ik nog even wachten.”
Kroonenberg heeft kritiek op de film An Inconvenient Truth van Al Gore. Anders dan de voormalige vice-president van de Verenigde Staten suggereert, volgt temperatuurstijging niet op een hoger CO2-gehalte in de atmosfeer, aldus Kroonenberg. Historisch gezien is het eerder andersom: een hoger CO2-gehalte volgt op een stijging van de temperatuur.

Vrijheid

Volgens de Tsjechische president Václav Klaus behoort de 'milieu-ideologie' tot de top drie van de grootste bedreigingen voor de menselijke vrijheid. In een toespraak voor het Cato-instituut in Washington zei hij ondermeer: “De milieu-ideologie pretendeert zich bezig te houden met de bescherming van het milieu, maar achter hun mens- en natuurvriendelijke verhaal doen de aanhangers ambitieuze pogingen om de wereld en de maatschappij te veranderen, evenals onszelf, ons gedrag en onze waarden.
Er is geen twijfel dat het onze plicht is om de natuur op een rationele wijze te beschermen ten behoeve van toekomstige generaties. Maar de milieubeweging presenteert ons voortdurend allerlei rampscenario’s met de bedoeling ons te overtuigen de ideeën die zij hebben over ons en de hele menselijke samenleving te realiseren. Dat is niet alleen unfair maar ook zeer gevaarlijk…”

Apokalyps

Het zal wat zijn als in de toekomst bijbelse profetieën in vervulling gaan. Daarin komen ook zaken voor die het milieu aangaan.
God zal een enorme aardschudding teweeg brengen (Hab. 2:7, Hebr. 12: 26, Openb. 16:18).
Openbaring 8 zegt, dat het 3e deel der wateren alsem wordt “en vele mensen stierven van het water, omdat het bitter geworden was” (vs. 10-11). Zeeën, rivieren en waterbronnen veranderen in “bloed als van een dode” en alle levende wezens daarin sterven (Openb. 16:2-3).
De Bijbel zegt dat zon en maan verduisterd zullen worden (Matt. 24:29), en ook is er sprake van vuur, enorme hitte (Openb. 16:8); over opwarming gesproken!

Daar loopt het op uit. God, die Zijn macht en majesteit openbaart, waarmee de kleinheid van de hoogmoedige mens(heid) aan het licht wordt gebracht. En… Gode zij dank, dwars door deze universele reiniging heen, komt er een nieuwe hemel en aarde, waarin gerechtigheid zal wonen en waarin de mensen God zullen erkennen tot hun eigen vrede en welzijn!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'