Waarheid & Leugen

Waarheid & Leugen

Ook als het gaat om het milieu moet je vaststellen, dat een mengelmoes van waarheid en leugen tot ons komt. De één beweert, dat de aarde op de drempel van een catastrofe staat, volgens een ander is er hoegenaamd niets aan de hand.

Sommigen benaderen de kwestie met een dosis humor en adviseren helemaal niets te doen (zie kader)

Red de wereld, stop met ademen
Twee wetenschappers van de universiteit van Bristol denken de oplossing voor het klimaatprobleem te hebben gevonden: stop met ademen.
Dr. Mark Steer en zijn collega dr. Andrew Impey kregen deze briljante ingeving tijdens hun zoektocht naar een manier om de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer terug te brengen. De wetenschappers zien ook in dat hun idee enigszins drastisch is en stellen daarom voor om simpelweg minder te ademen.

Koolstofdioxide
Een gemiddeld mens haalt volgens Steer en Impey 24.000 keer per dag adem en stoot daarbij ongeveer 800 gram CO2 uit. Op jaarbasis is dat 290 kg koolstofdioxide, voor de gehele wereldbevolking van 6,5 miljard mensen gaat het 1,88 gigaton. ‘Wanneer iedereen één op de drie ademteugen zou overslaan, levert dat een gigantische besparing van 0,63 gigaton CO2 op,’ stellen de onderzoekers. ‘Dat heeft hetzelfde effect als het redden van zo’n 12 miljoen hectare bos.’

Niets doen
Ook menen zij dat sportievelingen een wezenlijke bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Door vijf keer per week de aanbevolen 30 minuten te sporten, adem je op jaarbasis 1,3 kilo extra CO2 uit. Het sportende deel van de wereldbevolking is dus jaarlijks verantwoordelijk voor tonnen extra uitstoot.
Bang voor opwarming van de aarde? Blijf lekker op de bank hangen, adviseren Steer en Impey daarom. Ze vinden dat ze met hun briljante doch simpele oplossing recht hebben op de prijs van 25 miljoen dollar die Virgin-baas Richard Branson heeft uitgeloofd.
Het onderzoek is gepubliceerd in het online Journal of Unlikely Science.
Bron: Elsevier.nl

Geld

Duidelijk is wel, dat de ´oplossingen´ die worden voorgesteld veel geld kosten. Om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken, is de wereldburger gemiddeld 225 euro per jaar kwijt. Dat heeft het klimaatpanel van de VN becijferd. Bedenk wel, dat er miljoenen mensen zijn, die moeten rondkomen van amper een halve euro per dag.
Prof. dr. Salomon Kroonenberg, hoogleraar toegepaste geologie aan de TU in Delft, adviseert: “Wetenschappelijk gezien zijn er zo veel onzekerheden over de relatie tussen de stijging van de temperatuur en het broeikaseffect, dat het onverstandig is grote uitgaven te doen om het broeikaseffect tegen te gaan. Met het onder de grond stoppen van broeikasgassen zou ik nog even wachten.”
Kroonenberg heeft kritiek op de film An Inconvenient Truth van Al Gore. Anders dan de voormalige vice-president van de Verenigde Staten suggereert, volgt temperatuurstijging niet op een hoger CO2-gehalte in de atmosfeer, aldus Kroonenberg. Historisch gezien is het eerder andersom: een hoger CO2-gehalte volgt op een stijging van de temperatuur.

Vrijheid

Volgens de Tsjechische president Václav Klaus behoort de 'milieu-ideologie' tot de top drie van de grootste bedreigingen voor de menselijke vrijheid. In een toespraak voor het Cato-instituut in Washington zei hij ondermeer: “De milieu-ideologie pretendeert zich bezig te houden met de bescherming van het milieu, maar achter hun mens- en natuurvriendelijke verhaal doen de aanhangers ambitieuze pogingen om de wereld en de maatschappij te veranderen, evenals onszelf, ons gedrag en onze waarden.
Er is geen twijfel dat het onze plicht is om de natuur op een rationele wijze te beschermen ten behoeve van toekomstige generaties. Maar de milieubeweging presenteert ons voortdurend allerlei rampscenario’s met de bedoeling ons te overtuigen de ideeën die zij hebben over ons en de hele menselijke samenleving te realiseren. Dat is niet alleen unfair maar ook zeer gevaarlijk…”

Apokalyps

Het zal wat zijn als in de toekomst bijbelse profetieën in vervulling gaan. Daarin komen ook zaken voor die het milieu aangaan.
God zal een enorme aardschudding teweeg brengen (Hab. 2:7, Hebr. 12: 26, Openb. 16:18).
Openbaring 8 zegt, dat het 3e deel der wateren alsem wordt “en vele mensen stierven van het water, omdat het bitter geworden was” (vs. 10-11). Zeeën, rivieren en waterbronnen veranderen in “bloed als van een dode” en alle levende wezens daarin sterven (Openb. 16:2-3).
De Bijbel zegt dat zon en maan verduisterd zullen worden (Matt. 24:29), en ook is er sprake van vuur, enorme hitte (Openb. 16:8); over opwarming gesproken!

Daar loopt het op uit. God, die Zijn macht en majesteit openbaart, waarmee de kleinheid van de hoogmoedige mens(heid) aan het licht wordt gebracht. En… Gode zij dank, dwars door deze universele reiniging heen, komt er een nieuwe hemel en aarde, waarin gerechtigheid zal wonen en waarin de mensen God zullen erkennen tot hun eigen vrede en welzijn!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'