Wo(o)rdwijzer - Deel 3: Tot inzicht komen

Wo(o)rdwijzer

Deel 3: Tot inzicht komen

We kennen veel uitdrukkingen met een merkwaardige inhoud. Wanneer we het hebben over de waarheid dan moet je die ‘ontdekken’; het geluk moet je ‘vinden’; de moed moet je ‘erin houden’ en de kunst moet je ‘afkijken’. Veel van dergelijke uitdrukkingen staan in de Bijbel. Het is Gods manier van spreken tot ons. Daarmee zegt Hij meer dan dat wij op het eerste gezicht denken. Dit geldt ook voor het woord inzicht. Tot inzicht ‘moet je komen’. Daar zit veel in!

“Want de liefde van Christus dringt ons, daar wij tot het inzicht gekomen zijn, dat één voor allen gestorven is. Dus zijn zij allen gestorven. En voor allen is Hij gestorven, opdat zij, die leven, niet meer voor zichzelf zouden leven, maar voor Hem, die voor hen gestorven is en opgewekt.” (2 Kor. 5:14, 15)

Tot inzicht komen

‘Komen tot’ draagt een uitnodiging in zich. Het zegt dat we de dingen niet bij onszelf kunnen vinden. Dit is een waarheid als een koe. Vaak lijkt het dat de mens alleen maar narigheid en ellende bij zichzelf vindt. De mens moet ‘komen tot’ God. Of dat nu voor het eerst is, wanneer je ontdekt wat Jezus Christus voor je gedaan heeft, of daarna. Iedere keer weer mag je je vertrouwen op Hem stellen. En, zo kom je tot hét inzicht: ik richt mij tot God. Kom maar, nodigt Hij.

Zoals ik schreef, moet je eerst tot Christus komen. Dat schrijft ook Paulus in 2 Korinte 5:15. Daar staat dat als je nieuw leven van God hebt ontvangen, je niet meer voor jezelf leeft maar voor Christus. Leven voor Christus; ook tot dat inzicht moet je komen. Daar ontbreekt het bij velen aan. Waar leven mensen allemaal voor? Dat hoef ik niet te vertellen; dat zie je om je heen en je kent het van jezelf. Waar leef jij voor? Voor Christus? Ben je al tot dat inzicht gekomen? Nee? Dan moet u eerst inzicht krijgen in Gods schepping.

Inzicht in de nieuwe schepping

De schepping vormt voor God het begin. Zo schiep God in het begin de hemelen en de aarde. Na Genesis 1:2 lezen we dat de herschepping van de gevallen aarde voor God weer een begin was. Prachtig niet? Echter, in 2 Korinte 5 spreekt God over een andere nieuwe schepping. Het allernieuwste, grootste begin maakte God bij de Opstanding van Zijn Zoon uit de dood. Toen Christus opstond bracht God onvergankelijk leven aan het licht (dat is nog eens inzicht!). God biedt Eeuwig Leven aan! (2 Kor. 5:7) Wanneer je van God eeuwig leven ontvangt ben je ‘in Christus’ geplaatst. God liet je oude mens sterven en geeft daarvoor een totaal ander leven in de plaats: het eeuwig(heids) leven, leven in de meest zuivere vorm. Daarin is al het oude weg en het nieuwe is gekomen. Je bent tot nieuw leven gekomen in Christus. Erken je God als jouw Schepper? Maar, erken je Hem ook als jouw Herschepper, als Degene die je het nieuwe leven heeft gegeven? Het machtige vind ik dat je daardoor Zijn opstandingskracht in je leven ervaart. Iedere keer opnieuw, wanneer je niet weet wat je moet doen (en hoe vaak gebeurt dat niet), mag je tot de Here Jezus komen en je hart en ziel laten vullen met Zijn kracht. Dat wil Hij; dat doet Hij. Kent u dat? Kent u Hem?

Inzicht in gerechtigheid

Wanneer je dat nieuwe leven bezit gaat Gods wereld voor je open. Dan ga je het enorme verschil ontdekken tussen ‘de wereld van de wereld’ en ‘de wereld van God’. Het zal opvallen dat mensen bepaalde dingen onrechtvaardig vinden en hoe zij menen dat het recht z’n loop moet hebben. Het nieuws, de krant: allemaal weten ze hoe het moet. Hoe anders is het Goddelijke recht. In 2 Korinte 5:21 stelt Paulus dat door het werk van de Here Jezus de mens ‘gerechtigheid van God is geworden in Christus’. Dat is een moeilijke uitdrukking maar het staat daar precies op z’n plaats. Het geeft n.l. het doel aan waarnaar God streeft. In alles wat Hij in de afgelopen duizenden jaren deed, was dit Zijn bedoeling. De mens kan pas echt mens zijn wanneer hij God aan het werk laat in zijn leven. Sta toe dat God door de Here Jezus je zo maakt zoals Hij het bedoeld heeft al vanaf het begin. Al het verkeerde, scheve en kromme wil God recht maken in de Here Jezus. Hij droeg de zondelast, zodat de mens gerechtvaardigd kan worden door God. Dat houdt het begrip ‘recht’ in de Bijbel in. Daarom lees je ook zo vaak over gerechtvaardigd worden. Dit recht kan geen mens geven. Alleen God kan dit. Hij is het die rechtvaardigt (in Christus). Kent u dit recht? Of heeft u uw eigen rechten nog niet opgegeven?

Deze ‘AMEN’ is opnieuw een uitnodiging om te komen tot de enige, rechtvaardige God die in Christus de mens aanbiedt wat hij nodig heeft: Gods liefde voor een gebroken hart.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'