Hemelwater

Hemelwater

Afgelopen jaar viel in Europa buitensporig veel regen. De plensbuien en stortregens brachten mensen in de problemen. Alom hoorde je de verzuchting waar komt al dat water vandaan? Zonder weerdeskundige te zijn, is uit de Bijbel te verklaren hoe regen ontstaat.

Water is een verbinding van waterstof en zuurstof (H2O). In vaste vorm is het ijs en in gasvorm is het waterdamp. Bijna 71% van de aarde bestaat uit zeeën (incl. oceanen). De profeet Amos (9:6b) vertelt dat de HERE de zeeën over de aarde verdeelde: “die het water der zee heeft opgeroepen en uitgegoten over de oppervlakte der aarde; HERE is zijn naam.” De zon verdampt dit water, omgerekend tot ± 450.000 km3 water per jaar. Waterdamp van planten en bomen voegt zich daarbij. Een gemiddelde boom wasemt per jaar 16.000 tot 20.000 liter waterdamp uit. Over de gehele aarde dampen zij samen ± 65.000 km3 water uit. Alle waterdamp laat God opstijgen in de atmosfeer: “Hij doet dampen opstijgen van het einde der aarde.” (Ps. 135:7) Daar condenseert de damp tot druppels. “Want Hij trekt de waterdruppels omhoog; welke de nevel verdichten tot regen.” (Job 37:27)

'..in een oogwenk, werd de hemel zwart van wolken en wind'(1 Kon.18:45)

AMEN 35 - pagina 23 - hemelwaterSamen vormen de druppels wolken aan de hemel. Dit is Scheppers rijke schatkamer! (Deut. 28:12; Ps. 135:7) Op het land laten de wolken jaarlijks gemiddeld 110.000 km3 neerslag vallen en op de zee 405.000 km3. Er vallen dus veel kubieke meters water! “Als de wolken met regen gevuld zijn, gieten zij die uit over de aarde.” (Pred. 11:3) Neerslag en verdamping houden elkaar in evenwicht, vanwege de natuurlijke orde die God erin legde. De HERE schreef de regen een wet voor (Job 28:26). Jeremia wees de afgodendienaars erop – Baal was god van de regen – “Zijn er onder de nietigheden (afgoden) der volken, die het laten regenen? Of kan de hemel regenstromen geven? Zijt Gij dat niet, Here, onze God?” (Jer. 14:22) Het proces van regen, verdamping, wolken en weer regen enz. is een continue schepping van God. “Heeft de regen een vader?”, vroeg Job retorisch. Jezus zei tegen de Joden, Mijn Vader: “laat Zijn zon opgaan over bozen en goeden en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.” (Matt. 5:45) Paulus zei tegen de heidenen: “en toch heeft Hij Zich niet onbetuigd gelaten door wel te doen, door u van de hemel regen en vruchtbare tijden te geven en aan uw harten overvloed van spijs en vrolijkheid te schenken.” (Hand. 17:14) Op iedereen, gelovig of niet kan regen vallen. 1)

Het regent niet altijd waar wij dat zouden willen, ook “op het onbewoonde land, op de steppe, waar geen mens is.” (Job 38:26) Van de neerslag die op het land valt loopt een gedeelte naar meren, rivieren en beken en een deel daalt dieper af als grondwater. Hiervan maken speciale planten en bomen gebruik, die met hun wortels het water weer naar boven halen. Er is dus een cyclus, waarvan Prediker zegt: “Alle beken stromen naar de zee, nochtans wordt de zee niet vol; naar de plaats waarheen de beken stromen, daarheen stromen zij altijd weer.” (Pred. 1:6 en 7)

Regen is een grote zegen, want zonder dat kan er niets groeien. “Want zoals de regen en de sneeuw van de hemel neerdaalt en daarheen niet weerkeert, maar doorvochtigt eerst de aarde en maakt haar vruchtbaar en doet haar uitspruiten en geeft zaad aan de zaaier en brood aan de eter.” (Jes. 55:10) Ongeveer de helft van het voedsel dat de mens eet bestaat uit water en de mens zelf bestaat uit 65% uit water. “Hij geeft de regen op de aarde, en giet water uit over de velden.” (Job 5:10) Gelukkig maar! “Gij drenkt zijn voren, Gij doorvochtigt zijn kluiten, door regenstromen maakt Gij het week; Gij zegent zijn gewas.” (Ps. 65:11) “Want de grond, die de regen, welke er telkens op valt, indrinkt en gewas voortbrengt, geschikt voor hen, ter wille van wie hij ook bewerkt wordt, ontvangt zegen van God.”

“Zingt Hem, die de hemel met wolken bedekt, die voor de aarde regen bereidt, die op de bergen gras doet uitspruiten.” (Ps. 147:8)

Voetnoot

1) Voor Israël destijds onder de Wet, gold de regel dat God geen regen zou geven als het volk Hem niet zou dienen (Lev. 26:4; Deut. 11:17; zie ook 2 Kron. 6:26 en 27).

Gebruikte literatuur:
Cd-rom Encarta 1999 (wat de cijfers betreft)
De natuur en de Bijbel, Jean Sloat Morton, Gamma, Rotterdam 1979
Symbolen in de Bijbel, dr. C. den Heyer en dr. P. Schelling, Meinema, Zoetermeer, 2000

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'