Wo(o)rdwijzer - Deel 7: Je leven geven voor…

Wo(o)rdwijzer

Deel 7: Je leven geven voor…

“Als een mus” is de titel van het boek dat ik op dit moment lees. Het gaat over een jongetje van acht maanden. Bij hem wordt leukemie geconstateerd. Wat een strijd maken de ouders door, als zij hun weg proberen te vinden in het medisch doolhof. Hoe blij zijn ze als hun dochtertje van zes duidelijk de perfecte donor is voor haar broertje. Ja, want als ouder heb je er toch alles voor over om het leven van je kind te redden. Je zou zelfs bereid zijn je eigen leven voor je kind te geven.

Dit laatste is iets waarvan je stil wordt. Deze opofferingsgezindheid siert zo’n ouder. Zeker wanneer je hoort dat mensen voor minder belangrijke dingen hun leven overhebben. Daar werden we de laatste tijd op allerlei manieren weer bij bepaald. Mensen geven hun leven voor allerlei idealen en menen dan ook nog zich hiermee ‘onsterfelijk’ te maken.

Laten we nou niet denken dat dergelijke levenswijzen ver van ons bed zijn! Op de keper beschouwd leven wij vaak ook op een manier waarvan je zou kunnen zeggen dat we ons leven geven voor ……. (vul zelf maar in). Zoals: wanneer we onverantwoord met onze gezondheid omgaan; als we alleen maar leven voor onze kinderen en verder nergens aan toe komen; als ons leven beheerst wordt door die ene verslaving; of als we in de ban zijn van dat ene ideaal en al het andere daarvoor laten wijken. Zijn zulke zaken de bedoeling van ons leven?

Toen de Heer Jezus op aarde was sprak Hij verscheidene keren over de inzet van Zijn leven. Ik denk bijvoorbeeld aan Johannes 10:11, (de Goede Herder). Hij zegt: “Ik ben de Goede Herder. De Goede herder zet Zijn leven in voor Zijn schapen.” Het beeld van de Goede Herder en zijn schapen illustreert de geweldige verbondenheid tussen de Heer Jezus en het volk Israël in het bijzonder. Maar het toont tevens de verbondenheid die er was (en is) tussen God en de mens in het algemeen. Wat heeft Hij allemaal voor Israël over? Hij gaat voor hen uit; Hij kent en leidt hen; Hij spreekt met hen en, ten slotte: Hij gaf Zijn leven voor hen.

We mogen dit ook op onszelf toepassen:

  • Hij gaat voor hen uit: in al die situaties waarin wij niet weten wat we doen moeten, gaat Hij ons voor.
  • Hij geeft hun het leven: Ik had de dood verdiend, maar nu geeft Hij mij het leven!
  • Hij kent hen: bij alle aspecten van ons leven is Hij betrokken. Hij kent onze diepste gevoelens én, Hij wijst ons niet af.
  • Hij leidt hen: Hij zorgt ervoor dat we daar komen waar we wezen moeten.
  • Hij spreekt met hen: dit is één van de meest bijzondere dingen in het leven van een gelovige.
  • Hij geeft Zijn leven voor hen
  • : Hij deed dat ook om ons te verlossen.

Later zou Paulus hierover aan de Romeinen schrijven (5:8) met deze woorden: “God echter bewijst zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is.”

Op een andere plaats zegt de Heer: “Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden.” (Joh. 15:13) Dat is net even iets anders dan een Herder die Zich geeft voor zijn schapen. Want, zo verklaart Hij daarbij, “jullie zijn Mijn vrienden als je doet wat Ik je gebied.” Er ligt dus een bijzonder geheim in het doen wat de Heer zegt. Dan word je een vriend van Hem. Dit betekent wel het gehoorzamen van Zijn Woord(en).

Hoeveel is het ons waard, dat wij ons leven inzetten om Hem te gehoorzamen? Dus, doen wat Hij zegt in de Bijbel?

Je leven overhebben voor je vijanden gaat veel en veel verder dan je leven overhebben voor je vrienden of je kind. Dat is voor ons onvoorstelbaar. Wanneer het om onze ‘vijanden’ gaat, zinnen wij op wraak. De Heer Jezus zegt in dit verband dat we onze vijanden moeten liefhebben (Luc. 6:27). De mensen die ons haten moeten wij ‘wel doen’. Dit is geen gemakkelijke opdracht.

Maar voor de Heer was dit het diepste verlangen van Zijn hart. En, dat is het nog steeds. Ook vandaag wil Hij niets liever dan Zijn Liefde met ons te delen. Zijn liefde omvat een alles opofferende gezindheid om ons, die arm waren, rijk te maken. “Gij kent immers de genade van onze Here Jezus Christus, dat Hij om uwentwil arm is geworden, terwijl Hij rijk was, opdat gij door Zijn armoede rijk zoudt worden.”(2 Kor. 8:9)

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'