U kent meer Grieks dan u denkt - Deel 1: Jezus Christus is HEER

U kent meer Grieks dan u denkt

Deel 1: Jezus Christus is HEER

Na Kerst zijn we weer een nieuw jaar ingegaan. Meedenkend en meelevend met deze wereld bestormen u vele vragen, zoals: - Gaat de opwarming van de aarde steeds verder? - Komen er steeds meer stortregens en modderstromen? - Hoeveel asielzoekers komen er dit jaar weer bij? - Hoeveel moorden en verkrachtingen hebben we te verwachten? - Wat is mijn positie en verantwoordelijkheid in deze wereld, in dit land, op eigen plek. - Hoe ga ik om met mijn pijn, verdriet, teleurstellingen en noem maar op? - Kan ik ook nog plezier hebben? - Wat wil God eigenlijk van de wereld en van mij?

Ja, en dan komt de vraag: hebben gelovigen daar een antwoord op? Onze reactie hangt af van de betekenis van één Grieks woord, dat wij allen kennen: Christus.

Christus

Wat betekent dit woord? Het is het verleden deelwoord van een Grieks werkwoord (chrioo) dat ‘zalven’ betekent. Christus betekent dus gezalfde. Wat kunnen wij hiermee? Dit woord op zichzelf zegt niet veel. Het wordt alleen zinvol als er een persoon bij staat. Welke persoon? In onze context bedoelen we natuurlijk Jezus. Dus spreken wij van Jezus Christus, Jezus de gezalfde. Wij weten nu iets meer, maar wat zegt ons dat nu precies?

Jezus

Is Jezus ook een Grieks woord? Het komt voor in de grondtekst van het Nieuwe Testament (Ièsous; spreek uit: Iejèsoes). Maar dit is een bepaalde vertaling uit het Hebreeuws, namelijk: Jozua. Een heel gewone naam die bekend is uit het Oude Testament. De naam Jozua is samengesteld uit twee delen: Jo en Zua. 'Jo' is een afkorting van de Godsnaam Jahweh (in het Hebreeuws veelal weergegeven als JHWH) en betreft God. Zua (spreek uit: sjoewà; klemtoon op laatste lettergreep) is een zelfstandig naamwoord en betekent: redding. De combinatie wil dus zeggen: God /JHWH is redding. In dit geval heeft het dan de speciale betekenis: God/JHWH is de enige redding. Redding waarvan? Het antwoord hierop is: van de volledige ondergang. Somber idee? Nou, nee, juist een blijmakende gedachte. Want deze wereld, die al rondtollend naar de ondergang draait (inderdaad een somber idee), wordt nog steeds een algehele redding aangeboden, (dit is toch wel prettig). In Nederland kan ieder mens weten hoe hij/zij er (straks) voorstaat: gered?

Heer

We willen hier nog wel wat aan toevoegen. De bovenbedoelde persoon is Heer. Jezus Christus is Heer. Heer is in zekere zin ook een Grieks woord, namelijk: Kurios. Denk maar aan Kyrie eleison, (Heer heb medelijden). In de loop der tijden veranderden in het Grieks veel beginletters K in een H. Enkele bekende voorbeelden:

  • hart van het Grieks: kardia
  • haard van keramos (keramiek)
  • het werkwoord helen van kolla (= lijm)
  • heraut van kèruttoo (= verkondigen)
  • herfst van karpos (= vrucht)

Als we van Kurios de uitgang ‘ios’ weglaten en van de K een H maken hebben we al bijna het woord ‘Heer’ (Hurios). De middenklank veranderde ook in de loop der eeuwen in een ee. (Heerios) Er zijn mensen die denken dat dit verzonnen is, maar volgens de taalgeleerden is dit toch echt allemaal zo gebeurd. Wat betekent nu Heer? Het woord is zo afgesleten, dat we enkele andere woorden noemen om de diepere betekenis ervan te begrijpen. Heer betekent o.a.: Degene die heerst, regeert, het voor het zeggen heeft. Dus je kunt bijvoorbeeld ook zeggen: de Directeur-Generaal, de Topmanager, de President, de Voorzitter, de Grote Baas (NB. Niet: dictator!) die bepaalt hoe alles zal verlopen in deze wereld. Daarover heeft deze DG (natuurlijk) ook Zijn voornemens en voorspellingen laten opschrijven, o.a. in het laatste Bijbelboek Openbaring (niet van Johannes, maar) van Jezus Christus.

Ho-ho, allemaal leuk en aardig! Wat hebben wij aan deze verklaring? De ellende blijft toch gewoon doorgaan. Grote chaos toch! Dit is al vaker gezegd. Leest 2 Petrus 3:4.

En nou komt hier de clou. Als u er nog onvoldoende over nagedacht hebt of er zo'n Directeur-Generaal bestaat, Die de wereld op Zijn manier en Zijn condities regeert, zit u of komt u in vervelende problemen. Daarentegen, als u inziet en ervaren hebt dat Hij bestaat en u kan helpen, dan weet u Wie de wereld leidt naar de voorlopige voleinding. Dan kunt u met rust de toekomst tegemoet zien.

Meer artikelen in de serie "U kent meer Grieks dan u denkt":

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'