Wo(o)rdwijzer - Deel 2: Het is onmogelijk

Wo(o)rdwijzer

Deel 2: Het is onmogelijk

We leven in een tijd waarin bijvoorbeeld op medisch gebied veel dingen mogelijk zijn. Moest een dokter vijf jaar gelden nog zeggen: dat kan niet, het is onmogelijk, dan kan dezelfde dokter thans zeggen: het kan wel. Zo is bijvoorbeeld een hartchirurg in staat een patiënt een nieuw hart te geven. Een ruilhart. Als zo’n hart niet beschikbaar is, kan een cardioloog besluiten binnen afzienbare tijd een kunsthart te geven. De ontwikkeling zo’n hart is vergevorderd. Je houdt het toch niet voor mogelijk! Door dergelijke ontwikkelingen zijn ook christenen eraan gewend geraakt dat veel mogelijk is. We vinden het gewoon wanneer iets moeilijks meteen goed gaat en we verbazen ons bijvoorbeeld niet meer wanneer iemand een ernstig auto-ongeluk overleeft. De kans is hierdoor groot dat we zaken, die God bewerkt, ook gewoon gaan vinden. Zijn we nog steeds enthousiast als we horen dat er iemand tot geloof is gekomen? Maakt het ons nog blij wanneer we het evangelie delen met iemand die de Heer niet kent?

Niet alles kan

De discipelen die Jezus volgden maakten destijds heel wat mee! Wat hebben zij allemaal niet gehoord en gezien van de Heer? Alles leek mogelijk bij Hem. Totdat Hij hen concreet duidelijk maakte dat niet alles mogelijk was. U weet misschien wel wanneer dit gebeurde; het staat o.a. in Lucas 18. Er kwam iemand bij de Here Jezus en zijn volgelingen. Het was een jonge, zeer rijke man. Juist zijn rijkdom maakte het voor hem onmogelijk om eeuwig leven te ontvangen. Hij had blijkbaar zijn handen zo vol aan zijn rijkdom, dat het leven van God daar niet bij paste. Bij deze ontmoeting maakte de Heer duidelijk dat het onmogelijk is dat een mens behouden wordt. “Wie kan behouden worden?”, was de vraag. De Heer antwoordde: “Het is onmogelijk bij mensen.” Ja, hier staat echt: het is onmogelijk bij mensen. (curs) De deur van de hemel blijft dicht. Ik denk dat de Here Jezus de mensen van toen, maar ook ons vandaag duidelijk maakt dat eeuwig leven, behoud, redding of verlossing onmogelijk is (bij mensen). Daarmee lijkt de deur dicht.

Onmogelijk?

Soms is het goed om even in een vraagstuk zoals dit te blijven ‘hangen’. Ziet u de ernst in van deze situatie? Of doet het u niet zo veel, dat het ontvangen van het echte, Goddelijke leven onmogelijk lijkt? Wanneer dit goed is doorgedrongen mogen we verder lezen: “het ís mogelijk bij God.” Dit onmogelijke, het behouden worden, kan gelukkig wel omdat God het mogelijk maakt. Hiermee geeft de Here Jezus precies aan waar het zwaartepunt ligt. God maakt het in Zijn Zoon, de Here Jezus mogelijk dat mensen gered worden. Maar, dat kostte Hem wel alles.

Later zou de apostel Paulus hier ook over schrijven. In de brief aan de Romeinen hoofdstuk 8 legt hij uit dat een mens zonder de Here Jezus veroordeeld is in zijn zonden. Geen mens kan gered worden door wat in hem is of door wat hij doet. Het is onmogelijk, zegt Paulus. Ook hier lezen we dat het onmogelijke enkel mogelijk wordt gemaakt door de Here Jezus. De mens kan niet gered worden door wat hij in zijn ‘vlees’ (lichaam) verricht, maar God deed een wonder door Zijn Zoon als mens (in het vlees) geboren te laten worden. Door wat de Here Jezus gedaan heeft in Zijn lijden en in Zijn dood kan God de mens vergeving aanbieden. In de zondige mens maakt de Here Jezus de weg tot vergeving vrij. Dit is onmogelijk bij mensen maar het is mogelijk bij God. Ja, daar sta je dan als mens. Met lege handen. Om stil van te worden.

Geloof!

Wie zijn we eigenlijk en wat kunnen we uit onszelf. Niets toch? We kunnen niet eens door bezorgd te zijn iets aan onze situatie ten goede veranderen. Laat staan dat we als mens zo kunnen leven dat God er blij mee is. Niet dat God niet blij kan zijn; natuurlijk wel. Onze God, de Vader van de Here Jezus is een blije God. Hij kan Zich verheugen in veel dingen, maar is Hij blij met mensen die op eigen houtje proberen voor Hem acceptabel te zijn?

Hoe kunnen wij voor Hem acceptabel worden? Pak de Bijbel er bij en zoek op Hebreeën 11:6. Daar staat het op een bijzondere manier geschreven: “het is onmogelijk zonder geloof God welgevallig te zijn.” Een dubbele ontkenning: onmogelijk zonder geloof. Ondanks die dubbele ontkenning zegt de schrijver dat door geloof de mens God welgevallig kan zijn. Het is blijkbaar toch mogelijk om te leven zoals God het wil. De mens mag eerlijk toegeven dat hij onmogelijk door zichzelf gered kon worden. Tegelijkertijd mag hij met beide handen de redding door de Here Jezus aanpakken. Hij mag geloven en erop vertrouwen dat het in Jezus naam goed gekomen is. Door geloof mag de mens zich identificeren (één maken) met de Here Jezus, Die in en door Zijn dood “alles volbracht heeft.” Hij deed alles wat voor God nodig was om mensen het eeuwig leven te kunnen geven.

God zij dank, alles is mogelijk bij God. Wat een wonder.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'