De Messiah - 2 (slot)

De Messiah - 2 (slot)

Georg Friedrich Händel heeft onvoorstelbaar veel muziek geschreven op Bijbelse thema’s. Zelfs voor gebeurtenissen beschreven in de apocriefe boeken schreef hij muziek. De Messiah is voor het merendeel der mensen welhaast zijn bekendste.

Hoofdstuk 2 - Het grote offer van Christus; aanvaarding en afwijzing

Deel 1 - In dit oratorium staat niet het lijden van Christus centraal zoals in de passies, maar de betekenis van al deze gebeurtenissen voor de mensheid.
Geen verslaggeving van de dramatische gebeurtenissen van ruim 2000 jaren geleden maar een verklaring van Zijn rol als Verlosser, vrijwel geheel verwoord door Oud Testamentische teksten.

  1. Het koor zingt de tekst uit Johannes 1:29 “Zie het Lam Gods, dat de zonde der wereld wegneemt.”
  2. Een aria gezongen door een alt met de tekst uit Jesaja 53:3 en 6 “Hij was veracht en van mensen verlaten, een man van smarten en vetrouwd met ziekte. Mijn rug heb ik gegeven aan wie mij sloegen en mijn wangen aan wie mij de baard uittrokken; mijn gelaat heb ik niet verborgen voor smadelijk speeksel.”


Deel 2 - De verlossing door het offer van Christus.

  1. Het koor zingt de tekst uit Jesaja 53:4-5a “Nochtans, onze ziekten heeft Hij op zich Genomen en onze smarten gedragen. Maar om onze overtredingen werd Hij doorboord, om onze ongerechtigheden verbrijzeld; de straf die ons de vrde aanbrengt was op Hem.”
  2. Het koor zingt de tekst uit Jesaja 53:5 “en door Zijn striemen is ons genezing geworden.”
  3. Het koor zingt de tekst uit Jesaja 53:6 “Wij allen dwaalden als schapen, wij wendden ons ieder naar zijn eigen weg, maar de Here heeft ons aller ongerechtigheid op Hem, doen neer komen.”

Deel 3 - De verwerping van de Messias door de Joden.

  1. Recitatief gezongen door een tenor met de tekst uit Psalm 22:6 “Allen die mij zien bespotten mij, zij steken de lip uit, zij schudden het hoofd…”
  2. Hierop zingt het koor de tekst uit Psalm 22:8 “Wentel het op de Here – laat die hem verlossen, hem redden, Hij heeft immers welgevallen aan Hem.”

Deel 4 - De kruisiging, de dood van de Here Jezus en Zijn opstanding.

  1. Een recitatief geongen door het koor met de tekst uit Psalm 69:20 “De smaad heeft Mij het hart gebroken, en Ik ben verzwakt. Ik wachtte op een teken van medelijden, maar tevergeefs, op troosters, maar Ik vond er geen.”
  2. Een aria gezongen door een tenor met de tekst uit Klaagliederen 1:12 “Aanschouwt en ziet, of er een smart is als de smart die Mij werd aangedaan.”
  3. Een recitatief gezongen door een tenor met de tekst uit Jasaja 53:8 “Hij is afgesneden uit het land der levenden, om de overtreding van mijn volk is de plaag op Hem geweest.”
  4. Een aria gezongen door een tenor met de tekst uit Psalm 16:10 “Want Gij geeft Mijn ziel niet prijs aan het dedenrijk, noch laat Gij uw gunstgenoot de groeve zien.”
  5. Het koor zingt de tekst uit Psalm 27:4-7 “Heft uw poorten, uw hoofden omhoog, en verheft u, gij aloude ingangen, opdat de Koning der ere inga. Wie is toch de Koning der ere? De Here, sterk en geweldig, de Here, geweldig in de strijd.”

Deel 5 - De hemelvaart.

  1. Een recitatief gezongen door een tenor met de tekst uit Hebreeen 1:5 “Tot wie der engelen heeft Hij ooit gezegd; Mijn Zoon zijt Gij; Ik heb U heden verwekt?”
  2. Het koor zingt de tekst uit Hebreeen 1:6 “En Hem moeten alle engelen Gods huldigen.”
  3. Een aria gezongen door een alt met de tekst uit Psalm 68:18 “Gij zijt bopgevaren naar den hoge. Gij hebt gevangenen meegevoerd; Gij hebt gaven in ontvangst genomen onder de mensen, ja ook van weerspannigen, om daar te wonen, o Here God.”

Deel 6 - Het Pinksterfeest; de verbreiding en acceptatie van het evangelie.

  1. Het koor zingt de tekst uit Psalm 68:11 “De Heer deed het machtwoord weerklinken; de boodschapsters van goede tijding waren een grote schare.”
  2. Een aria gezongen door een sopraan met de tekst uit Romeinen 10:15 “Hoe lieflijk zijn op de bergen de voeten van de vreugdebode, die vrede aankondigt, die goede boodschap brengt, die heil verkondigt, die tot Sion spreekt: Uw God is Koning. Breek uit in gejuich; een goede boodschap: Uw God is Koning.”
  3. Het koor zingt de tekst uit Romeinen 10:18 “Over de ganse aarde is hun geluid uitgegaan en tot de einden der wereld hun woorden.”

Deel 7 - De weerstand tegen het evangelie.

  1. Een aria gezongen door een bas met de tekst uit Psalm 2:1-2 “Waarom woelen de volken en zinnen de natien op ijdelheid? De koningen der aarde scharen zich in slagorde en de machthebbers spannen samen tegen de Here en Zijn Gezalfde.”
  2. Het koor zingt de tekst uit Psalm 2:3 “Laat ons hun banden verscheuren en hun touwen van ons werpen.”

Deel 8 - Het verzet is gebroken.

  1. Een recitatief gezongen door een tenor met de tekst uit Psalm 2:4 “Die in de hemel zetelt, lacht; de Here spot met hen.”
  2. Een aria gezongen door een tenor met de tekst uit Psalm 2:9 “Gij zult hen verpletteren met een ijzeren knots, hen stukslaan als een pottenbakkerswerk.”
  3. Het koor zingt de tekst uit Openbaringen 19:6 en 16 en 11:15 “Halleluja! Want de Here, onze God, de Almachtige, heeft het koningschap aanvaard. Het koningschap over de wereld is gekomen aan onze Here en aan Zijn Gezalfde en Hij zal als koning heersen tot in alle eeuwigheden.”
    “Koning de Koningen en Here der Heren! En Hij zal als Koning heersen tot in alle eeuwigheden. Halleluja!”

De tweede pauze

Hoofdstuk 3

Deel 1- De opstanding.

  1. Een aria gezongen door een sopraan met de tekst uit Job 19: 25-26 “Maar ik weet; mijn Losser leeft en ten l;aatste zal Hij op het stof optreden. Nadat mijn huid aldus geschonden is, zal ik uit mijn vlees God aanschouwen” en 1 Kor.15:20 “Maar nu, Christus is opgewekt uit de doden, als eersteling vann hen die ontslapen zijn.”
  2. Het koor zingt de tekst uit 1 Kor.15:21 “Want dewijl de dood er is door een mens, is ook de opstanding door een mens. Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.”

Deel 2 - De dag van het grote oordeel.

  1. Een recitatief gezongen door een bas met de tekst uit 1 Kor.15:51-52 “Zie, ik deel u een geheimenis mede. Allen zullen wij niet ontslapen, maar allen zullen wij veranderd worden , in een ondeelbaar ogenblik, bij de laatste bazuin.”
  2. Een aria gezongen door een bas met de tekst uit 1 Kor.15:52-53 “Want de bazuin zal klinken en de doden zullen onvergankelijk opgewekt worden en wij zullen veranderd worden. Want dit vergankelijke moet onvergankelijkheid aandoen en dit stervelijke moet onstervelijkheid aandoen.”

Deel 3 - De overwinning over de dood.

  1. Een recitatief gezongen door een alt met de tekst uit 1 Kor.15:54 “Dan zal het woord werkelijkheid worden, dat geschreven is: De dood is verzwolgen in de overwinning.”
  2. Een duet gezongen door alt en tenor met de tekst uit 1 Kor.15:55-56 “Dood, waar is uw overwinning – Dood waar is uw prikkel? De prikkel des doods is de zonde en de kracht der zonde is de wet.”
  3. Het koor zingt de tekst uit 1 Kor.15:57 “Maar Gode zij dank, die ons de overwinning geeft door onze Here Jezus Christus.”

Deel 4 - De zekerheid voor de gelovigen.

  1. Een aria gezongen door een sopraan met de tekst uit Romeinen 8:31, en 33-34 “Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? Wie zal uitverkorenen Gods beschuldigen? God is het, die rechtvaardigt; wie zal veroordelen? Christus Jezus is de gestorvene, wat meer is de Opgewekte, die ter rechterhand Gods is, die ook voor ons pleit.”
  2. Het koor zingt het slotstuk met de tekst uit Openbaring 5:12-13.
    Het is een koraal in drie delen waarin de drie thema’s:
    1. Waardig
      Waardig is het Lam dat geslacht is en ons heeft verzoend met God door Zijn bloed, om macht te ontvangen, en rijkdom en wijsheid en kracht, en eer, en heerlijkheid en zegen.
    2. Zegen
      Zegen en eer, heerlijkheid en macht zij aan Hem die op de troon zit, en aan het Lam, tot in alle eeuwigheid.
    3. Amen

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'