Ketting-reactie - Deel 3: Morbide wereld

Ketting-reactie

Deel 3: Morbide wereld

Er gebeuren dingen waar ik soms lang over nadenk en waar ik toch niet uitkom. Jan van 7 is geboren met een leverafwijking. Eigenlijk komt het er op neer dat zijn lever zo weinig doet dat hij eigenlijk en nieuwe nodig heeft. Dus komt hij op een wachtlijst te staan. Tot overmaat van ramp wordt Jan, die bij zijn moeder achter op de fiets zit, aangereden door een auto. Hij belandt op de intensive-care met fracturen en kapotte nieren. Veel hoop is er niet, maar als door een wonder gaan de nieren iets beter, maar z’n algehele conditie is slecht. Als Jan het wil redden moet er een donor komen die Jan voorziet van een andere lever.

En dat gebeurt precies op tijd. Er komt een meisje te overlijden. Artsen transplanteren haar lever in het lichaam van Jan dat het vreemde orgaan goed accepteert. Jan redt het nog steeds. Hij is wat mager en heeft een groeiachterstand, maar misschien komt het nog goed. Het blijft een zorgenkindje.
Ben Ketting met kader Zo belandt hij bij mij in het programma, achter de vleugel. Moeder en vader zijn er bij, maar ondanks dat zegt Jan niet veel. De crew vindt hem meteen een dropje, maar van een echt gesprek met hem komt het nauwelijks. Jan heeft zichzelf belooft niet te praten, dus moet ik het doen met een simpel ja en nee. Ik heb wat voor hem geschreven, maar dat had veel voeten in de aarde! Jan en zijn ouders wilden namelijk de ouders van de donor bedanken.

Jans verhaal was geschreven door zijn moeder, die zielsgelukkig was en vooral "dankbaar met een hoofdletter" voor de nieuwe lever. Ondanks de goede bedoelingen en de hartvertederende Janneman, had ik toch de hele tijd een niet te plaatsen gevoel. Ik vond het wat morbide. Het laat me nog steeds niet los. Uiteindelijk schreef ik niet over Jan, maar over het meisje dat stierf. Ik noemde haar ‘vlinder’. Zij liet haar pracht en kleur achter en vloog toen terug naar de zon. Het klinkt poëtisch, maar het moet afschuwelijk zijn voor de papa of mama van deze kleine vlinder. Jans verhaal heeft naar mijn gevoel twee kanten die in contrast staan met elkaar. Het illustreert de morbide kant van dit leven. Anderzijds laat het de overweldigende blijdschap zien van uitredding en 'genade' voor het leven van Jan.

Nu heb ik een vraag voor u. Hoe verwarrend zou het zijn om even in die twee gezinnen te kijken als anonieme buitenstaander? De ouders van Jan bidden om een lever, maar die krijg je alleen als er iemand doodgaat. In dit geval een kind.
De ouders van het (donor) kind bidden dat hun lieve meisje blijft leven. Helaas overlijdt het te vroeg en volgens geruchten tamelijk onverwacht. Ik vroeg me af naar wie God in dit geval zou moeten luisteren? Weet u het? Ik niet.

Jezus stierf ook. Hij gaf meer dan een lever. Hij gaf zijn hele leven voor de gehele mensheid. Zijn codicil was al getekend voordat Hij Zijn Vader verliet. Zijn ouders wisten het. Zijn moeder Maria droeg het haar hele leven al bij zich. Onze Katholieke broeders en zusters vereren Maria. Protestanten kennen dat niet. Aanbidden gaat wat ver, maar misschien mis ik in 'mijn' kringen toch een beetje van dat respect wat onze R.K.-vrienden voor Maria hebben. Zij stond 'haar kind' af aan de totale mensheid. Hoe zou het geweest zijn om als anonieme buitenstaander haar te observeren, daar vlak voor het kruis waar 'haar Jezus' bloedend vocht met de dood?

Ik denk dat ik met kerst een kaars ga branden in een Katholieke kerk voor alle Maria's van deze tijd, als u begrijpt wat ik bedoel. Het is kerst in een morbide wereld waar gevoelens en gebeden, verlangens en hoop, vreugde en lijden zo loodrecht op elkaar staan, dat als je erover gaat nadenken je niet zo heel ver meer komt.

Verlichtende kerst!

Meer artikelen in de serie "Ketting-reactie":

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'